Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen langere openstelling HR-gebouwen, wel meer studieplekken

Gepubliceerd: 8 April 2019 • Leestijd: 4 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de toetsperiode moeten de meeste studenten buffelen om hun deadlines te halen. Er wordt hard doorgewerkt, ook in het weekend. Deeltijders zijn sowieso aangewezen op de avonden en weekenden, maar de hogeschool is dan gesloten. Kan dat anders?

Waarom zou een hogeschool niet zeven dagen in de week open zijn, net als elke universiteit in de regio? vroeg student Imane zich onlangs op de Facebookpagina van Profielen af. ‘In plaats daarvan worden we gedwongen universiteitsplekken bezet te houden of in flexwerk cafétjes te leren waar we veel geld kwijt zijn aan verplichte consumpties.’

Imane kreeg bijval op Facebook, maar dat nergens op de hogeschool in het weekend kan worden gestudeerd, is niet helemaal waar. Van de zestien HR-locaties zijn er twee die 24/7 open zijn: het Piet Zwart Institute en de Academie van Bouwkunst, beide kleine locaties voor een beperkte studentenpopulatie.

Alle andere locaties hanteren inderdaad beperkte openingstijden. De grootste vijf zijn doordeweeks tot tien uur ’s avonds en vrijdag tot een uur of zes geopend. In het weekend zijn de locaties dicht en dit zal voorlopig ook niet gaan veranderen, geeft Wijnand van den Brink aan. Hij houdt zich als lid van het college van bestuur (cvb) bezig met huisvesting.

Kosten wegen niet op tegen de baten

Van den Brink: ‘In 2017 hebben we goed naar gekeken naar de openstelling van onze gebouwen. Dat ging toen over mogelijk eerder sluiten of delen van gebouwen sluiten. Aan de randen van de dag zijn onze gebouwen matig bezet. De FIT, onze facilitaire dienst, ziet bijvoorbeeld dat er aan het eind van de avond nog maar een enkele student is. We hebben toen alles afgewogen, ook wat de kosten zijn van een langere openstelling, en zijn tot conclusie gekomen dat die kosten niet opwegen tegen de baten. Er zijn simpelweg te weinig mensen die ’s avonds gebruikmaken van onze gebouwen.’

De kosten van een ruimere openstelling zijn ‘aanzienlijk’, schetst Van den Brink. ‘Als je langer open bent, gebruik je meer energie. Personeel is een andere kostenpost. Er is dan bijvoorbeeld een derde shift voor de huismeesters nodig en ook de receptie en beveiliging moeten bemand zijn.’ Dezelfde overwegingen gelden volgens Van den Brink voor de weekenden.

Dat universiteiten wel op zaterdag en zondag geopend zijn, is volgens Van den Brink geen argument om het als HR ook te doen. ‘De vergelijking tussen de Erasmus Universiteit en de HR gaat mank. De EUR heeft een campus en daardoor zijn de voorzieningen gecentraliseerd. Als wij zouden kiezen voor een weekendopenstelling moeten we dat doen voor zestien gebouwen verspreid over de stad. Dat is dus zestien keer inzet van personeel en zestien keer een heel gebouw verlichten, verwarmen en koelen. Dat vinden we geen efficiënte besteding van ons budget.’

Meer behoefte aan studieplekken door grotere ‘eagerness’ studenten

Meer oren heeft Van den Brink naar een ander heikel punt dat studenten inbrengen: de beschikbaarheid van studieplekken. ‘Wat studenten willen van een hogeschoollocatie is anders dan een tijd geleden. We zien een ontwikkeling dat ze meer op de hogeschool willen studeren. Blijkbaar doen we het goed en bieden we ze een thuis. Ook lijkt de druk op studenten te zijn toegenomen en daarmee ook de eagerness om te studeren. Dat leidt tot nieuwe vragen, bijvoorbeeld naar plekken waar je als projectgroep kunt werken en individuele stilteplekken. Bij alle nieuwe projecten gaan we daar, in samenspraak met de medezeggenschap en opleidingscommissies, op insteken.

