Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Iftar op de HR: ‘Voel je welkom’

Gepubliceerd: 17 May 2019 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Afgelopen woensdag verbraken meer dan 80 studenten het vasten tijdens een iftarmaaltijd op Museumpark. ‘Het geeft anderen de mogelijkheid om je cultuur te ervaren.’

Op de tafels in het paviljoen van locatie Museumpark liggen allerlei heerlijkheden uitgestald: salades, brood, baklava en natuurlijk dadels. ‘Die zijn voor het verbreken van het vasten. In dadels zit een flink suikergehalte en dat geeft een energieboost na een dag vasten’, vertelt Nariç Durmus, docent bij Engineering en Applied Science (EAS).

Maar voordat de zon onder is en de maaltijd met elkaar kan worden gedeeld, is er een programma met een presentatie over de ramadan, de vastenmaand waarin moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niet mogen eten, drinken of seks hebben. Wereldwijd vasten meer dan een miljard moslims, onder wie een half miljoen Nederlanders.

Via de app Kahoot kunnen de aanwezigen op hun smartphone vervolgens hun kennis over de ramadan testen. ‘Mag je water drinken tijdens het vasten?’ (nee), ‘Hoeveel dagen duurt het vasten?’ (30 dagen). Dat zijn de makkelijke vragen. Moeilijker wordt het bij de vraag waar het vasten het kortst duurt. ‘Is dat a. In Argentinië, b. In IJsland of c. In Noorwegen? Dit keer hebben maar 17 deelnemers het antwoord goed: het is Argentinië.

Stad van diversiteit

De avond is georganiseerd door het landelijke studentenplatform Stip in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. Namens de hogeschool is bestuursvoorzitter Ron Bormans aanwezig. ‘Onze hogeschool staat in Rotterdam, een stad van diversiteit’, zegt hij. ‘Wij willen een school zijn die er voor iedereen is. Dus voel je welkom op de hogeschool en ik voel mij welkom om met jullie te eten.’

Reyhan (24), student logopedie, is blij met deze iftar op school. ‘De maand ramadan is de maand van het verbinden en delen. Het is fijn om hier een platform te creëren. Om samen met elkaar te genieten, eten en delen.’

‘Het geeft anderen de mogelijkheid je cultuur te ervaren. Dat vind ik leuk’, zegt Gamze (21). Volgens Cicek is de iftar een goede manier om mensen met elkaar te verenigen. ‘Dat kan via sport, muziek, kunst en cultuur, maar ook door samen lekker eten zoals we hier vanavond doen.’

De ruim 80 aanwezigen laten het zich smaken en rond elf uur in de avond stroomt de school leeg. Bij het afscheid krijgt iedereen nog een dadel en Turks snoepje mee met de boodschap: Ramadan Kareem, gelukkige ramadan.

Tekst: Billie Twigt
Foto: Stip

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Iftar op de HR: ‘Voel je welkom’

  1. Tja, ieder zijn meug. Persoonlijk vind ik, als overtuigd atheïst, niet dat een openbare school ieder jaar zoveel aandacht moet geven aan een religieus item. Ik ben ook tegen het dragen op school van alle soorten van zichtbare religieuze kledingstukken, zoals keppel en hoofddoek.

  2. @ Paul iedereen hoort die vrijheid te hebben. Net zoals jij de vrijheid hebt om allerlei kleding te dragen naar jouw smaak. Indien jij je eraan ergert kun je als een kluizenaar door het leven gaan.

  3. Een regenboog vlag kon/kan niet (zie aflevering Boos) maar dit wel… logisch wel..

  4. Persoonlijk vind ik, dat iedereen zelf mag bepalen wat diegene draagt, tenzij het onderdrukking in de hand werkt of te aanstootgevend wordt.

    @Paul: je spreekt jezelf tegen: Als ik een ketting met een kruis mooi vind, dan moet ik die kunnen dragen. Of dat een symbool van geloof is of niet. In de eerste stelling geef je duidelijk aan dat je geen religieuze kledingstukken mag dragen. Als jij gaat bepalen wat een ander mag dragen, dan is dat een direct inperking van zijn/haar vrijheid. Denk goed na over wat je zegt….

    Dat HR een mogelijkheid biedt om samen te eten en dit openstelt voor iedereen is top. Het is fijn dat Hogeschool Rotterdam openstaat voor alle culturen en dat je hier je eigen geloof mag belijden, welke dit ook is.

  5. Ik ben het met Paul eens, Het is niet de bedoeling dat de school gemeenschapsgeld uitgeeft aan religieuze evenementen, hoe klein ook.

    Daarnaast vind ik wel dat je je geloof op een school kan uitdragen, ook moet een Iftar wel kunnen, al heb ik er ergens wel moeite mee.
    Helaas is het wel zo dat we altijd maar moeten verdiepen in andermans cultuur, toch krijg ik het idee dat dit alleen niet geld voor Nederlandse/blanke culturen.

    Ik zie nou nooit een pools cultureel dingentje bijvoorbeeld.

  6. @dus… Dat was vorig schooljaar. Dit jaar was het gelukkig geen enkel probleem om de regenboogvlag te hijsen op onze schooldaken 😉

  7. Ik begon met de woorden: “Ieder zijn meug”, dus ik laat graag iedereen doen waar hij/zij/het zin in heeft. Ik vind het persoonlijk niet passend bij een openbare school. En we zien aan bepaald minder democratische landen, zoals Iran of Brunei, waar religieuze overmacht toe kan leiden. Overigens, kom op mensen, het is 2019 en er is nog geen enkel wetenschappelijk bewijs voor een god of meerdere goden geleverd.

  8. @Paul als je per se ‘wetenschappelijk’ bewijs wil.. https://www.bbc.com/news/business-33436021 graag verwijs ik je naar dit artikel waarin de wetenschappelijke voorspellingen staan beschreven, waarvan sommigen pas net een aantal decennia bevestigd hebben kunnen worden door wetenschappers 😉 hoe heeft iemand dat 1400 jaar terug kunnen weten?

  9. @Youssef,

    Ik kan ook een boek volschrijven met voorspellingen, waarvan er over 1400 jaar op zijn minst wel een aantal uitgekomen blijken te zijn. Dat bewijst uiteraard nog niet het bestaan van een god ; )

  10. @Youssef,
    In het gelinkte BBC artikel staat er helemaal niets over wetenschappelijke voorspellingen. Misschien de verkeerde link?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top