Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van lieve tosca

Lieve Tosca, hoe spreek ik die rokers dan aan?

Lieve Tosca,

Oké, ik ben bereid mijn verantwoordelijkheid te nemen en rokers die me de adem benemen terug te sturen naar de daarvoor aangegeven rookzones. Heb je nog tips over hoe ik het de mensen bij de rode streep kan brengen zonder dat ze ‘boos’ worden?

Mvg,
De benauwde medemens

Lieve Tosca deegroller

Lieve Benauwde medemens,

Je brief van vorige week heeft nogal wat teweeggebracht. Er waren rokers die licht ontvlambaar reageerden en benauwde medemensen die zich in je probleem herkenden.

Omdat ik een beetje schrok van de heftige reacties, heb ik voor het beantwoorden van je vervolgvraag de hulp ingeroepen van de HR-toezichthouders. Deze geüniformeerde mannen en vrouwen lopen voor onze veiligheid dag in, dag uit door de gangen van onze hogeschoollocaties. Ze zijn niet van de pafpolitie, maar tijdens hun rondes controleren de toezichthouders ook op ongewenst rookgedrag op het terrein van de Hogeschool Rotterdam.

Als ze mensen zien paffen op plekken waar dat niet mag, wijzen ze de rokers vriendelijk doch dringend naar een plek waar ze hun goddelijke gang mogen gaan. En dat gaat meestal zonder gedoe.

Toezichthouders Tim en Murat vinden de vraag van Benauwde medemens een lastige kwestie. Murat: ‘Kijk, als mensen buiten de vakken staan te roken en ons zien komen, lopen ze meestal direct weg. Ze herkennen onze uniformen en weten dat ze iets doen wat niet mag. Vaak is een blik of een handbeweging richting de rookzone al voldoende.’

Tim: ‘Maar Benauwde medemens draagt geen uniform en is waarschijnlijk even oud als de rokers. Dan zit je wel echt in een andere situatie. Ik ben benieuwd hoe mensen op hem reageren en ik zou het knap vinden als hij een groep studenten durft aan te spreken. Eentje is nog tot daaraan toe, maar een groep is echt anders…’

Hoe moet het dan wel? Tim en Murat in koor: ‘Hij moet het gewoon vriendelijk vragen.’ Murat: ‘Als je vraagt of iemand wil roken op een plek waar het is toegestaan omdat je er last van hebt, verwacht ik niet veel weerstand. Hoewel het natuurlijk wel ligt aan de toon waarop je het vraagt.’ En als de rokers onaardig reageren? Tim: ‘Laat je in ieder geval niet verleiden tot een discussie. Dat levert vaak niets op. Loop naar de receptie, geef aan dat er rokers buiten de rookvakken staan en dat ze zich niet laten wegsturen. De receptie kan ons oproepen wanneer dat nodig is.’

En als je denkt dat die toezichthouders geen invloed hebben, heb je het mis. Als studenten en medewerkers niet naar hen luisteren, kunnen ze om legitimatie vragen en een melding maken bij het instituut waar ze onderwijs volgen of werken. Als dit vaker voorkomt, moet de ongehoorzame zich melden bij de onderwijsmanager of directeur. Op HR-grond hebben de toezichthouders dus wel echt macht.

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 31 January 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top