Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Het Panel: ‘Afschaffen bsa is een slecht idee’

Gepubliceerd: 31 January 2019 • Leestijd: 2 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als je in je eerste jaar geen 48 studiepunten haalt (bij enkele opleidingen ligt de grens hoger), vindt de HR je niet geschikt voor de opleiding. Je krijgt een negatief bindend studieadvies (bsa) en moet van school af. Is dat een goede zaak? 

Alle hogescholen hanteren het bsa maar Windesheim wil daar nu van af. Is dat een goed idee? We legden de stelling ‘Schaf het bsa zo snel mogelijk af’ voor aan de leden van Het Panel, bestaande uit studenten en medewerkers van de HR.

Elisa Tsai-Meu-Chong: ‘Als je jaar 1 al niet in een jaar kan halen…’

Student biologie en medisch laboratoriumonderzoek

‘Een bsa is er niet voor niets. Als je je eerste jaar al niet in een jaar kan halen, hoe moet dat dan met de rest van de vier jaar? En als je het om persoonlijke redenen niet aankan, heb je daar een slc’er of decaan voor; dan krijg je een uitgesteld bsa.

‘Al je vakken door elkaar doen lijkt mij meer stress opleveren, zeker omdat je ze nooit tegelijk kan volgen en je daardoor alleen maar meer achterstand oploopt.’

Ed Meesters: ‘Als stagiair of werknemer heb je ook prestatiedruk’

Docent social work

‘Studeren vergt discipline en de uitdaging is om je energie te verdelen tussen privé, (bij)baan, studie et cetera. Een zekere druk tot presteren is niet alleen belangrijk, het test ook de motivatie. En straks als stagiair of werknemer heb je ook prestatiedruk.

‘Bovendien leidt het loslaten van de norm waarschijnlijk tot meer vertragingen in de opleiding en daarmee tot later vastlopen en afhaken. En het leidt tot veel kosten voor de opleiding omdat de financiering is afgestemd op afstuderen binnen vijf jaar.
Ik vind het wel discutabel dat je na een bsa niet opnieuw de opleiding bij hetzelfde instituut kunt volgen. Er kunnen toch gewijzigde omstandigheden zijn…?’

Portret van Danny LeentvaarDanny Leentvaar: ‘Het aantal punten mag omhoog’

Student chemische technologie

‘Het afschaffen van het bsa lijkt me een erg slecht idee. Ik vind zelfs dat het aantal te halen punten omhoog mag; voor de student is het ‘t beste om met zo min mogelijk en liefst geen achterstand jaar 2 in te gaan.

‘Bij onze opleiding ligt de grens op 48 punten maar veel studenten ondervinden de hinder in jaar 2. Als je een achterstand oploopt komt dit extra werk bovenop je tweede jaar. Dat zal er waarschijnlijk toe leiden dat studenten ook vakken uit jaar 2 niet halen en de achterstand gelijkblijft of zelfs oploopt.

Een punt is ook dat er nog altijd veel studenten zijn die de verkeerde opleiding kiezen en studenten die geen inzet tonen; als je het bsa afschaft, mogen ook deze mensen op de opleiding blijven.’

Annemarie van Efferink: ‘Studenten bewegen mee met wat er van hen wordt gevraagd’

Coördinator propedeusefase pabo

‘Het bsa geeft in het eerste jaar een duidelijk signaal af of de student geschikt is voor de opleiding en het beroep. Als de student daar anders over denkt, loopt de opleiding niet weg want hij kan de gedroomde opleiding altijd nog bij een andere hogeschool starten.

‘Als coördinator van de propedeusefase ervaar ik dat studenten meebewegen met wat er van hen wordt gevraagd. We komen van de norm van 37 punten. Toen hadden we veel studenten die dit precies haalden. Toen we overstapten naar 48 punten merkte ik dat veel studenten met hetzelfde gemak op 50 tot 60 punten uitkwamen.

‘Zorg ook dat je van de propedeuse-uitreiking iets maakt. Bij ons is dat in de vorm van de ‘De Pabo Draait Door’ met een docent in de rol van Matthijs van Nieuwkerk, de studenten die allemaal ‘aan tafel gaan’ en ook een muzikaal optreden. Het is een begrip onder de studenten; ze willen er graag bij zijn.

‘Laten we de discussie ook voeren over jaar 2 want daar zie ik een groot verval in motivatie, mede omdat de externe prikkel wegvalt.’

Tekst: Olmo Linthorst & Jos van Nierop
Illustraties: Demian Janssen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Het Panel: ‘Afschaffen bsa is een slecht idee’

  1. Hoewel ik het bsa op zichzelf al een slecht instrument vind, zou ik er in ieder geval voor pleiten om het bij de deeltijdopleidingen minder star te hanteren. Als deeltijdstudent met (veel) vrijstellingen en de starre roosters is het extra lastig de norm te halen. Deeltijdstudenten die al een diploma hebben, hebben bovendien al bewezen een opleiding af te kunnen ronden. Omdat de roosters pas heel kort voor aanvang bekend zijn, is het ook onmogelijk een lange termijn planning te maken. Zelfs meegemaakt dat twee vakken volgens het lesrooster tegelijk te volgen waren, maar vervolgens gelijktijdig ingeroosterd waren tijdens de tentamenweek.
    Op zoek naar onderzoeken over de mogelijke negatieve effecten van langstuderen kwam ik het volgende artikel tegen: https://profielen.hr.nl/2015/langstuderen-geen-probleem/

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top