Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Rotterdamse internet of things-opleiding bijna een feit

Gepubliceerd: 26 November 2018 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De komst van de associate degree ICT internet of hings (Ad ICT IoT) naar Rotterdam is een stap dichterbij. De centrale medezeggenschapsraad (cmr) maakte vlak voor de zomer bezwaar tegen de komst van de opleiding, maar vindt nu dat er goed naar die zorgen is geluisterd. Als alles meezit, kan de opleiding september 2019 starten.

Illustratie met oude desktopcomputers en een kat

In juni sprak de cmr de vrees uit dat de nu al moeilijk te vinden informaticadocenten zullen overstappen van de bacheloropleidingen van het instituut CMI naar de nieuwe opleiding. Tijdens de bewuste cmr-vergadering stemde de raad op verzoek van collegevoorzitter Ron Bormans toch in met de licentieaanvraag voor de opleiding. In ruil daarvoor kreeg de raad het instemmingsrecht op het besluit om daadwerkelijk van de vergunning gebruik te maken.

‘Niet de bedoeling om docenten bij CMI weg te plukken’

Afgelopen tijd liet de cmr zich bijpraten door de initiatiefnemers van de opleiding die stellen dat het niet de bedoeling is om docenten bij CMI ‘weg te plukken’.
Opleidingscoördinator Chantal van der Putten: ‘We hebben de cmr een overzicht gestuurd van onze docenten en hun achtergrond. Het zijn docenten die nu al bij de Rotterdam Academy (RAc) ICT-onderwijs geven en van wie de aanstelling bijvoorbeeld zal worden uitgebreid. Er zijn ook docenten die uit het bedrijfsleven komen. Voor het grootste deel hebben we de mensen dus al in huis.’

De cmr vindt dat er goed naar de zorgen is geluisterd en stemde begin deze week in met de vergunningsaanvraag. Het is nu aan accreditatie-instantie NVAO om die aanvraag te toetsen.
Van der Putten vertelt dat er veel vraag is naar de opleiding. ‘Vanuit het bedrijfsleven, maar ook vanuit mbo 4-leerlingen die interesse hebben om door te studeren in deze richting. Denk bijvoorbeeld aan leerlingen van het Grafisch Lyceum en het Techniek College Rotterdam.’ Mochten er zich 200 eerstejaars melden, ‘wat veel is’ volgens Van der Putten, dan kan de RAc dat aan.

Eerste IoT-opleiding in Nederland

Internet of things is nog nergens in Nederland een opleiding, de HR zou dus de eerste zijn. Van der Putten: ‘Bij de opleiding gaat het om een combinatie van ICT en techniek. In de zorg heb je bijvoorbeeld veel IoT-oplossingen. Zo wordt er gewerkt aan een wc-bril die weegt hoe zwaar de persoon is die van het toilet gebruikmaakt en wat zijn vochtbalans is.’

Van der Putten geeft nog een voorbeeld: de regensensoren die ervoor zorgen dat fietsers minder lang hoeven wachten bij verkeerslichten als het regent. ‘Mensen die over zulke zaken nadenken en deze ook ontwikkelen, leiden wij op. Belangrijk daarbij is dat de afgestudeerden goed kunnen programmeren. Dat zit dus ook in de opleiding.’

Bij de voltijdopleiding zijn er twee uitstroomprofielen: zorg en industrie. In de deeltijdvariant kan het, afhankelijk van waar de student werkt, alle kanten op.

Tekst: Jos van Nierop
Fotobewerking: Demian Janssen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top