Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijs en bedrijfsleven slaan handen ineen in IT Campus

Gepubliceerd: 1 November 2018 • Leestijd: 2 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een school is het niet, maar over onderwijs gaat het wel. De net geopende IT Campus moet een flinke zet geven aan de samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en de Rotterdamse overheid. De HR is een van de partners.

Fysiek is de IT Campus niet veel meer dan wat ruimtes op RDM Campus. Een ontmoetingsplek waar onder andere onderwijsdirecteuren en vertegenwoordigers van grote bedrijven elkaar kunnen ontmoeten, zoals gisteren gebeurde.

‘Leg vooral even je mobiel aan de kant en ga met elkaar in gesprek’, moedigde onderwijswethouder Saïd Kasmi (D66) de aanwezigen bij de officiële start van de IT Campus – voorafgaand aan de borrel – aan. Voor mensen met een Vodafone-abonnement was dat niet zo lastig. Precies tijdens de opening was er sprake van een internetstorting…

Achterstand op Amsterdam en Eindhoven inhalen

Met de IT Campus wil Rotterdam de achterstand inhalen die het heeft ten opzichte van andere grote steden zoals Amsterdam en Eindhoven. Die achterstand heeft bijvoorbeeld betrekking op een tekort aan goed gekwalificeerd IT-personeel.

Meer mensen in staat stellen digitale vaardigheden te ontwikkelen is daarom een van de doelstellingen. En de programmeerlessen voor 50.000 Rotterdamse basisschoolleerlingen zijn een middel dat daarvoor ingezet gaat worden.

En de HR dan? De ICT-opleidingen kampen zelf met een tekort aan gekwalificeerd personeel, meer specifiek een tekort aan informaticadocenten.

Meer gastlessen door mensen uit bedrijfsleven

Het bedrijfsleven kan daar in elk geval iets doen. ‘Bedrijven verrijken minoren met het leveren van praktijkopdrachten en apparatuur’, valt te lezen in de IT Campus-folder. ‘En mensen uit het bedrijfsleven kunnen gastlessen geven’, reageert Diederik van Dommelen, voorzitter van werkgeverskoepel VNO-NCW in Rotterdam, op de vraag wat er aan het tekort gedaan kan worden. ‘Veel mensen vinden dat ook echt leuk om te doen.’

Leuk oké, maar is het nou wel zo’n goed idee dat bedrijven zich – intensief – met het onderwijs gaan bemoeien? Peter Troxler, lector bij kenniscentrum Creating010,  is ‘voorzichtig positief’ over de IT Campus. ‘Ik hoor dat de intentie er is om samen te leren en samen te innoveren. Maar ik heb wel kanttekeningen bij de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs.’

‘Gevaar dat partners met zak geld de richting willen bepalen’

Troxler: ‘In het onderwijs staat het leren, persoonlijkheidsontwikkeling en het kritisch denken centraal, in het bedrijfsleven het creëren van iets winstgevends voor derden. Het gevaar bestaat ook dat partners met een flinke zak geld de richting van een programma mede willen bepalen.’

‘Die partners kunnen kortcyclische doelen voor ogen hebben, terwijl het onderwijs langcyclisch moet denken. Een bachelor duurt immers 4 jaar. Ook bestaat het risico dat het programma bepalend wordt voor het vrij beschikbare budget in het onderwijs; andere activiteiten die uit hetzelfde budget betaald worden, kunnen daar onder lijden.’

Studenten en bedrijfsleven eerder met elkaar in contact

Daphne Swart, woordvoerder van IT Campus, pleit er tegenover RTV Rijnmond juist voor dat studenten en bedrijfsleven eerder met elkaar in contact komen. ‘Zodat het onderwijs beter en meer toepasbaar wordt en het betere mensen oplevert voor het bedrijfsleven. Studenten die klaar zijn met de opleiding krijgen nu vaak bij bedrijven weer aparte cursussen aangeboden om binnen dat bedrijf een goede weg te vinden.’

De IT Campus moet bestaande en nieuwe initiatieven met elkaar in contact brengen en onder de aandacht brengen. Van Dommelen, van VNO-NCW: ‘We moeten bijdragen aan het imago dat Rotterdam niet alleen een stad van de oude economie is. Dat zal met vallen en opstaan gaan.’

Tekst: Jos van Nierop
Beeld: Still uit filmpje van IT Campus

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top