Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca stuurs

Lieve Tosca, waarom zijn de toiletten op school soms zo smerig?

Lieve Tosca,

Buitenshuis naar het toilet gaan vind ik sowieso vervelend, maar op school vind ik echt een crime. De toiletten zijn nooit zo schoon als ik zou willen. Laatst liep ik een hokje in, lag er een drol op de toiletbril. Op. De. Toiletbril. Hoe kan dat? En waarom zijn die toiletten zo smerig? Zijn mijn medestudenten zulke viespeuken of investeert de hogeschool niet genoeg in schoonmaak?  

Grts, Smetje

Lieve Tosca stuurs

Lief Smetje,

Ook ik moet op school naar het toilet en de toiletten op de begane grond van locatie Museumpark zijn over het algemeen schoon. Toch word ik ook weleens geconfronteerd met een natte bril, flarden (nat) toiletpapier op de grond, maandverband naast het prullenbakje en vette remsporen of een joekel van een drol in de pot.

Ik denk dat we de hogeschool hier de schuld niet van kunnen geven. De toiletten worden meerdere malen per dag schoongemaakt. Als je benieuwd bent hoe vaak: ergens in het toilet (vaak bij de ingang) hangt een aftekenkaartje voor de schoonmakers waarop ze na iedere poetsbeurt een paraaf zetten.

Dagelijks worden de toiletten door duizenden mensen gebruikt, ik denk dus dat het ook de verantwoordelijkheid van de gebruikers is om de boel netjes en schoon te houden.

Het maakt niet uit of je naar het mannen- of vrouwentoilet gaat, laten we één ding met elkaar afspreken: laat het toilet achter zoals je het zelf graag wilt zien als je de deur opendoet. Laat geen papier op de grond slingeren en gooi je gebruikte maandverband/tampon in het prullenbakje in je toilethokje.

Heb je op de rand gedruppeld? Dep het dan op en gooi het toiletpapier in het prullenbakje. Heb je gepoept? Wacht dan even met het toilet verlaten tot je zeker weet dat je geen remsporen hebt achtergelaten. Toch strepen? Daar is die borstel die zo schuin achter de pot staat voor. Daarmee poets je de bruine resten zo van het glazuur.

Zit er na gebruik poep op de borstel? Spoel hem dan af door hem in het stromende water te houden als je nog een keer doortrekt. Echt, het is niet zo veel gedoe. Iedereen kan het.

Kom je toch een keer een supergoor toilet tegen? Meld het dan bij de receptionist. Dan kan die een schoonmaker vragen er werk van te maken.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 30 May 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Lieve Tosca, waarom zijn de toiletten op school soms zo smerig?

 1. Ik drop altijd domme kaki op de wijnhaven, ik vernietig het porselein alsof het mn beroep is eh niffo

 2. @Poepertje ⚠️⚠️ warning : you need an IQ of at least 200 to understand this comment ⚠️⚠️

  Waa lua du du i’m pickle Rick

  Hit that mf like if you understood

 3. Het schijnt dat zwervers ook uitgebreid gebruik maken van de toiletten. Mocht iemand dat kunnen bevestigen hoor ik dat graag.

 4. Ik zie nog wel eens zwervers op academieplein gebruik maken van het toilet

 5. Het idd niet te wijten aan de school of de schoonmaak. Als huismeester heb ik ook alle varianten al aangetroffen, van complete Picasso’s in de pot tot aan rode spetters op de toiletdeur alsof iemand z’n O.B. dr uit heeft laten halen mbh een optrekkende Lambo… De toiletten worden meerdere malen per dag schoongemaakt maar als je net de pech hebt dat je voorganger EN niet goed kan mikken EN denkt dat het ook telt als je t papier binnen een straal van een meter van de pot dumpt, dan is dat niet cool nee… Is t echt heel ernstig, geef t dan idd even aan bij de receptie, dan kunnen we direct actie ondernemen. Succes!

 6. Hmmm weer een fenomeen dat deel uitmaakt van de huidige tijdgeest: een jaar of twintig ondenkbaar op de meeste HR locaties. Er zijn locaties anno 2018 waarbij je je zelf afvraagt “wil ik hier nog wel deel van uit blijven maken”. , waarbij – ondanks de dagelijkse schoonmaak , de boel dagelijks zo goor is ( Lloydpier locatie 2015) dat er toch een zeer onprettig gevoel over de werkplek / studeerplek ontstaat. Verlaat je die gore omgeving dan voorgoed dan blijkt opeens ook dat de jaarlijkse verkoudheid/griep sessies ophouden met bestaan: weinig mensen die hun handen wassen na toilet gebruik blijkbaar.
  .

 7. Dat ben ik toch niet helemaal met jullie eens dat de HR niet de reden is. Ga eens op museumpark op de 7e 8e etage hoogbouw naar het dames toilet toe… ondanks dat deze door schoonmakers getrouw worden schoon gemaakt zijn deze toiletten niet hygienisch te krijgen. Zelfs wanneer je naar het toilet gaat als de schoonmaakers net zijn geweest stinken deze toiletten, er is er standaard (minstens) 1 kapot. De platen in het plafond missen en de toiletpotten en brillen zelf zijn duidelijk al JAREN aan vervanging toe.

  Maar ja. Ik kan niet tegen mijn docenten, die ons toch al amper toe staan om even naar het toilet te gaan, zeggen dat ik wel even naar beneden ga met de lift tot ik een toilet heb gevonden die wel een hygienische uitstraling heeft.

 8. @Koffie is altijd een goed idee. Nah! Nog nooit van die hele app gehoord. Maar wat handig 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top