Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Illutration of authors face

Vivian van Leeuwen is vierdejaars lerarenopleiding Nederlands. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Blog

Van de stemwijzer moest ik op NIDA stemmen. Nou, nee.

Gepubliceerd: 20 March 2018 • Leestijd: 1 minuten en 56 seconden • Vivian

Nog even en dan gaan de stemlokalen open. De posters voor de partijen hangen in elk bushokje en op zo ongeveer elke lantaarnpaal. Ik tast nog in het duister, wat moet ik woensdag stemmen? Wat vind ik eigenlijk belangrijk voor Rotterdam?

Illutration of authors face

Vivian van Leeuwen is vierdejaars lerarenopleiding Nederlands. Ze heeft lichamelijke beperkingen. Lees haar eerder verschenen blogs.

Afgelopen week was ik bij het verkiezingsdebat op de HR: ik wilde zoiets weleens meemaken en ik was benieuwd wat ik zou horen over onderwijs en studeren. Hoewel ik het mooi vond om de vlammende pleidooien aan te horen en ik sommige lijsttrekkers ook erg sympathiek vond, heeft het me niet echt geholpen.

De voor/tegen-setting vond ik jammer: ik had liever gehad dat het publiek met stellingen of vragen zou komen en dat de partijen daar dan allemaal op zouden reageren. Het milieu, huisvesting voor studenten, starters en etnische profilering zijn niet echt onderwerpen die me helpen te besluiten welk vakje ik inkleur. Ik wil veel liever weten: Hoe gaan jullie de Rotterdamse scholen verbeteren? De problemen op Zuid aanpakken? Hoe willen jullie aan de toegankelijkheid en inclusie in de gemeente werken?

Met de landelijke verkiezingen deed ik twee keer een stemwijzer en allebei de keren kwam er GroenLinks uit. Dat vond ik wel goed: ik ben net als die partij enorm idealistisch en hun mooie ideeën over nieuwe Nederlanders en onderwijs spraken me aan. Nu het om de gemeenteraad gaat, dacht ik ook op GroenLinks te stemmen. Maar toen deed ik een stemwijzer waar NIDA uit kwam. En ik voel me nou niet echt verbonden met die partij, dus nee.

Toch maar GroenLinks? Aangezien mijn standpunten bij de stemwijzer voor een groot deel precies overeenkwamen met die van hen? Ik kijk nog even verder.
D66? Die zijn wellicht iets realistischer en concreter in hun plannen dan GroenLinks en ook best sympathiek.
Leefbaar Rotterdam, net zoals mijn ouders? Nee, in hun ideeën kan ik me ook weer niet echt vinden.
PvdA, omdat ik het vlammende betoog van lijsttrekker Barbara Kathmann zo tof vond tijdens het debat? Misschien… maar ik vind mezelf niet echt een PvdA-stemmer.
Ook geen SP-stemmer, al heb ik daar tijdens de allereerste verkiezingen die ik meemaakte wel voor gekozen.

Tja, dat zijn mijn opties wel een beetje. De andere partijen spreken me niet aan, en dat het een linkse keuze moet worden, weet ik zeker. Ik ben zo socialistisch als wat.

Op de een of andere manier is het net alsof ik nu bij de gemeenteraadsverkiezingen veel minder het stemgevoel heb. Bij de Tweede Kamer voelt het echt alsof je kiest wie de grote beslissingen gaan nemen, wie het land gaan verbeteren, wie voor de hoognodige spijkers met koppen gaan zorgen als het gaat om het onderwijs en de zorg. Nu heb ik dat minder.

Eigenlijk raar, want je gemeente, je woonplaats, is veel dichter bij huis dan het land als geheel. Heb ik dan te weinig zicht op wat er eigenlijk allemaal in Rotterdam gebeurt en wat de gemeenteraad doet? Of vind ik hele specifieke dingen belangrijk die je eigenlijk nauwelijks ziet terugkomen in de partijprogramma’s?

Ik denk dat het D66 of GroenLinks wordt. Ik heb nog genoeg stof tot nadenken in de laatste vierentwintig uur.

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Van de stemwijzer moest ik op NIDA stemmen. Nou, nee.

 1. Ik zie het echt zo vaak geschreven worden, ik voel me niet echt een PartijX-stemmer dus die wordt het niet. Ik vind dat je niet zo zeer op de naam van een partij moet letten maar meer op wat ze willen bereiken. Dan stem je maar voor PvdA, D66, GroenLinks, PVV of elk ander partij. Het gaat om de ideeën die ze hebben en wat ze van plan zijn op korte/lange termijn.

 2. Groen links en Partij voor de Dieren liggen dicht bij elkaar m.b.t. hun standpunten.

 3. Groen links en Nida likken ook dicht bij elkaar: extreem links of extreem Islamitisch links

 4. Elke stem voor NIDA, is er één te veel in mijn opzicht. Stem Leefbaar of VVD. Leefbaar heeft Rotterdam uit de crisis geholpen en Rotterdam van een junkcentrum (dat het werd toen de pvda aan de macht was) tot een prachtstad gemaakt. De VVD gaat voor meer huisvesting zorgen, in het bijzonder voor studenten.

 5. Iedereen moet stemmen op wat zijn/haar voorkeur heeft. Elke keuze heeft zijn eigen gelijk. Maar laten we wel bij de feiten blijven. Nida extreem islamitisch links terwijl Nida achter Erdogan staat?

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top