Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, hoe krijg ik onhandige uitspraken van mezelf van het internet?

Lieve Tosca,

Een paar jaar geleden reageerde ik een tijdje actief op een blog van een influencer. Ik was toen niet altijd even vriendelijk, soms zelfs ronduit bitchy. De blog staat nog online en als je mijn naam googelt, komen die reacties naar boven. Het was nooit een probleem, maar ik moet binnenkort solliciteren voor m’n eerste stage en ik zou het fijn vinden als mijn nieuwe leidinggevende dit niet ziet. Is er een manier om m’n onhandige uitspraken van toen van het internet te verwijderen?

Lfs, Cyberbitch

Foto van Lieve Tosca

Lieve Cyberbitch,

Ik snap dat je daarvan baalt. Je bent zelf de baas over alle berichten en foto’s die je op je eigen socialmediaprofielen zet en als je je niet meer kan vinden in oude berichten en foto’s, delete je ze gewoon. Wanneer je op andermans pagina staat, ben je overgeleverd aan diens regels. De oplossing voor jouw probleem is helaas niet supersimpel.

De Europese Unie heeft besloten dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden. En dat betekent dat je websites kan vragen je comments te deleten. Jouw eerste stap is dus een berichtje naar de influencer te sturen met het verzoek om je comments te verwijderen. Doe dit met linkjes naar de pagina’s waarop je comments staan, zodat je comments makkelijk te vinden en te deleten zijn.

Technisch gezien hoeft de influencer alleen je persoonsgegevens te verwijderen, niet de comments zelf.

Als studenten bij Profielen klagen over comments die ze ooit hebben achtergelaten op de site, veranderen we de naam in XXX en laten we de comment staan. Op die manier blijft de discussie terug te lezen, maar popt de naam van de student die commentaar gaf niet meer op in Google.

Wij vinden het heel belangrijk dat onze berichten en de reacties erop in tact blijven, omdat onze website ons archief is. Als we daar dingen gaan deleten, weten we over een paar jaar niet meer wat er wanneer gebeurd is en wie erbij betrokken waren. En dat zou ons werk een stuk ingewikkelder maken.

Ik kan me voorstellen dat dat niet alleen bij ons zo is.

Als de influencer (of welke andere website dan ook) je reacties niet offline wil halen, kan je ook een verwijderverzoek doen bij Google zelf. Nadat ze het webformulier hebben ontvangen, kijken ze of de resultaten verouderde informatie over je privéleven bevatten. Ook kijken ze of het van openbaar belang is om de zoekresultaten te behouden omdat ze bijvoorbeeld betrekking hebben op financiële oplichting, beroepsfouten en strafrechtelijke veroordelingen.

Het duurt soms even voordat ze je aanvraag beoordeeld hebben, maar het is de meest grondige manier om een zoekresultaat uit Google te verwijderen. Als iemand informatie over je opzoekt via een andere zoekmachine, blijft het zoekresultaat wel verschijnen.

Succes!

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 31 October 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, hoe krijg ik onhandige uitspraken van mezelf van het internet?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top