Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Myrthe liep mee met de Pride Walk: ‘Iedereen voelt zich vrij om zichzelf te zijn’

Gepubliceerd: 1 October 2018 • Leestijd: 2 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen weekend was de Rotterdam Pride met de Pride Walk. Ongeveer duizend deelnemers wandelden met regenboogvlaggen door het centrum van de stad. HR-student Myrthe Hermelink liep voor het eerst mee.

Foto genomen vanuit de Pride Walk 2018. Overal regenboogvlaggen
Myrthe wilde al eerder gaan, maar het kwam er niet van. De vierdejaars communicatiestudent vertelt: ‘Ik vind de Pride belangrijk dus dit jaar heb ik er echt tijd voor vrijgemaakt. Het is een periode waarin iedereen zich vrij kan voelen om zichzelf te zijn. Ook is het een perfecte plek om andere LHBT’ers te ontmoeten. Buiten de pride om weet je niet zeker of ze daar voor openstaan, tijdens de Pride hoef je je daar geen zorgen om te maken.’

Foto van student Myrthe voor een enorme regenboogvlagOveral waar je kijkt zijn regenboogvlaggen

Van 26 tot 30 september waren er verschillende Pride-activiteiten in de stad, maar omdat Myrthe doordeweeks druk is met haar minor en werk, beginnen de Pride-festiviteiten voor haar in het weekend. Op zaterdagochtend trekt ze haar favoriete T-shirt uit de kast en stapt ze in de metro naar Leuvehaven. Hier begint ze samen met een indrukwekkend aantal anderen aan de Pride Walk. Overal zwaaien mensen met regenboogvlaggen of lopen ze met de vlag om hun nek geknoopt als cape. Onbekenden en bekenden mengen zich en reageren enthousiast op de muziek die gedraaid wordt.

Iets na twaalven komt de menigte in beweging en start de wandeling. Het is duidelijk dat de Pride Walk ook voor niet-deelnemers een leuke gebeurtenis is. Op de boten, naast de wegen en op de terrasjes trekt de vrolijk gekleurde stoet veel bekijks en worden foto’s gemaakt. Er wordt zelfs geposeerd en vlaggen worden wat harder heen en weer gezwaaid.

Foto van Student Myrthe die meeloopt in de Pride Walk 2018Wees aardig voor elkaar

Myrthe maakt zelf ook foto’s om door te sturen naar familie en vrienden. Ze heeft een shirt aan met de tekst ‘Be kind’, twee woorden die voor haar heel belangrijk zijn: ‘Ik zie veel gestreste mensen in Rotterdam. Zelf probeer ik daarom altijd vrolijk te kijken en ik merk dat mijn gedrag vaak aanstekelijk werkt. Het is een simpele boodschap: Als iedereen tolerant en aardig voor elkaar zou zijn, dan zou de wereld een stuk minder ellendig zijn.’

Myrthe is biseksueel, maar dat vergeten mensen vaak omdat ze een vriend heeft. Soms wordt ze bespot of zeggen mensen dat ze alleen maar biseksueel is voor de aandacht. Myrthe: ‘Erg jammer, want het voelt alsof mijn identiteit dan niet serieus genomen wordt.’ Tijdens Pride hoeft ze zich duidelijk geen zorgen te maken. Niemand reageert negatief op koppels die uit een jongen en een meisje bestaan.

Hogeschool Rotterdam Pride

De wandeling eindigt onder een grote regenboog-boog op het Schouwburgplein. Als de wandelaars daar aankomen, is het feest al begonnen. Myrthe ziet een groep mensen met Hogeschool Rotterdam-shirts en een vlag met het logo van de HR erop. Enthousiast loopt ze naar hen toe, vertelt dat ze zelf ook student is bij de Hogeschool Rotterdam en dat ze het leuk vindt om vertegenwoordigers van haar hogeschool tegen te komen tijdens het evenement.

Pride Walk 2018 Team Hogeschool Rotterdam

Myrthe: ‘Ik ben trots dat de HR zo tolerant is naar de LHBT’ers. Ik heb op school geen negatieve ervaringen gehad wat betreft mijn seksualiteit, maar ik snap dat het voor anderen lastig kan zijn om op school uit de kast te komen. Voor mij was het op de hogeschool juist makkelijk om eerlijk te zijn over mijn geaardheid. Ik heb gelukkig een tolerante klas, dat helpt enorm. Het zou leuk zijn als de hogeschool naast een HR Pride bijvoorbeeld een Facebookgroep zou hebben voor LHBT-mensen, vooral voor eerstejaarsstudenten die niet uit Rotterdam komen.’

Tekst & beeld: Doortje Klinkenbergh

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.
Student aan Zet biedt ondersteuning aan studenten van de Hogeschool Rotterdam, ook aan LHBT’ers die daar behoefte aan hebben. Meer info op intranet Hint (inlog), zoek op ‘Student aan Zet’.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Myrthe liep mee met de Pride Walk: ‘Iedereen voelt zich vrij om zichzelf te zijn’

  1. Ha myrthe, er is vorig jaar een besloten fb groep HRPride gemaakt

  2. Ha Myrthe,

    Het was leuk om je zaterdag te ontmoeten. Er zijn zeker meer activiteiten op het gebied van seksuele diversiteit. Kom bijvoorbeeld op 11 oktober (Coming Out Day) van 19.00 tot 21.00 uur naar onze borrel in Ferry (Westblaak 127) en ontmoet studenten en medewerkers!

    Hartelijke groeten,

    Chantal van der Putten

  3. Mooi om te horen dat de HR zo tolerantant ervaren wordt. En als je behoefte hebt aan een LHBT Facebook pagina voor HR studenten dan maak je die toch gewoon? De pagina voor mijn opleiding is ook niet officieel en wordt wel veel gebruikt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top