Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Klimaatstaking: ‘Mijn ongerustheid op een schaal van 0 tot 10? Een 11’

Gepubliceerd: 30 September 2019 • Leestijd: 4 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Trams die niet meer kunnen rijden, verkeer dat vaststaat, een zee aan protestborden en een kakofonie van leuzen en muziek. Je kan moeilijk om de klimaatstaking heen, vrijdag in Den Haag. Onder de stakers ook studenten en medewerkers van de HR.

Student Lea is blij dat ze is gegaan, naar de staking. Het is haar ‘eerste keer’: ‘Nu ik er ben is het vooral heel leuk. Peptalks, muziek: het voelt goed’. Op het podium achter haar spreekt een Wageningse scholier die met medescholieren de weg naar Den Haag deze week te voet heeft afgelegd om extra aandacht te vragen voor het thema.

Vanwege de onverwacht grote opkomst, is het programma in allerijl aangepast. De Koekamp, een veld vlakbij Den Haag CS waar de demonstranten zich verzamelen, raakt al snel overvol en de mars die onder meer langs het Binnenhof voert, wordt eerder ingezet. Volgens de organisatie doen er uiteindelijk 35.000 mensen mee aan de protestactie.

Gewapend met protestborden en ondersteund door muziek en leuzen trekt de menigte Den Haag door. Bouwvakkers langs de route timmeren mee in de maat van de trommels van de activisten. De sfeer is opgetogen door de hoge opkomst en ondanks de onverwachte aantallen, gebeurt er niets geks.

Het onderwijs op de HR gaat door volgens rooster. De hogeschool geeft geen vrij en spreekt zich niet uit over de acties, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Erasmus Universiteit, die de staking steunt – maar overigens ook geen vrij geeft. Profielen ontmoette een paar studenten en medewerkers van de HR die in Den Haag hun bezorgdheid komen uiten.

Lea uit Duitsland, tweedejaars student aan de Rotterdam Business School. Ongerust op een schaal van 0-10: ‘Ehm, 8.’

‘Ik ben hier vooral om het doel te ondersteunen en mensen meer bewust te maken van het probleem. Het is voor het eerst dat ik aan zo’n protest mee doe. Ik ben hier met een paar medestudenten, van de Willem de Koning Academie en ik vond het best spannend, maar nu ik er ben is het vooral heel leuk. Peptalks, muziek: het voelt goed. De jongere generatie is cruciaal in dit protest: het probleem zal hen meer raken dan de oudere.

In het dagelijks leven probeer ik op duurzaamheid te letten, door minder vlees te eten bijvoorbeeld. In mijn huis hebben we een flexitarisch dieet waarbij we drie dagen in de week vegetarisch eten; daarnaast koop ik geen water in plastic flessen en neem ik de fiets zo veel mogelijk.

Ik ben ook lid van een subgroep van RISA (vereniging van internationale studenten, red.) die zich inzet voor voor bewustwording en educatie op het gebied van duurzaamheid. We organiseren bijvoorbeeld events rond dat thema.

Ik vind zeker dat de Hogeschool Rotterdam meer duurzaam kan zijn. Ik weet dat ze ermee bezig zijn, maar ik wil om me heen zien dat er concreet iets verandert.’

Marijn, tweedejaars marketing of social business. Ongerust op een schaal van 0-10: ‘Tja… 10!’

‘Voor mij is het volkomen logisch dat ik bij de klimaatstaking ben: actie is vreselijk hard nodig. Bij eerdere protesten was ik ook en bij dit protest zit ik – samen met heel veel anderen – in het organisatieteam. We zijn met de verschillende organisaties achter de actie bij elkaar gekomen en hebben toen de taken verdeeld over werkgroepen. Ik maak deel uit van de werkgroepen social media en persvoorlichting. De laatste drie weken van de zomervakantie ben ik daar praktisch fulltime mee bezig geweest, maar nu de school weer begonnen is natuurlijk wat minder.

De afgelopen dertig jaar hebben zoveel wetenschappers al gezegd: er moet iets gedaan worden. Maar wat er gebeurt is mondjesmaat; als we zo doorgaan gaan we het niet halen.

De effecten van klimaatverandering zijn nu al merkbaar. De schatting is dat Rotterdam over tien jaar jaarlijks al 200 miljoen nodig zal hebben om de schade van klimaatverandering te bestrijden.

In mijn dagelijks leven eet ik veganistisch, ik koop tweedehands kleding, rijd geen auto. Maar alsnog is de impact van mij als persoon te klein. De politiek moet actie ondernemen, want in ons eentje kunnen we het niet. Er zijn hier vandaag zoveel mensen: ik denk dat er in de samenleving echt iets aan het veranderen is.

De hogeschool kan meer doen. Ze hadden bijvoorbeeld vandaag iedereen vrij kunnen geven. ik vind dat ze het goede voorbeeld moeten geven. Ik wil eigenlijk een organisatie oprichten om meer bij de hogeschool te lobbyen voor duurzaam klimaatbeleid.’