Dat gebeurde al bij de nieuwbouw van de Kralingse Zoom waar veel kleine ruimtes voor projectgroepen in het ontwerp werden meegenomen. Daarnaast worden er op dit moment worden op de locatie Academieplein tot aan de zomer 70 stilteplekken gerealiseerd.

Susanne Blaak, beleidsmedewerker bij de dienst FIT : ‘Doordat we op Academieplein bezig zijn aan een grootschalige verbouwing, konden we de stilteplekken toevoegen aan de renovatie. De studenten van de instituutsmedezeggenschapsraden hadden aangegeven daar behoefte aan te hebben en het kwam ook uit de NSE (studentenenquête, red.). Bij de mediatheek hebben we straks drie soorten studieplekken: 45 werkplekken met een pc, 3 tafels waar groepen van 6 personen kunnen samenwerken en waar ook wat reuring mag zijn, en een ruimte die met een glazen pui afgesloten wordt. Deze stilteruimte wordt ingericht als een echte studiezaal, omgeven door boeken.’

Vanuit de mediatheek is er zicht op de studiezaal. Blaak verwacht dat dit zal bijdragen aan het naleven van het stiltegebod in de zaal. ‘Op verzoek van de studenten zijn dit werkplekken zonder vaste computer, maar wel met een stopcontact. Veel studenten werken graag op hun eigen laptop.’

Dit zal de eerste stiltestudiezaal in deze vorm op de hogeschool zijn. Op Museumpark bijvoorbeeld zijn er in de mediatheek wel werkplekken waar in stilte wordt gestudeerd, maar het is geen ‘dedicated’ en afgesloten ruimte om te studeren, zoals de nieuwe voorziening op Academieplein.

De hogeschool is groter dan je eigen locatie

Collegelid Wijnand van den Brink zou willen dat studenten de hogeschool als groter ervaren dan alleen hun eigen locatie. ‘Aan de ene kant willen we dat studenten zich thuis voelen bij hun opleiding en in hun gebouw, tegelijkertijd staan de andere locaties van de HR ook tot hun beschikking. Waarom zou je als Museumpark-student geen gebruikmaken van de faciliteiten op Academieplein? Misschien is het voor studenten niet duidelijk dat dit kan. Daarom onderzoeken we op dit moment of we een app kunnen ontwikkelen waarop studenten kunnen zien op welke locaties studieplekken vrij zijn.’

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Aileen Melief

24/4 open: waarom?
De Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB) is 24/7 open, net als het Piet Zwart Institute. Niet toevallig zijn dit beide instituten waar masteronderwijs wordt aangeboden. Volgens Marjolijne Droog van de RAvb werken de studenten overdag en hebben zij de avondopenstelling nodig om hun werkstukken te kunnen maken. Droog: ‘Als ze tegen afronding aan zitten, werken ze weleens nachten door. Studenten vinden het fijn dat ze dan hier terechtkunnen.’ Overigens is de locatie ’s nachts niet bemand en is de houtwerkplaats om die reden niet in de nachtelijke uren toegankelijk. ‘Als studenten de werkplaats nodig hebben, kunnen ze een afspraak maken en is het mogelijk ’s avonds langer open te zijn. De houtwerkplaats moet altijd bemand zijn, maar studenten kunnen zichzelf met hun pasje wel 24/7 binnenlaten in de maquetteruimte.’ Dit is gezien de beperkte ruimte alleen mogelijk voor studenten van de Academie van Bouwkunst.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Geen langere openstelling HR-gebouwen, wel meer studieplekken

  1. Ik denk dat een overzicht op HINT beter is dan weer een app. Alles moet tegenwoordig een eigen app hebben terwijl het ook prima op het web kan.
    Een startgids voor de hele hogeschool wat betreft faciliteiten die uitgedeeld wordt aan eerstejaars lijkt mij een goed idee.

  2. Ik vind de vergelijking van Van den Brink van de EUR en HR over een centrale campus erg kort door de bocht. Zoals Imane al zei is dit niet alleen op de EUR, maar ook op de andere universiteiten, in Leiden is de uni over de stad verspreid, maar ook daar hebben ze 1 centrale ub die ook in het weekend open is.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top