‘Aanspreek Arthur’ wil rokers op andere gedachten brengen
Gepubliceerd: 10 December 2019 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Tot ergernis van Arthur van der Molen houdt lang niet iedereen zich aan het rookverbod dat geldt op de terreinen van de HR. De docent is een van de weinigen die rokers aanspreekt. En hen op de foto zet …
Zoals gisteren bij de ingang van locatie Academieplein. Als Van der Molen zijn telefoon tevoorschijn haalt om van drie studenten een foto te maken, trapt de roker van het drietal haar sigaret uit en loopt weg. De andere twee roken niet maar waren aan het kletsen met de rokende student. Ze weten dat je hier niet mag roken, maar op deze plek hebben ze de minste last van de regen, zeggen ze.
‘Niet om te blamen en shamen’
De docent maakt foto’s van rokers om ze op Twitter te publiceren. ‘Niet om de rokers te blamen en shamen hoor’, verklaart hij, ‘ik haal de gezichten ook altijd weg. De foto’s publiceer ik om te laten zien dat er nog steeds wordt gerookt op plekken waar dat niet mag.’
Van der Molen heeft bijna dagelijks gesprekjes met rokende studenten en collega’s. ‘Dan staan ze ergens omdat het regent of – naar eigen zeggen – het verbod zijn vergeten. Als er in een groepje ook niet-rokers bij staan, wordt het amusant en wordt er vaak gezegd “Zie je wel, je mag hier niet roken”.’
Denkt de roker aan de mensen die er last van hebben?
Studenten en medewerkers die door ‘Aanspreek Arthur’ worden benaderd, reageren volgens de docent bijna altijd begripvol. Ze maken hun sigaret uit of lopen naar een plek waar je wel mag roken. Van der Molen: ‘Ik vraag het ook altijd heel vriendelijk. En eigenlijk weet ook iedereen wel van het rookverbod. Ook vraag ik soms of de roker wel denkt aan de mensen die er last van hebben, vooral met de open ramen in de zomer waardoor de rook naar binnenkomt.’
Een enkele keer heeft een gesprekje effect op een later moment. ‘Een tijd terug kwam er een medewerker die ik verder niet echt kende de docentenkamer binnen. Ze vertelde dat ze niet meer rookte, mede door mijn gesprekje met haar.’
‘Specialisten sluiten niet uit dat roken mijn ziekte heeft veroorzaakt’
Zelf was Van der Molen in een ver verleden ook een zware roker. ‘Ik begon – definitief – niet meer op 1 september 1997’, vertelt de docent die vermoedt dat zijn rookverleden invloed heeft op zijn huidige gezondheidstoestand. Van der Molen: ‘Ik heb longfibrose en specialisten sluiten niet uit dat roken de ziekte heeft veroorzaakt.’
De ex-roker mijdt plekken waar wordt gerookt tegenwoordig bewust. ‘Ik houd mijn adem in en als er op een terras gerookt wordt, ga ik weg. Anders zou ik heel erg gaan hoesten, tot tranen aan toe.’ Lastiger is het als er in de zomer op het plein voor locatie Academieplein sigaretten worden opgestoken. De ramen in de docentenkamer waar Van der Molen zit staan dan open.
‘Als je mensen niet aanspreekt, verandert het gedrag zeker niet’
En dus blijft hij rokers aanspreken. ‘Daar voel ik mij toe verplicht, en zeker niet alleen omdat ik ziek ben; ik deed het daarvoor ook al. Bijna niemand doet het, maar als je mensen niet aanspreekt, verandert het gedrag zeker niet. Diep in hun hart zouden veel rokers niet meer willen roken’.
Veiligheidsmedewerkers en huismeesters willen nog weleens optreden, maar Van de Molen begrijpt ook wel dat zij meer te doen hebben dan het aanspreken van rokers.
‘Na een paar sigaretten ben je al de sigaar’
Dat er nog betrekkelijk veel mensen zijn die roken, begrijpt de docent wel. ‘Tabak werkt subtiel op je hersenen, je bent snel verslaafd. Rokers zijn slachtoffers van de rookindustrie. Veel mensen beginnen ermee om stoer te doen of mee te doen met anderen. Maar na een paar sigaretten ben je al de sigaar.’
Van der Molen hoopt dat er iets verandert als in augustus 2020 een wettelijk verbod op roken op schoolterreinen van kracht wordt. Onderwijsinstellingen worden dan geacht zelf handhavend op te treden. Van der Molen: ‘De hogeschool kan dan ook beboet worden.’ Wordt er niet gehandhaafd dan kan de HR boetes verwachten van maximaal 4500 euro per overtreding.
