Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Aantal ov-boetes voor studenten sterk teruggelopen

Gepubliceerd: 10 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minder studenten zijn beboet wegens het te laat stopzetten van het reisproduct op hun ov-kaart. In de eerste maanden van 2018 werd nog voor 13,2 miljoen euro aan boetes opgelegd en in diezelfde periode van dit jaar is dat bedrag geslonken tot 4,1 miljoen.

Dat blijkt uit cijfers van DUO, schrijft het ministerie. In heel 2018 betaalden studenten die te lang doorreisden met hun ov-kaart samen nog 28 miljoen euro aan boetes, al was dat bijna de helft minder dan in 2015.

Geen kwade wil

Minister Van Engelshoven benadrukt dat de meeste studenten niet van kwade wil zijn: “Aan het einde van de studententijd komt er veel op studenten af. Daardoor schoot het op tijd stopzetten van het reisproduct op de ov-kaart er geregeld bij in, of hadden zij simpelweg niet op hun netvlies wanneer zij dat precies moesten doen.”
Het is de politiek lange tijd een doorn in het oog geweest dat studenten jaarlijks tientallen miljoenen euro’s aan boetes moeten betalen als ze hun ‘studentenreisproduct’ te laat stopzetten. Waarom wordt hun ov-kaart nog altijd niet automatisch geblokkeerd zodra ze er geen recht meer op hebben? Uit een reconstructie van het HOP in 2017 bleek dat de ov-bedrijven bepaald geen haast maakten met technische verbeteringen die een einde hadden kunnen maken aan de torenhoge boetes.

Blacklist

In juli 2018 meldde minister Van Engelshoven dat automatisch stopzetten mogelijk tóch haalbaar was. De NS deed een proef met een zogeheten onbeperkte blacklist. In de tussentijd moesten andere maatregelen het aantal boetes terugdringen.

Zo werd de voorlichting vanuit DUO verbeterd. De ov-boete werd vanaf 1 januari 2019 alleen nog opgelegd als (oud)-studenten daadwerkelijk hadden gereisd met de ov-kaart. En wie wel had gereisd, betaalde de eerste maand een lagere boete. Studenten kregen bovendien meer tijd om hun studenten-ov te beëindigen.

Minister Van Engelshoven hoopt nu dat de daling in het aantal boetes zal doorzetten, en spreekt van een mooi resultaat. Ze kondigt vast aan dat studentenreisproducten later dit jaar vaker automatisch worden stopgezet via een blacklist van de vervoersbedrijven. “Daardoor zullen nog minder studenten tegen een ov-boete aanlopen.”

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Foto: Shutterstock, D. Nieuwland

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Aantal ov-boetes voor studenten sterk teruggelopen

  1. Kan iemand mij dan misschien vertellen tot wanneer ik recht heb op mij studenten OV want daar wordt ik nou nergens “echt” wijzer van. Ik heb net het afstuderen achter de rug. Maar mijn opleiding geeft aan mij uiterlijk per 31 augustus uit te schrijven.

    Betekent dit dat ik t/m augustus mijn studenten OV mag blijven gebruiken en deze uiterlijk, zoals DUO stelt, 10 september stop moet zetten?

  2. @Ik begrijp er niets van – Dit is wat er op de site staat:

    – De geldigheidsduur van het studentenreisproduct is vastgelegd in de Wet studiefinanciering 2000. Als een student geen recht meer heeft op het studentenreisproduct, dan moet hij het studentenreisproduct uiterlijk stopzetten op de tiende dag van de maand waarin hij er geen recht meer op heeft. Vanaf de eerste dag van die maand mag de student al niet meer met het studentenreisproduct reizen. Gebruikt een student het studentenreisproduct als hij er geen recht meer op heeft, dan krijgt hij een ov-boete van DUO. De ov-boete bij gebruik in de eerste maand nadat het recht meer op het studentenreisproduct is vervallen, is € 75,- per halve maand. De eerste helft van de maand loopt daarbij tot en met de vijftiende van de maand. Bij gebruik ná die eerste maand is de boete € 150,- per halve maand.

    Nalezen kan hier: https://www.studentenreisproduct.nl/detail/productvoorwaarden/

    Als het je dan nog niet duidelijk is, kan je misschien beter even contact opnemen met de klantenservice: https://www.studentenreisproduct.nl/detail/contact/

    Succes!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top