Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Keuzegids Masters: vooral Willem de Kooning Academie scoort goed

Gepubliceerd: 5 March 2019 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In de Keuzegids Masters, die bachelorstudenten helpt bij het kiezen van een vervolgstudie, is de master fine art van de Willem de Kooning Academie uitgeroepen tot een van beste masteropleidingen van het land. Maar aan de onderkant van het lijstje zijn de scores ‘ronduit teleurstellend’.

In de Keuzegids worden alle masters (hbo én wo) gerangschikt naar het oordeel van deskundigen en de mate waarin studenten het lesprogramma, de docenten en faciliteiten waarderen. Dit jaar is er extra aandacht voor internationale studenten van wie er steeds meer naar Nederland komen.

Spectaculair weinig invloed

Volgens Bas Belleman, hoofdredacteur van de Keuzegids, hoeven studenten zich daar geen zorgen over te maken. In het voorwoord van de gids schrijft hij: ‘Laat je niet afschrikken door internationale studenten.’ Hun aanwezigheid heeft ‘spectaculair weinig’ invloed op de kwaliteit van het onderwijs.

De Hogeschool Rotterdam-master met de meeste internationale studenten is interior architecture waar 91 procent van de studenten uit het buitenland komt.

Topopleidingen

De Hogeschool Rotterdam heeft dit jaar drie topopleidingen in huis. Opleidingen met meer dan 75 punten – op een schaal van 20 tot 100 – krijgen van de Keuzegids het predikaat topopleiding. De best scorende masters zijn fine arts (94 punten), begeleidingskunde (78 punten) en pedagogiek (76 punten). Collegevoorzitter Ron Bormans zegt in een nieuwsbericht op de interne nieuwspagina HINT: ‘Dat deze opleidingen het beter zouden doen in de Keuzegids verwachtten we, gezien hun stijging in de Nationale Studenten Enquête (NSE). Dat ze topopleiding zijn geworden, is de kers op de taart; een knappe prestatie en een compliment voor iedereen die nauw betrokken is bij deze opleidingen.’

36 punten

Bij de sectoren gezondheidszorg en economie vallen de scores minder positief uit. De master die vorig jaar al het slechtst presteerde, finance and accounting, daalt dit jaar met 10 punten, van 46 naar 36. Een diepe val maakt ook international supply chain management, van 50 naar 38.

Bormans geeft op HINT aan de scores voor het domein gezondheidszorg ‘ronduit teleurstellend’ te vinden: ‘Gezien de daling van de scores in de NSE (in voorjaar 2018) verbazen ook deze cijfers niet, maar deze bevestiging komt hard aan.’ Zo daalde advanced nursing practice 10 punten, naar 48, en heeft kinderfysiotherapie de magere score van 42 punten.

Instellingsbeoordeling

Vorig jaar werd de Hogeschool Rotterdam als instelling nog beoordeeld met 58 punten. Dit jaar krijgt de HR 55,5 punten, evenveel als in 2017. In dat jaar was deze score, de laagste van het rijtje ‘grote aanbieders’, aanleiding om het voortbestaan van de HR-masters te onderzoeken. In 2018 zijn alle masters heroverwogen en is besloten het volledige assortiment in stand te houden.

 

Keuzegids Masters 2019
2019 2018
Fine art 94 90
Begeleidingskunde 78 72
Pedagogiek 76 64
Stedenbouw 74 66
Design 70 70
Architectuur 70 68
Leren en innoveren 66 70
Physician assistent 60 74
Manuele therapie 59 62
Sportfysiotherapie 58 56
Interior architecture 58 56
Education in arts 53 57
Advanced nursing practice 48 58
Consultancy and entrepreneurship 48 46
Kinderfysiotherapie 42 48
International supply chain management 38 50
Finance and accounting 36 46

Tekst: Tosca Sel
Beeld: Keuzegids, www.keuzegids.nl

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top