Lees ook:
Tekst & foto: Jos van Nierop
Ik wou dat het rookverbod breder en duidelijker was, en dat er ook gehandhaafd zou worden. u hopen dat het voor de ingang van het STC (RMI) ook verboden word zodat ik kan ademen terwijl ik naar binnen loop.
Ik vind dit nogal kansloos gedrag. Gelukkig rook ik zelf niet, maar het is tegenwoordig echt een trend om rokers in een kwaad daglicht te zetten. Iedereen moet tegenwoordig gelijke rechten hebben, maar mensen die lekker een sigaret willen roken om te ‘ontstressen’ die mogen lekker buiten staan in de kou en regen. Wellicht dat er een plek gemaakt kan worden waarbij men warm en gezellig met elkaar een sigaret kan roken. Roken is geen goede eigenschap, maar de manier hoe dit aangepakt wordt vind ik ook niet goed.
U mag ook naar museumpark komen hoor! de rookvrije zone aldaar is ver te zoeken! Ik spreek ook vaak studenten aan maar dan trekken ze rare gezichten naar mij! Misschien u als docent dat er dan wel gehoor is?
Zullen wij rokers een ster gaan dragen, dan zijn we beter herkenbaar en daardoor makkelijk te shaken. Echt, zo voelt het! Ja ik rook, ja ik weet dat t slecht is, en ja ik houd rekening met waar k rook. Maar ik weiger in de regen te staan tijdens mijn rookmoment in m’n pauze. Nee ik drink geen alcohol. Ca. 20.000 mensen per jaar sterven aan de gevolgen van alcohol gebruik. Tijdens elk feestelijk moment wordt er alcohol geschonken op de HR. Moeten we daar dan ook niet eens iets aan doen?! Laten we alle gezelligheid in de ban doen, worden we echt een stuk gezonder van. @Arthur: je werkt op een lokatie in Rotterdam waar de fijnstof in de lucht het aller hoogst is. Wellicht draagt dat ook niet bij aan de gezondheid van jouw en alle andere medewerkers en studenten, al dan wel of niet rokend. Laat iedereen z’n eigen keuzes maken en laten we allemaal een beetje meer rekening met elkaar houden. Wat een mooie wereld zou dat zijn
Ook ik ben zo’n aanspreker op gedrag. Niet alleen roken trouwens, ook troep op straat gooien of troep in de kantine laten staan. Arthur heeft m.i. gelijk als hij zegt dat er zeker niks verandert als je niemand meer aanspreekt. Helaas krijg ik wel vaak een grote mond terug.
Eens met zuidpool, museumpark zou een grote rookvrije zone moeten zijn. Maar daar staan zelfs de bewakers zelf hun sigaretje te roken.Laatst ook nog gewoon op de binnenplaats, waar het al veel langer niet mag. Er zijn rokers die rekening houden met anderen, en die hun peuk netjes in een asbak of afvalbak gooien. Maar gezien het aantal peuken in de rookvrije zones, zijn er ook heel veel rokers die zich nergens wat vaan aan lijken te trekken.
Claudia, s.v.p. zaken niet omdraaien.
20.000 dodelijke slachtoffers per jaar in Nederland door roken en 3.000 door alcohol MISBRUIK..
@Willem,
Wel eerlijk blijven.1 glas alcohol is al vrij slecht voor de gezondheid en alcohol kan, gelijk aan roken, allerlei verschillende soorten ernstige ziektes veroorzaken.
We spreken toch ook niet over tabaks-misbruik?
Misschien kunnen docenten zich beter eens druk maken over het kwaliteit van het onderwijs i.p.v. voor poltieagentje spelen.
@Claudia Een ster dragen? Besef je wel wat je zegt? Zo voelt het? Ik vind jouw reactie echt buitenproportioneel en kwetsend.
Daarnaast zet je een whataboutism in om over alcohol te beginnen. Het gaat over roken op plaatsen waar dat niet mag. Neem je verantwoordelijkheid daar in en kom uit je slachtofferrol.
Jasper,
wanneer iemand één of hooguit twee alcoholconsumpties nuttigt is dat een eigen keus waar verder niemand last van heeft.
Roken is geen eigen keus maar een vaak op jeugdige manipuleerbare leeftijd opgelopen onnodige en direct overlast gevende verslaving waar ze na verloop van tijd bijna allemaal weer graag vanaf willen.
@Willem,
Dat is niet waar, net als bij rokers is de lange termijnschade hoog, dus de ziekenkosten ook.
