Bewust geen verkozen leden opleidingscommissie bij RMI
Gepubliceerd: 27 November 2019 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Op de HR zijn deze week medezeggenschapsraadverkiezingen, onder andere voor de opleidingscommissies (oc’s). Maar niet bij de oc’s van het Rotterdam Mainport Institute (RMI) waar de eerder benoemde studentleden in de oc blijven.
Directeur Maarten van Ogtrop wil op dit moment helemaal geen oc-verkiezingen houden vanwege een ongewenste situatie: voor de verkiezingen bij de medewerkers kan maar een deel van de medewerkers verkozen worden en kan ook slechts dat deel stemmen.
Iedereen stemrecht geven ‘blijkt vooralsnog niet mogelijk’
Bij vier opleidingen van het RMI is de helft van het personeel in dienst van de HR; de andere helft wordt betaald door het Scheepvaart en Transport College (STC). Van Ogtrop: ‘Dat leidt tot de onacceptabele situatie dat niet iedereen stemrecht heeft. Ik heb met het cvb overlegd hoe we dit kunnen oplossen maar de STC’ers stemrecht geven blijkt vooralsnog niet mogelijk. We voelen ons benadeeld en houden hier daarom helemaal geen verkiezingen, ook niet voor de studenten.’ Leden van de oc’s zijn daarom, al eerder, aangesteld.
Formeel waren de kandidaatstelling en de verkiezingen wel opengesteld en dat leverde één kandidaat bij RMI op, om precies te zijn bij maritieme techniek. Bij gebrek aan meer kandidaten is deze student automatisch gekozen. ‘Hij is van harte welkom’, zegt Van Ogtrop die nog wel met de student in gesprek moet omdat hij ook voor de instituutsmedezeggenschapsraad automatisch gekozen is; je mag niet allebei zitting nemen.
Studenten zijn voor de opleidingscommissie gevraagd
In bijvoorbeeld de oc van logistics engineering zitten nu twee medewerkers en twee studenten. ‘Die laatste twee hebben we gevraagd’, vertelt docent en oc-voorzitter Reinier Jobse. ‘We weten dan wel wie we moeten vragen, waarbij het niet zo is dat we de kritische studenten niet vragen. De twee die er nu in zitten zijn kundige gasten.’
Jobse hoopt dat er in de toekomst wel verkiezingen kunnen worden gehouden. ‘Eerst moet de oc nog wat zichtbaarder worden. Dat is een van onze speerpunten. Daarnaast buigen we ons over het herschrijven van het eerstejaars curriculum’, zegt Jobs die ervaart dat de inbreng van de oc wordt gewaardeerd door onderwijsmanager Meryem Ozektas-Uysal en ook door Van Ogtrop.
Adviesraad met STC’ers bij de imr
De verkiezingen voor de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) bij RMI gaan wel door. Van Ogtrop: ‘Bij de imr hebben we de situatie omzeild door bij imr-vergaderingen ook een adviesraad met STC’ers (bestaande RMI-medewerkers die op de loonlijst van het STC staan, red.) uit te nodigen.’
Van Ogtrop plaatst sowieso wat vraagtekens bij de oc-verkiezingen. Hij begrijpt dat er onder de studenten weinig animo is om in een oc zitting te nemen. ‘Decentralisatie én het versterken van de medezeggenschap zijn een paradox, want als je de decentralisatie goed doet, heeft iedereen het gevoel dat ie gehoord wordt. Waarom zou je je dan nog kandideren?’
Tekst: Jos van Nierop
Het gevoel gehoord te worden is echt iets anders dan een directie die echt luistert ; medezeggenschap is echt meer dan het gevoel gehoord te worden; men moet ook meetekenen met zaken die impact hebben op een opleiding. Het is juist een paradox een adviesraad in te stellen terwijl er een volwaardige medezeggenschapraad nodig is volgens de hogeschoolregels: een adviesraad heeft verder geen enkele macht. was getekend: een ontslagen oud docentlid van de imr-RMI.