Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoger onderwijs vreest nieuwe bezuinigingsronde

Gepubliceerd: 30 May 2018 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het hoger onderwijs vreest nieuwe bezuinigingen nu er wederom sprake is van een begrotingstekort bij het ministerie van Onderwijs. Moet de manier waarop de studentenaantallen worden voorspeld op de schop?

Het ministerie komt dit jaar 172 miljoen euro tekort: er zijn meer studenten en afgestudeerden dan verwacht. Volgend jaar wordt er een tekort van 200 miljoen verwacht. Het onderwijs kijkt er met argusogen naar, want een eerder begrotingstekort leidde tot een bezuinigingsronde, de zogeheten doelmatigheidskorting van 183 miljoen euro.

Stelselmatig tekort

‘Voor 2018 lijkt de hogere raming gedekt te worden, maar we maken ons zorgen over de jaren daarna’, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU. ‘Krijgen we dan wel voldoende middelen of zit er dan wéér een gat in de begroting?’

De raming moet betrouwbaarder, vinden ook de studenten. ‘Het kan niet zo zijn dat er jaar op jaar moet worden geschoven’, zegt voorzitter Rhea van der Dong van het Interstedelijk Student Overleg (ISO).

Ook Tweede Kamerlid Harry van der Molen van regeringspartij CDA vindt het ‘opvallend’ dat er ‘jaar in jaar uit’ een begrotingstekort is bij OCW. ‘Het ministerie moet goed gaan kijken of er een betere manier is om de studentaantallen te voorspellen. We kunnen niet ieder jaar tussentijdse maatregelen nemen omdat men de instroom weer verkeerd heeft ingeschat.’

Best goed

Maar er is niets mis met de manier waarop de raming wordt opgesteld, zegt een woordvoerder van OCW.’Het klinkt misschien vreemd, maar we zijn vrij goed in het voorspellen van de studentenaantallen. Dit jaar zaten we er maar 0,84 procent naast. Maar op een begroting van meerdere miljarden krijg je alsnog een verschil van meer dan honderd miljoen euro.’

Het ministerie wil wel gaan kijken of het ‘begrotingstechnisch’ beter met die verschillen kan omgaan. ‘Nu reageren we ieder jaar op een tekort of een overschot. We willen uitzoeken of we die pieken en dalen beter kunnen uitbalanceren, bijvoorbeeld door een gemiddelde te nemen, maar daar kan ik nu nog niets over zeggen.’

Uit de voorjaarsnota blijkt ook dat de bezuinigingsronde ter hoogte van 183 miljoen euro voor het hele onderwijs, ook wel doelmatigheidskorting genoemd, ondanks protesten voorlopig in de boeken blijft staan. Actiegroep WOinactie heeft de minister vorige week een ultimatum gesteld en dreigt met landelijke acties als de doelmatigheidskorting met Prinsjesdag niet van tafel is.

Initiatiefnemer Rens Bod gaat er vanuit dat de regeringspartijen het nieuwe tekort onderling oplossen. ‘Het kan niet zo zijn dat het opnieuw wordt afgewenteld op het hoger onderwijs’, zegt hij.

HOP, Steffi Weber

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top