Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Job zit in het derde jaar van de opleiding bedrijfskunde én vindt dat dat veel hbo’ers niet het maximale uit hun studietijd halen omdat het ‘student zijn’ in het hbo amper speelt. Om te laten zien hoe het ook kan, deelt hij de beste verhalen uit zijn studentenleven. Alle blogs van Job lees je hier.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Verlaat het warme en veilige nest onder moeders vleugels!

Gepubliceerd: 30 August 2018 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Job

Op mezelf wonen is een van de beste keuzes uit m’n leven. De zelfstandigheid, zelf bepalen wat je gaat eten, wie er komen en hoe laat je thuiskomt. Vrijheid blijheid.

Ik snap dat sommige studenten het prima vinden om bij hun ouders te blijven wonen, maar in onze familie gaat iedereen jong het huis uit. Mijn moeder was 18, vader 19, neef en nicht 18, een andere neef zelfs 17 (!) en het ziet ernaar uit dat mijn broertje ook het ouderlijk nest op vroege leeftijd gaat verlaten. Ik was overigens ‘pas’ 19 toen ik op kamers ging.

Ik snap best dat je het prima vindt bij je ouders, het is veilig en bekend. Maar je kan ook je eigen pad kiezen. Ik heb er geen moment spijt van gehad dat ik op kamers ging en iedereen die ik spreek is blij dat hij op zichzelf is gegaan. Bovendien vind ik het persoonlijk niet iets om trots op te zijn als je 26 bent en nog steeds bij je ouders woont, maar dat is mijn mening.

Veel studenten vinden het te duur en dat snap ik: op kamers wonen is ook duur. Reken in Rotterdam tussen de 300 en 400 euro huur per maand en daar moet je dan de boodschappen en alle andere kosten nog bij optellen. Enorme geldwolven raad ik op kamers wonen dan ook af.

Maar als je het belangrijk vindt om van het leven te genieten en je verder te ontwikkelen, speelt het geld slechts een kleine rol. Op jezelf wonen is bevorderlijk voor je zelfstandigheid, je leert de was doen, koken en het omgaan met buren en huisgenoten.

Ik zou tegen iedere thuiswonende student willen zeggen: Ga op zoek naar een kamer! Schrijf je in bij Kamernet.nl of de Zoekt Kamer in Rotterdam Community en ga ervoor! Verlaat het warme en veilige nest onder moeders vleugels en confronteer jezelf met de maatschappij. Het moet er toch eens van komen.

En tot je dertigste thuiswonen, dat wil je jouw ouders toch ook niet aandoen?

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Blog Job: Verlaat het warme en veilige nest onder moeders vleugels!

  1. Het zijn natuurlijk wel twee uitersten die je vergekijkt… een student is gemiddeld 22 wanneer hij afstudeert. Dat is het moment om te gaan werken en geld te verdienen, waardoor je ook binnen enkele jaren het huis uit kan. Ieder zijn keuze natuurlijk, maar er zijn genoeg redenen om thuis te blijven wonen i.v.m. vrienden, familie, sport en werk.

  2. Ik begrijp je punt.. Maar je manier van schrijven is nogal provocerend.. Wil je zeggen dat studenten die thuiswonen er niet voor kunnen kiezen om van het leven te genieten en jezelf te ontwikkelen? Weer erg kort door de bocht hoor.. Net zoals je eerdere provocerende blogs.

  3. ieder zijn keuze inderdaad. Alleen als je tijdens het studeren thuis blijft wonen, scheelt je dat toch weer snel zon 24.000 euro die je niet terug hoeft te betalen. Een lening blijft je een groot deel van je leven (misschien wel 25 jaar) achter na lopen. Ook kan het met het kopen van een huis je erg lastig maken.

    Natuurlijk is op je eigen wonen leuk. Ook leer je inderdaad zelfstandig te worden. Alleen als je dat afweegt tegen zon grote geldsom die je terug moet betalen, dan zou ik er nog 2x over nadenken. Tenzij het natuurlijk noodzakelijk is, dan is het een ander verhaal.

  4. Uit de manier waarop jij je blogs schrijft, maak ik uit dat je erg trots bent dat je op jezelf woont en dit wil je dan ook graag aan iedereen laten zien. Het feit dat je in een tennisclubje zit bevestigd dan ook mijn voorgevoel, maargoed, laten we even niet vooroordelen. Even on-topic; er zijn mensen die (bijvoorbeeld) door financiële problemen niet op zichzelf kunnen. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een rijke papa en mama die alles voor ze betaald, of die (indien nodig) financieel kunnen meehelpen omdat zoonlief weer teveel geld aan bier heeft besteedt het weekend ervoor. Daarbovenop, is 20K extra lenen in 4 jaar tijd – om stoer te kunnen roepen dat je op jezelf gewoond hebt in je studententijd – ook niet altijd prioriteit nummer 1 van iedere student. Sommige mensen studeren om zichzelf op te leiden voor een bepaald beroep die zij leuk vinden, zodat ze later een goede baan kunnen vinden en gelukkig kunnen zijn. Dit is voor sommige mensen helemaal prima. Deze mensen hebben naast hun studie ook vrienden, een bijbaan en lezen bijvoorbeeld boeken waardoor zij zich ook ontwikkelen. Helaas is het zo dat 2000 euro per jaar betalen voor sommige mensen al moeilijk is. Maargoed, ik wens je heel veel succes met je studie bedrijfskunde en je persoonlijke ontwikkeling!

  5. Succes met een huis kopen over een paar jaar met deze instelling.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top