Schrijf zorgen van je af op de posters in de wc
Gepubliceerd: 30 January 2018 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Heb je de posters in de wc zien hangen? Op locaties Wijnhaven, Museumpark en Kralingse Zoom hangen in verschillende wc’s Blackbox-posters waar je op mag schrijven. De initiatiefnemers hopen zo het gesprek te openen over taboeonderwerpen.
De Blackbox-posters zijn onderdeel van een onderneming die studenten vanuit een schoolopdracht zijn gestart. Na een succesvolle pilot (de posters waren binnen enkele dagen helemaal volgeschreven) hangen de Blackbox-posters nu op drie locaties van de Hogeschool Rotterdam.
De initiatiefnemers zijn zes studenten leisure management van de WdKA. Zij blijven anoniem want, zo zeggen ze zelf, ze willen op geen enkele manier invloed hebben op wie er op de posters schrijft. Ook vinden ze het belangrijk dat de posters toegankelijk zijn en iedereen zich veilig voelt om erop te schrijven.
Taboes
Je wordt tijdens je ‘wc-momentje’ uitgenodigd op de stelling te reageren. De drie thema’s op de posters gaan over psychische klachten, seksuele- of verslavingsproblemen. ‘We willen taboes bespreekbaar maken onder studenten, want we hebben allemaal problemen, maar veel mensen durven daar niet over te praten.’ Ze hopen dus dat de posters uitnodigen tot gesprek en, als mensen echt problemen hebben, misschien zelfs tot een bezoekje aan de decaan of een psycholoog. Het mailadres van het decanaat staat onderaan de poster.
Anoniem
Door de QR-code te scannen kom je op de Facebookpagina en Instagram van Blackbox. ‘Ook hier vinden we interactie belangrijk. Op onze socials kun je blogs lezen van mensen die met dezelfde problemen te kampen hebben als genoemd op de posters. Iedereen mag daar anoniem zijn verhaal doen en we hopen dat mensen daar iets aan hebben.’
Worden naast studenten ook docenten uitgenodigd deel te nemen aan het gesprek? ‘Deze onderneming is volledig op studenten gericht, maar de thema’s kunnen natuurlijk ook bij docenten of werknemers spelen.’
Respect
Voorlopig hangen de posters drie weken in de wc’s. ‘Als ze heel snel volgeschreven zijn, vervangen we ze. We bewaren de oude posters wel. Ook als er respectloze dingen geschreven worden of als er sprake is van vandalisme, halen we ze weg. We willen graag dat iedereen een beetje aardig voor elkaar blijft.’ De posters zullen dus meerdere keren per week gecontroleerd worden door de initiatiefnemers.
En is er een uiteindelijk doel? ‘We hopen dat dit goed loopt en dan zouden we een definitief platform kunnen creëren waar studenten over hun problemen kunnen praten.’
Tekst en foto’s: Lana van der Meer
Echt spannend, ben zeer benieuwd wat dit gaat opleveren (ik vind het wel een beetje jammer dat de posters niet op ‘mijn’ locatie Academieplein hangen…)
Wat ontzettend tof, een soort crowdfunding van steun voor echte situaties, waar echte mensen best wel eens mee zouden kunnen zitten.
Wat een top idee van deze studenten! Misschien ook te gebruiken voor medewerkers?