Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated

Meer over:  

#ov-kaart #stufi #studietips #leenstelsel #buitenland #web app installeren

Klik op de cover om het magazine te lezen of pak 'm uit de bakken.

Lieve Tosca, hoe maak ik een goede indruk op mijn schoonfamilie?

Gepubliceerd: 13 June 2018 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Lieve Tosca

Lieve Tosca,

Het werd tijd dat ik mijn schoonouders ging ontmoeten en nu ben ik uitgenodigd voor een familiefeest waarop ik direct iedereen kan zien. Een heel weekend lang. In een vakantiepark. Volgens m’n vriend is het gezellig, maar ik vind het doodeng. Naast hem ken ik niemand en ik ben superslecht in oppervlakkige gesprekjes met onbekenden. Het liefst wil ik een goede eerste indruk maken. Hoe doe ik dat?  

Lfs, Gebrekkige schoondochter

Foto van Lieve Tosca met zonnebril op

Lieve Gebrekkige schoondochter,

Zo’n meet the parents is altijd spannend. Maar niet alleen voor jou, ook voor je schoonouders. Er hangt voor jullie allemaal wat van die ontmoeting af: jij wilt een goede indruk op hen maken zodat ze je een beetje aardig vinden. En zij hopen dat jij een leuke partner bent voor hun zoon. Als je dan ook nog een beetje gezellig bent, is dat prettig voor de komende verjaardagen, feestdagen en bezoekjes. Want of je nou bij je ouders woont of op jezelf, je komt je familie nou eenmaal regelmatig tegen.

Eigenlijk is mijn advies heel simpel: maak je niet zo druk over die ontmoeting. Je vriend heeft jou gekozen omdat hij je leuk vindt. Zijn familie gaat dus zeer waarschijnlijk haar best doen om jou ook leuk te vinden, want dat maakt zo’n familieweekend een stuk gezelliger. Als jij je gewoon een beetje normaal gedraagt, kom je al een heel eind.

Kom binnen met een lach, stel je voor, wees geïnteresseerd en help een beetje waar je kan. Probeer mee te draaien in de mores van de familie, maar geef wel je grenzen aan. Dus ben je vegetarisch en gaan ze BBQ’en, dan hoef je echt geen vlees te eten. Maar een langdradig, eenzijdig betoog tegen vlees eten, is ook niet zo’n goed idee.

Door de vele indrukken kan je eerder moe worden dan normaal. En moe gaat vaak samen met geprikkeld. Dat wil je voorkomen. Wordt het je allemaal te veel, ga dan wat voor jezelf doen. Ga even naar je slaapkamer en lees een boek, magazine of je Insta-feed. Of ga een stukje wandelen. Kan gewoon. Voel je ook niet bezwaard om op tijd naar bed te gaan als je moe bent.

En als je een weekend sowieso te veel vindt, kan je ook een van de dagen kiezen om te gaan. Je bent niet verplicht er het hele weekend bij te zijn.

Veel plezier!

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, hoe maak ik een goede indruk op mijn schoonfamilie?

 1. Nog een tip (dit heeft voor mij wel geholpen), trek ook kleding aan waar je je prettig en mooi in voelt. Dan straal je sowieso al wat meer. En als je er echt zo onzeker over bent, praat erover met je vriend, hij heeft immers voor jou gekozen en zal je dus ook hierin steunen.

 2. Het is heel goed te begrijpen dat je je nerveus maakt over de hele familie, en heel weekend lang in een locatie zonder gemakkelijke vluchtroutes. Je vriend heeft makkelijk praten dat het gezellig is, die kent iedereen. Ik zou me hier ook nerveus over maken, ook al weet ik uit ervaring dat dergelijke weekenden meestal wel goed uitpakken.

  Heb je nog gelegenheid misschien om een klein informeel dinertje te organiseren met alleen partner en ouders voor dit weekend? Dan is het eerste ijs al een beetje gebroken en ken je al meer dan 1 persoon wanneer het weekend plaatsvindt.

 3. Flirt een klein beetje (niet op een rare manier) met papa, vertel tegen mama hoe geweldig haar zoon is (zij deelt die mening sowieso met je), en dan komt alles dik in orde.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over ons spelregels

Recente artikelen

Back to Top