Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet weigert ‘misleidende’ term studievoorschot af te schaffen

Gepubliceerd: 13 November 2018 • Leestijd: 0 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet gaat de term ‘studievoorschot’ niet afschaffen. CDA en SP vinden de term die het nieuwe leenstelsel heeft meegekregen misleidend, omdat het eigenlijk om een lening gaat.

De Tweede Kamer heeft zojuist voor de tweede keer over het voorstel gestemd. Het scheelde weinig of de naam zou worden geschrapt. Vorige week staakten de stemmen en vandaag kwam de Tweede Kamer op 73 tegen 73 uit. Het werd opnieuw gelijkspel, dus de motie is verworpen.

Misleidende term

CDA en SP willen de naam studievoorschot afschaffen, opperden ze in het debat over de onderwijsbegroting. De term is volgens de partijen misleidend, omdat deze een te rooskleurig beeld van de situatie zou geven. Het gaat immers niet om een voorschot, redeneerden ze, maar om een lening.

Minister Van Engelshoven ziet geen reden om de naam te veranderen. In de voorlichting aan studenten spreekt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nu ook consequent over een lening, in de hoop dat studenten zich niet onbezonnen in de schulden steken.

Van Engelshoven is van D66, één van de vier partijen die samen met VVD, PvdA en GroenLinks de basisbeurs hebben afgeschaft en de naam studievoorschot hebben verzonnen.

HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top