Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Naar kots stinkende student geen reden voor extra tentamenkans

Gepubliceerd: 18 October 2018 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student heeft de examencommissie van zijn onderwijsinstituut om een extra herkansingsmogelijkheid gevraagd. Reden? Hij ondervond tijdens het tentamen last van een naar kots stinkende medestudent. De extra herkansing komt er niet, omdat de surveillant geen klachten kreeg over de stank en omdat de studenten de volledige tentamentijd hebben kunnen gebruiken.

Animatie van een student die zijn hele tentamenblaadje onder kotst.
Update, 18-10-2018, 16.33 uur: Toegevoegd dat de student in beroep gaat.

‘In het protocol van de surveillant wordt niet aangegeven dat u last had van uw medestudent’, schrijft de voorzitter van de examencommissie. ‘Tijdens het tentamen en ook achteraf hebben andere studenten niet aangegeven dat zij last hebben gehad van de geur of iets dergelijks.’

De student legt zich niet neer bij de afwijzing van zijn verzoek en gaat in beroep, zegt hij tegen het Hogeronderwijs Persbureau (HOP). Hij zou de surveillant wel degelijk meteen hebben aangesproken op de situatie, maar die bleek dit niet te hebben genoteerd.

Tentamen verplaatst naar ander lokaal

Dat de student onwel werd en heeft overgegeven, zal de meeste tentamendeelnemers niet zijn ontgaan. Het gebeurde vlak voordat het tentamen moest beginnen en het was voor de surveillant en de docent reden het tentamen te verplaatsen naar een ander lokaal. In dat lokaal konden alle studenten op de vastgestelde starttijd aan hun tentamen beginnen.

Voor de student die de kwestie bij de examencommissie aankaartte, kon het incident daarmee niet worden afgesloten. ‘De student mocht deelnemen aan de toets zonder schone kleren aan te trekken en zat vervolgens voor mij. Het resulteerde in een ondraaglijke geur en verlies van concentratie’, schrijft hij aan de examencommissie.

‘Fouten gemaakt omdat ik zelf ook misselijk werd’

‘Basale wiskundige stappen heb ik hierdoor fout gedaan, omdat ik zelf ook misselijk was gedurende en na de toets. Ik vraag bij deze een extra toetskans aan wegens deze omstandigheden.’

De examencommissie stelt dat de tentamenorganisatie adequaat heeft gehandeld door het tentamen naar een ander lokaal te verplaatsen. Omdat volgens het protocol van de surveillant niemand last heeft ondervonden van de ‘stinkende student’ wijst de examencommissie het verzoek van de klagende student af.

‘De toets wordt in het huidige studiejaar opnieuw aangeboden en u kan daar gebruik van maken’, schrijft de examencommissie over de nog openstaande herkansingsmogelijkheid.

Tekst: Jos van Nierop & HOP
Animatie: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Naar kots stinkende student geen reden voor extra tentamenkans

 1. Het eerste dat me opviel is dat ik dit wel om een vreemde redenen besloten is, namelijk om die van ‘de surveillant heeft geen notitie gemaakt’. Dat is niet het probleem van de student, vind ik, mocht het waar zijn dat het wel aangekaart is. Ik vraag me dan ook af wat het protocol precies zegt.
  De student gaat niet voor de lol hierover ‘klagen’. Ook lost de verplaatsing naar een ander lokaal het probleem niet op, de student die overgaf en de geur van hem/haar wordt immers meeverhuisd. Dat de anderen hier mogelijk geen last van hebben gehad, vind ik ook niet zo relevant; één student die er last van heeft is genoeg. Ik vind het dan ook een bijzondere situatie en ik kan me voorstellen dat je hierdoor minder tot geen concentratie bij hebt. Blijkbaar ziet de examencommisie dit anders, waardoor de herkansing er vooralsnog niet komt. Beetje jammer, vind ik. Ik wens de student succes met het in hoger beroep gaan.

 2. Gewoon herkansen vriend! En ga voor de herkansing WEL goed leren, want laten we eerlijk zijn, je bent door een onaangename geur niet van een 8 naar een 5 gegaan.

 3. Ik had begrepen dat de kotsende student nog deel mocht nemen aan het tentamen. Heeft hij het examen toevallig wel gehaald? Want als dat het geval is, dan vind ik dit wel echt een mega verhaal om te lezen.

 4. Dat de student er niks van heeft gezegd tijdens de herkansing snap ik ook wel. Om die naar kots-ruikende-student niet volkomen voor schut te zetten voor iedereen die aanwezig is zeg je niks, hoewel je van binnen natuurlijk wel anders denkt op dat moment. Goed dat de student in beroep is gegaan. Ik ben benieuwd wat de uitkomst wordt.

 5. @William: te kort door de bocht, vriend! Als de betrokkene echt zelf misselijk is geworden, kan hij het tentamen natuurlijk niet behoorlijk gemaakt hebben. En van een 6 naar een 5 is al erg genoeg, van een 8 naar een 5 is holle retoriek.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top