Anima, docent marketing of social business. Ongerust op een schaal van 0-10: ‘10. Of nee: 11.’

‘Ik ben docent marketing of social business en doe dat om dezelfde reden dat ik vandaag hier ben: we kunnen zo niet langer doorgaan. De meervoudige waardecreatie waar wij het in de opleiding over hebben is interessant maar ook urgent. Het klimaat lijdt eronder zoals het nu gaat.

In het economisch domein komt het besef langzaam, te langzaam. Ik denk dat de ongerustheid bij de kinderen meer gevoeld wordt dan bij de oudere generaties, zelfs meer dan bij de studenten.

Ik geef mijn ongerustheid een 11 want het is eigenlijk niet goed te bevatten hoe het ervoor staat. Het is een beetje zoals in Delhi, de meest vervuilde stad ter wereld. De meters daar staan constant op maximaal en dat doet je afvragen of het eigenlijk niet veel erger is dan de schaal kan bevatten.

Als individu minder ik met vlees eten, mijn fiets komt van de kringloop en ik sta minder lang onder de douche. Ik draai minder hete wasjes en ik doe langer met mijn kleding. Kortom: ik consuminder.

De Hogeschool – of de HRBS, waar ik zit – kan nog véél meer doen volgens mij. Bijvoorbeeld iedereen vrij geven om naar de staking te gaan. Het moet niet alleen vanuit docenten en studenten komen, maar ook van directieniveau. Klimaaturgentie mag ook echt als urgent gevoeld worden, in alle lagen van de organisatie.

Ook kunnen we in het onderwijs de klimaaturgentie meer aanhalen in cases. Inhoudelijk. Om niet in welles-nietes te vervallen moeten we daarvoor een veilige sfeer creëren om niet alleen de discussie met elkaar te kunnen voeren, maar ook concrete acties te ondernemen, met elkaar. In de reacties op Greta Thunberg zie je dat de discussie polariseert maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een leefbare planeet met een gelijkwaardig bestaan voor iedereen.’

Premier: boodschap gehoord

Ook op andere plaatsen in het land en in de rest van de wereld worden acties gehouden om de urgentie van het probleem onder de aandacht te brengen. De actievoerders willen dat hun regeringen een ambitieuzer klimaatbeleid gaan voeren.

Het kabinet heeft de boodschap die de klimaatmars heeft afgegeven, ‘goed verstaan’, zei premier Mark Rutte vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie: ‘Het klimaatprobleem is zeer urgent. Iedereen is zich ervan bewust dat het moet worden aangepakt.’

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Mats Hordijk

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

11 Responses to Klimaatstaking: ‘Mijn ongerustheid op een schaal van 0 tot 10? Een 11’

  1. Ik vindt het maar overdreven,. Daarnaast zie ik hier ook indoctrinatie, maar ik bemoei verder niet.

    Veel onderzoeken worden uit hun verband getrokken, er zou een rapport bestaan dat zegt dat de wereld vergaat en de meeste diersoorten uitsterven. Dit wordt naarstig gebruikt en iedereen is on edge. Terwijl dat onderzoek dat helemaal niet zegt, verre van zelfs.

    Ook wordt er op emotie gewerkt, wat oneerlijk is omdat mensen dan minder rationeel nadenken.

    Daarnaast is er wereldwijd actie nodig, maar dit gebeurd niet en kan ook niet. En wie worden het het meeste aangesproken (bijna exclusief)? Juist, het westen en kapitalisme, die ingeruild moet worden door socialisme 2.0

    Heel eng allemaal,..
    Maar hey, wie ben ik,..

  2. Hoi J@P,

    Ik vind het goed dat je kritisch probeert te blijven, daarom heb ik hier nog wat bronnen voor je.

    Hierbij een rapport van het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, waarin het effect van de mens op de biodiversiteit wordt beschreven. Het instituut is onderdeel van de Verenigde Naties. Rapporten worden kritisch beoordeeld door wetenschappers van over de hele wereld en vervolgens goedgekeurd door alle aangesloten landen. Schattingen worden hierdoor zeer conservatief. In werkelijkheid kunnen de effecten veel heftiger zijn.
    https://www.ipbes.net/global-assessment-report-biodiversity-ecosystem-services

    Verder hier nog een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), ook een instituut van de Verenigde Naties, over de effecten van de door de mens veroorzaakte 1.5 tot 2 graden opwarming van de aarde.
    https://www.ipcc.ch/sr15/

    Er moet inderdaad wereldwijde actie komen, daarom hadden we een internationale staking en niet een nationale. Het klopt dat vooral Europa en de Verenigde Staten worden aangesproken. De Verenigde Staten stoot bijvoorbeeld meer dan twee keer zoveel CO2 per persoon uit dan China (zie linkje hieronder). Hier is nog niet in meegenomen dat China praktisch alles voor ons produceert en je die CO2 van China dus eigenlijk gewoon bij ons zou kunnen plakken.
    https://data.worldbank.org/indicator/EN.ATM.CO2E.PC?locations=CN-US-NL

    Groetjes, 🙂
    Marijn Prins

  3. @J@P,

    “… maar ik bemoei verder niet.”

