Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Hogeschool Rotterdam heeft geen pechstudenten’

Gepubliceerd: 14 June 2018 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Pechstudenten moeten gecompenseerd worden omdat hun opleiding tussen 2015 en 2017 niet genoeg in onderwijs heeft geïnvesteerd, vindt de Tweede Kamer. HR-studenten hoeven geen tegemoetkoming te verwachten, de instelling heeft zich volgens de collegevoorzitter aan de afspraken gehouden.

Toen de basisbeurs werd afgeschaft, zouden de universiteiten en hogescholen samen 600 miljoen euro (200 miljoen euro per jaar) voorinvesteren in de kwaliteit van het onderwijs, vooruitlopend op de opbrengst van het nieuwe leenstelsel. Die bezuiniging op het hoger onder onderwijs moet miljoenen opleveren die teruggepompt worden in het onderwijs.

Wel of geen voorinvestering?

De Algemene Rekenkamer ontdekte dat het niet overal was gelukt om de voorgenomen voorinvesteringen door te voeren. De onderwijsinstellingen zeggen zelf dat ze 860 miljoen euro hebben uitgegeven: veel meer dan beloofd.

Maar de Rekenkamer kon van slechts 280 miljoen ‘met enige zekerheid’ vaststellen dat het echt om extra uitgaven ging. Een bijna even groot bedrag (250 miljoen euro) was géén voorinvestering volgens de rekenmeesters en van nog eens 330 miljoen euro viel het niet te achterhalen.

Financiële compensatie

Volgens het CDA en de PvdA moeten de pechstudenten financiële compensatie krijgen, maar minister Van Engelshoven voelt daar niets voor. Ze gaat een plan maken dat moet aansluiten bij de zogeheten kwaliteitsafspraken die universiteiten en hogescholen gaan sluiten om hun onderwijs te verbeteren.

CvB-voorzitter Ron Bormans laat desgevraagd weten dat er op de Hogeschool Rotterdam geen ‘pechstudenten’ rondlopen. ‘De Algemene Rekenkamer heeft in haar onderzoek geoordeeld dat de Hogeschool Rotterdam haar investeringsbelofte is nagekomen. We hebben doelmatige voorinvesteringen gedaan en deze besteed aan de verbetering van de onderwijskwaliteit. Dat blijven we de komende jaren ook doen, onder andere door het aannemen van meer docenten’, zegt hij.

Extra zakcentje

Het is nog niet duidelijk op welke manier het ministerie pechstudenten wil compenseren, maar Bormans is geen voorstander van een financiële tegemoetkoming uit hogeschoolkas: ‘Ik begrijp heel goed dat nu een extra zakcentje voor studenten een mooi gebaar lijkt, maar de hogeschool moet en gaat dat niet betalen. Wij handelen verantwoord en houden ons aan gemaakte afspraken.’

Tosca Sel

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top