Dit geldt ook voor alcohol, jongeren drinken niet omdat het lekker is maar jutten elkaar thuis en in de club op, ken je het begrip indrinken? Je kent de problemen van alcohol bij de jeugd niet? En alcohol onder jongeren brengt ook veel acute overlast. Ken je alle agressie in de steden e.d.? kom eens in de buurt van een café wonen, of ga bij deze school, na een feest, op dezelfde tijd naar huis. Dan ervaar je ook behoorlijk overlast, zeker na een uitreiking.
Drink je alcohol? Ik niet, dan merk je wat alcohol na 2 glazen al kan doen met een persoon. We moeten, denk ik, eens gelijke lijnen trekken. Roken is een drug, alcohol is een drug, beide zorgen voor hoge kosten en heel wat overlast. Ook hier op school.
In Nederland mag je principe mag je foto’s maken van toevallige voorbijgangers. Zolang zij niet het hoofdonderwerp van je foto vormen, mag je ze in beeld brengen en de foto verspreiden zonder expliciete toestemming. Is iemand op straat wel het hoofdonderwerp van je foto, dan hebben ze in principe portretrecht. Het recht op afbeelding of portretrecht is het recht van een individu om de weergave van zijn afbeelding toe te staan of te weigeren. Om een bepaalde en herkenbare persoon af te beelden, heb je diens toestemming nodig (of bij minderjarigen van een van de ouders of de voogd).
Jasper,
Ik zou het fijn vinden wanneer je reageert op wat ik schrijf o.a. in 9.43 pm en 1.00 pm zonder er allerlei zaken bij te halen en beweringen te doen waar ik (volgens jou) helemaal geen kennis van heb. Zelf drink ik dagelijks één alcoholvrij biertje en op zondag één of twee glazen wijn waarmee ik niemand lastig val en verwacht dat m’n leeftijdsgrens op dat punt niet of nauwelijks beïnvloed zal worden.
Dat jij geen alcohol drinkt, PRIMA, houden zo.
Maar geef een ander geringe ruimte binnen de grenzen van de wet (openbare dronkenschap) en regels op school te mogen doen wat hij of zij graag wil zonder daarmee onnodige overlast te veroorzaken. (Denk hierbij aan tabaksrook, m.n. voor personen met luchtwegproblemen) en het nutteloze en nadelige kopieereffect van roken.
@willem
Ik moet zeggen dat ik het met Jasper eens ben. ‘Geen last van mensen met 1 a 2 drankjes op’, mensen worden dan jolig en denken vaak grappig te zijn. Je moet eens weten hoe vaak vrouwen worden lastig gevallen / nageroepen (ook mannen door vrouwen overigens) door mensen met maar een paar drankjes op. Beiden zijn gewoon niet oke. Rook niet in het niet rook gebieden voor mensen die niet roken en geen alcohol in de scholen. Beiden zijn slecht voor de gezondheid en kunnen voor anderen irritant zijn.
Beste deeltijdstudent ivl,
Ik wil graag met je In gesprek over je vermelding van “bewakers die zelf roken waar dat niet mag”
Wil je contact met mij opnemen?
jeroen.van.den.brink@hr.nl
Ik zie uit naar je reactie!
Jeroen van den Brink
Integrale Veiligheid HR
Arthur, geweldige man haha. En terecht.
De oplossing zou heel eenvoudig kunnen zijn, maak buiten op voldoende (maar niet overdreven) afstand van het gebouw ergens een afgedekt rookhokje waar rokers kunnen schuilen voor weer en wind, dan zullen ze daar dankbaar gebruik van maken en hoeft niemand meer politie agent te spelen.
Ik spreek studenten en collega’s altijd aan omdat we samen de school zijn. Ik verwacht dat ook terug. Samen bepalen we wat gewenst gedrag is, en als je niets zegt ontneem je iemand de kans om te leren, om zich sociaal te vormen. Dus dit heeft niets met ‘politie-agentje’ spelen en alles met samen de school zijn. Ik blijf altijd vriendelijk. Ik zeg altijd ‘weet je dat je hier niet mag roken? en wijs dan op de sticker op het raam (waar men naast staat), waar het op vermeld staat. Sommigen gaan dan weg, anderen negeren het. Maar in ieder geval gaat het gesprek er dan over. Ook vraag ik altijd of iemand misschien het plastic zakje dat ik vind vergeten is? En of ze misschien niet precies weten waar de prullenbak staat? Dan wijs ik even aan waar het is. Ik hoop dan dat uiteindelijk het ‘niet-roken’ voor de deur het nieuwe ‘normaal’ wordt. Net zoals het zelf in de prullenbak gooien van (plastic) broodzakjes, drinkflesjes en pakjes het nieuwe ‘normaal’ zou moeten zijn. De aanhouder wint ….