Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca verbaasd

Lieve Tosca, wat moet ik vinden van deze huwelijksuitnodiging?

Lieve Tosca,

Een vriend van mij gaat binnenkort trouwen en ik ontving een uitnodiging om bij de ceremonie, het diner en het eindfeest te zijn. Hartstikke leuk, want die vriend en ik kennen elkaar al vijftien jaar en hij kent mijn vriendin al zeven jaar. Een paar dagen later kreeg ook mijn vriendin (met wie ik al tweeënhalf jaar samenwoon) een uitnodiging, maar dan alleen voor het eindfeest. Ik vind dit een vreemde actie en vraag me af wat jij zou doen in mijn plaats: zonder mijn partner naar het huwelijk en diner gaan, en haar thuis ophalen voor het eindfeest of alleen naar het gedeelte waarvoor wij samen zijn uitgenodigd: het eindfeest.
Help, want ik ben in de war!

Lfs, Bruiloftsgast

Lieve Tosca verbaasd

Lieve Bruiloftsgast,

Ik snap dat je in de war bent. Het staat het bruidspaar natuurlijk vrij om uit te nodigen wie het wil, op de manier die hen goeddunkt. Maar naar een bruiloft ga je het liefst mét je partner, want dan heb je iemand om de dag mee te delen. En een stel op deze manier apart uitnodigen, is eigenlijk not done omdat je je gasten dan met een ‘probleem’ opzadelt. Zo moeten ze los van elkaar reizen en dat is onpraktisch en ongezellig.

Alleen als je een nagelnieuw vriendinnetje zou hebben, is er nog wat voor te zeggen om haar slechts naar het feest te laten komen. Dan staat ze in ieder geval niet op alle trouwfoto’s en dat scheelt een boel Photoshopwerk wanneer de relatie geen standhoudt. Maar goed, dat is bij jullie niet het geval. Jullie zijn zo te lezen een solide koppel en na zeven jaar verkering is jouw vriendin vast ook geen onbekende voor het bruidspaar.

Vorig jaar heb ik zelf een bruiloft georganiseerd en uit ervaring kan ik je vertellen dat je soms lastige keuzes moet maken. Redenen die ik kan bedenken voor deze uitnodiging: misschien wil hij het daggedeelte per se klein houden met alleen directe familie en goede vrienden of misschien passen er maar een paar mensen in het gemeentehuis/het trouwvervoer/het restaurant dat hij heeft gekozen.

Maar wat zijn reden is om jou en je vriendin op verschillende momenten uit te nodigen, maakt eigenlijk niet uit. Hij had het even met je moeten overleggen. Want nu worden jullie thuis met deze situatie geconfronteerd en ga je invullen wat er aan deze uitnodiging is voorafgegaan. Vindt hij je vriendin misschien niet aardig?

Zou je vriend eigenlijk doorhebben dat hij ongastvrije uitnodigingen heeft gestuurd? Deze situatie lijkt me het begin van een goed gesprek met elkaar.  En na dat gesprek kan je altijd beslissen op welk moment jij en je vriendin naar de bruiloft gaan.

Succes!
Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Gepubliceerd: 20 June 2018 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, wat moet ik vinden van deze huwelijksuitnodiging?

  1. Als jullie elkaar al 15 jaar kennen, is het misschien beter dat je met deze vraag direct bij hem langs gaat? Ik vind het trouwens ook vreemd dat samen naar alle drie uitnodigingen gaan geen optie is voor je, aangezien jullie al samenwonen en ook bij het trouwende koppel bekend staan als koppeltje.

  2. Ik ben het helemaal met Tosca eens, met name dat het not done is om een stel apart uit te nodigen, tenzij het nog niet officieel en een vrij korte relatie betreft (onder de 2 maanden). In jouw situatie zou ik zeker een gesprek aangaan met jouw vriend en vragen of er misschien wel een fout gemaakt is. Anders zou ik zelf denk uit principe niet gaan naar de zaken waar mijn vriendin niet voor uitgenodigd is en dat ook wel aangeven bij die vriend.

  3. De bruiloft is een ceremonie en een feest dat gaat om het bruidspaar en niet om jou. Je mag ervan uitgaan dat je vriend erover heeft nagedacht en gezien de omstandigheden heeft besloten dat je vriendin een andere uitnodiging krijgt dan jij. Een echte vriend zou begrip tonen en eventueel vragen of er niets mis is gegaan bij de uitnodigingen verzenden. Elkaar 15 jaar kennen betekent niet automatisch dat je goede vrienden bent. Het feit dat je het vraagt aan Tosca ipv aan je vriend laat ook zien dat je vriendschap niet zo hecht is als jij het doet voorkomen. En als jij jezelf zo belangrijk vindt, dan ga je toch niet. Wat is het probleem? Of je zet je over je eigen trots heen of je gaat niet.

  4. Je kent elkaar al 15 jaar maar je besluit een mail te sturen naar profielen ipv hem gewoon te bellen. Yeah right.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top