Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De uitspraak: Zijn studiepunten van Inholland minder waard dan die van de HR?

Gepubliceerd: 30 August 2019 • Leestijd: 1 minuten en 11 seconden • Uitspraak Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student meldde zich een jaar geleden bij de Hogeschool Rotterdam om daar het afstudeerjaar van de opleiding human resource management (hrm) te doen. De eerste drie jaar had ze met succes gevolgd aan Inholland, maar die hogeschool zette een punt achter het aanbieden van deze opleiding.

Foto van een hamer van een rechter die op hout 'timmert'

Klacht van: student
Over: vrijstellingen
Uitspraak: gegrond

Op Inholland haalde de student 150 studiepunten maar volgens de Hogeschoolgids van de HR kun je maar voor maximaal 120 punten een vrijstelling krijgen. De Hogeschoolgids maakt echter een uitzondering voor de studenten ibms (international business & management studies) die een paar jaar geleden naar de HR kwamen toen Inholland met die opleiding stopte.

De gedupeerde student vindt haar situatie vergelijkbaar en vraagt zich af waarom er voor hrm niet eenzelfde uitzondering geldt. Dat ze maar 120 van de 150 punten mag meenemen vindt ze onrechtvaardig: de examencommissie impliceert hiermee dat studiepunten van Inholland minder waard zijn dan die van de HR.

‘Volg een minor om je te verrijken met nieuwe kennis’

Van de examencommissie krijgt de student het advies een minor van 30 studiepunten te volgen, ‘opdat de overlap met reeds gevolgde cursussen minimaal zou kunnen zijn’. Bovendien kan de student hiermee ‘zichzelf met nieuwe kennis verrijken’.

De student is het daar niet mee eens en stapt naar het college van beroep voor de examens, dat wijst op een regel in de Hogeschoolgids die duidelijk maakt dat een examencommissie bij ‘kennelijke onbillijkheden’ anders kan beslissen. Met andere woorden: de commissie kan de vrijstelling van 150 punten geven.

Dat in de Hogeschoolgids slechts ibms als uitzondering wordt genoemd, heeft volgens het college van beroep niet tot doel studenten die in een vergelijkbare positie zitten geen vrijstelling te geven voor cursussen die zij aan een andere onderwijsinstelling hebben behaald. Voorwaarde moet wel zijn dat het om een gelijkwaardige opleiding gaat die is aangeboden aan een geaccrediteerde onderwijsinstelling, zoals Inholland.

Het college van beroep vindt dat de examencommissie niet ‘in redelijkheid’ heeft gehandeld en is het eens met het bezwaar van de student. Het beroep is dus gegrond.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Aileen Melief

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to De uitspraak: Zijn studiepunten van Inholland minder waard dan die van de HR?

  1. Nieuw! Studiepunten overzetten binnen heel Europa! Behalve bij de HR, daar heeft iemand een maximum bedacht want anders dan was er geen beperking en dat kan natuurlijk niet. Stel je voor, al die mensen met 210 studiepunten die nog ff 30 eccies hiero komen halen… pff gestoord idee \o/

  2. de kop is wat misleidend. de zaak ging of de student meer dan het maximaal aantal toe te kennen ectssen zou moeten krijgen. (zoals vastgesteld in het oer). dit maximum aantal punten had ook te maken met bekostigingsvraagstukken. (ons is in het verleden op het hart gedrukt dat iedere student altijd een programma van 1 jaar moet volgen) het college van beroep haalde opeens de hardheidsclausule van stal. (die wel heel rekbaar is, maar dit ter zijde)
    dat wil volgens mij overigens niet zeggen dat iedereen met 237 studiepunten gebruik kan gaan maken van de hardheidsclausule, maar dat is een zaak voor juristen.

    groetjes,

    Arend Keemink

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top