Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, moet ik stoppen met m’n stage?

Lieve Tosca,

Het bedrijf waar ik stage loop, kijkt amper naar mij om. Ik heb maar één opdracht en ik verveel me met enige regelmaat. Ik heb dit al besproken met mijn stagecoach en hij zegt dat ik het best op zoek kan gaan naar een andere stageplaats. Maar eerst moet ik mijn praktijkbegeleider aanspreken op het feit dat ik de opdracht te eentonig vind, dat ik meer zou willen doen én dat de begeleiding die ik krijg minimaal is. Dat durf ik niet zo goed. Nu twijfel ik of ik mijn tijd moet uitzitten tot ik een nieuwe stageplek heb gevonden of dat ik direct ontslag zal nemen en de gemiste uren tijdens vakanties en roostervrije dagen zal inhalen. Wat kan ik het beste doen?

Liefs,
Twijfelgevalletje

Foto van Lieve Tosca

Lief Twijfelgevalletje,

Ik denk dat je stagecoach gelijk heeft en dat je in ieder geval éérst met je praktijkbegeleider in gesprek moet. Ik snap dat je dat eng vindt, maar je moet het toch doen. Tijdens een stage leer je hoe het is om in de beroepspraktijk te werken en in al je toekomstige banen zal je lastige gesprekken moeten voeren. Zie dit gesprek dus maar als een oefenrondje.

Je stage zonder gesprek afbreken, vind ik in een bijzonder slecht idee. Op die manier ontneem je jezelf en je stageplek de kans tot verbetering. En dat is zonde. Daarnaast kost het veel tijd om gemiste stage-uren te compenseren, terwijl er misschien wel een mogelijkheid is om je stage op een bevredigende manier af te ronden. Dat lijkt me uiteindelijk de beste optie.

Gezien je het niet al te druk hebt op je stageplek, kun je mooi de tijd nemen om het gesprek voor te bereiden. Probeer in ieder geval antwoorden te formuleren op de volgende vragen:

Wat sprak je ooit aan in deze stageplek en waarom heeft je stageplek haar aantrekkingskracht verloren?
Wat heb je afgesproken tijdens je sollicitatie/kennismakingsgesprek en wordt daar nu aan voldaan?
Wat zijn je leerdoelen? Hoe staat het daarmee en wat kan je nu nog doen om ze te halen?
Zie je zelf nog kansen om deze stage om te buigen naar een stage die wél aan je eisen voldoet?
Zijn er opdrachten/werkzaamheden die je zou kunnen oppakken?
En wat kan je praktijkbegeleider doen om je stage (samen met jou!) beter te maken?

Als je je verhaal op orde hebt, maak je een afspraak met je praktijkbegeleider. Geef aan dat je snel wilt praten, omdat je ontevreden bent over de hoeveelheid werk en de begeleiding. Zo weet je begeleider ook waar het gesprek over gaat.

Bereid je gesprek voor alsof het een presentatie is en val tijdens het gesprek met de deur in huis. Vertel wat er voor jou moet veranderen en geef ook aan waar volgens jou de mogelijkheden liggen. Vraag daarna je praktijkbegeleider je te helpen van deze stage een succes te maken. Dikke kans dat hij je dan verder wil helpen. Als je begeleider dit niet wil of kan, is het goed om contact op te nemen met je stagecoach om je vervolgstappen te overleggen.

Je schreef dat je bang bent om dit gesprek te voeren. Ik denk dat het slim is om op te schrijven waarom dat zo is. Vind je het eng omdat je het nog nooit hebt gedaan of vrees je om in bepaalde situaties terecht te komen? Bedenk van tevoren hoe je dit soort situaties kan voorkomen of wat je kan doen als je toch in zo’n situatie belandt. Dat kan wat rust geven. Als je dit gesprek niet alleen met je begeleider wil voeren, kan je overwegen je coach mee te vragen voor support.

If all fails: als dit gesprek misloopt, kan je altijd nog overwegen te stoppen.

Succes!

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 26 September 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, moet ik stoppen met m’n stage?

 1. Nog een tip: Als je de antwoorden op bovenstaande vragen gevonden hebt: Buig het om naar: Wat zijn je zorgen? Wat zijn je wensen? Ga ook in termen van jouw zorgen en jouw wensen het gesprek in, ipv het te hebben over jouw klachten en eisen. De aanpak met de focus op jouw zorgen en wensen vergroot de kans dat de ander inhaakt op jouw verhaal, met je mee gaat denken en samen met jou in actie komt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top