    Waarom plaats je dan een bericht waarin je je ermee bemoeit? ; )

  4. Goed om er hier ook aandacht voor te zien, en studenten/docenten van de HR aan het woord te horen (ik was er niet als enige, gelukkig). Ik ben het er ook mee eens dat we als Hogeschool veel meer kunnen doen dan wat er nu gebeurt. Bv in het aanbod in de kantines, beleid over vliegen voor werk- & studiereizen, rol van duurzaamheid in de curricula etc.

  5. @Marijn Prins

    Klopt. maar dan nog worden die verdraait, zelfs de wetenschappers zelf zijn er sacherijnig door. Zo vergaat de wereld niet over 15 jaar. En sterven niet massaal dieren uit in 2040.

    Er moet zeker wat gebeuren, al is het maar voor de mens zelf. Maar angst aanjagen op basis van verdraaiingen en dingen uit zijn verband te trekken is contraproductief en zorgt voor mensen die zich gaan afzetten.

    Laten we zowel eerlijk als pragmatisch blijven.

    @Marco

    Er staat ‘verder’, en ken je verder die Meme met die kikker en zijn thee? 😉

  6. @ Marijn Prins

    Je hebt gelijk hoor, maar zolang China, India en VS zelf niets doen omdat ze hun economie op peil willen houden of brengen, tja dan kan je handelen wat je wil als Europa.

    We kunnen het dan daar verlagen door hier andere keuzes te maken, maar je houd de kolencentrales en vervuilende oude motoren niet tegen. En daarbuiten bestaat er ook zoiets als politiek en belangen. Ik denk dat een hele grote groep mensen heel naief is.
    Daarnaast gaan de technologieën wel heel snel sinds de industriële revolutie, zeker de laatste 15 tot 20 jaar.

    Ik denk dat dat onze redding kan worden, en ik denk dat de transitie alleen te halen is door te investeren in Kernenergie.

  7. Afgelopen zomer was ik in Thailand. De hoeveelheid afval en plastic wat daar wordt geproduceerd is niet normaal. Alles gaat in plastic zakjes (ook de weekboodschappen), bij elk blikje drinken wat je koopt krijg je een rietje en in de grote steden is het benauwd van alle uitlaatgassen. Overal op straat ligt afval, met name plastic. Ik vind dat Nederland zeker een steentje moet bijdragen aan milieubewuster leven, maar zolang er in die landen geen veranderingen gaat plaatsvinden gaat het klimaat nog steeds hard achteruit.

  8. @ J@P

    Ja, o.a. China en India zijn grote vervuilers maar dit zijn ook landen die wel degelijk investeren in duurzame maatregelen. Zo heeft China sinds januari 2018 zijn grenzen gesloten voor plastic afval (dat vooral uit Europa kwam) en is het een hele grote investeerder in duurzame energie. Dat is niet uitsluitend ten behoeve van het klimaat: China ziet daar ook veel economische kansen in (banen, innovatie etc) – en China kan voor een deel niet anders, gezien de nog steeds aardige economische groei van het land (en bijbehorende behoefte aan energie etc). India is intussen ook aan de slag om single use plastics te verbieden.

    Het argument ‘zij doen niks, dus waarom zouden wij’ vind ik behoorlijk zwak. Natuurlijk hebben veranderingen in landen als China en India meer impact, dat is ook waarom er gewerkt wordt aan internationale afspraken hierover. Maar dat is geen reden om dan maar niet in Nederland alvast dat te doen wat we kunnen.

  9. Dat Hogescholen en Universiteiten links zijn, is bekend. Maar sinds wanneer tonen ze afbeeldingen van extremistische organisaties zoals Extinction Rebellion (zie foto laatste kopje)? Dit zijn extreemlinkse gekkies die Baudet met de dood hebben bedreigd en levensgevaarlijke acties ondernemen om hun bizarre gedachtegoed een podium te geven. Doodeng en knettergek zijn deze mensen en dat staat doodleuk op deze website.

  10. @de grote kloek, Extinction Rebellion heeft Baudet niet met de dood bedreigd. Het is een beweging die geweld ten zeerste afwijst. Verder onderneemt Extinction Rebellion geen levensgevaarlijke acties.

    Ze doen inderdaad wel acties die wat ver gaan voor de ‘normale burger’ om hun “gedachtegoed” podium te geven, maar om dit gedachtegoed bizar te noemen gaat wel een beetje ver.

    Hun gedachtegoed is immers onderbouwd door de wetenschap. Integenstelling tot dat van Baudet.

    Wel even je bronnen checken voordat je post. 😉

  11. Beste Grote Kloek,
    Als redactie van Profielen werken we volgens journalistieke principes (zie: code van Bordeaux) en doen we verslag van wat we zien en horen, ongeacht wat we daar zelf van vinden.
    Groet,
    Edith van Gameren
    Eindredacteur

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top