Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve tosca

Lieve Tosca, het lukt me maar niet een stageplek te vinden

Lieve Tosca, 

Ik ben ruim op tijd begonnen met het zoeken van een stageplek, maar heb tot nu toe geen succes. School biedt sollicitatietrainingen en onderwijs voor het opstellen van een cv en een motivatiebrief; dit heb ik allemaal gevolgd. Met mijn goede motivatiebrief heb ik al veel mogelijke afstudeerbedrijven benaderd en ik heb een oproep op LinkedIn geplaatst.
Voor mijn gevoel heb ik al mijn resources ingezet, maar nog steeds zonder resultaat. Van alle docenten krijg ik te horen dat mijn motivatie goed is en dat ik maar een bericht op LinkedIn moet zetten. Dat heb ik dus al gedaan. Ik heb sterk het gevoel dat mijn achtergrond (naam) een rol speelt, maar wil wat dit betreft niet in een slachtofferrol vervallen. Wat kan ik nog meer doen om een stageplek te vinden?

Groet,
Stagezoeker

Lieve Stagezoeker,

Goed dat je schrijft! Ik lees dat je zelf al veel werk verzet hebt om aan een stageplek te komen, nu is het tijd om echt aan de bel te trekken. Het zou jammer zijn als je studievertraging oploopt omdat je ‘niet in een slachtofferrol’ wilt vervallen. Bij sommige dingen in het leven heb je de hulp van anderen nodig en dit is er blijkbaar een van. Daar is niets slachtofferigs aan, dat is gewoon de realiteit. Dus leggo!

Maak zo snel mogelijk een afspraak met je docent(en), vertel wat je al gedaan hebt, maar dat het ondanks al jouw inspanningen niet is gelukt een stageplek te vinden. Dit is belangrijk, want je hebt als student een inspanningsverplichting. Vraag je docent(en) je te helpen. En dan niet met tips en tricks over LinkedIn, uitzendbureaus en vacaturebanken; vraag of ze hun netwerk in willen zetten.

De meeste docenten/stagebegeleiders hebben een aardig netwerk in de beroepspraktijk. Ze zijn als stagebegeleider op verschillende stageplekken geweest en hebben daar contacten gelegd. Soms komen ze ook zelf uit de beroepspraktijk hebben ze oud-collega’s, bazen enzovoort. Je docenten kunnen je – met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid – verder helpen. Een LinkedIn/Facebook/Twitter-oproepje van hen is zo geplaatst, een mailtje naar hun netwerk is zo verstuurd.

Daarnaast vermoed je dat je achtergrond/achternaam een rol speelt in het moeilijk vinden van een stageplek. Dat kan natuurlijk. Je zal niet de eerste of de laatste Nederlander met een niet-Nederlandse achternaam zijn die daar hinder van ondervindt tijdens het solliciteren. Twee jaar geleden spraken we student Mourad El Moussati (nu RAC-docent!) die precies om deze reden een bedrijf in videosollicitaties is begonnen. Zijn verhaal lees je hier, misschien heb je er wat aan.

Op Instagram vroegen we onze volgers om advies en een aantal van hen deelde hun ervaringen op dit gebied:

‘Is het mogelijk om alleen met je voornaam te solliciteren? Onze buurman noemde zich Jim in plaats van Pardiep en werd uiteindelijk aangenomen!’

‘Een bekende had hetzelfde probleem met haar achternaam, ze solliciteerde met de achternaam van haar vriend en werd op gesprek uitgenodigd. Toen ze tijdens de procedure haar echte achternaam moest geven, hadden ze begrip voor haar verhaal. Deden ze niet moeilijk over.’

Dit is een weg die je kunt bewandelen, als je je daar comfortabel bij voelt.

Daarnaast tipten onze Instagramvolgers ook om jezelf echt te verkopen: ‘Vermijd dertien in een dozijn-sollicitaties en doe iets ludieks (video, fruitmand, poster)’. En: ‘Benader bedrijven persoonlijk en stalk je netwerk om je te helpen’.

Vergeet niet dat het soms ook mogelijk is om op de Hogeschool Rotterdam stage te lopen. En als je ons laat weten wat voor stageplek je zoekt, willen wij met liefde ook een oproepje voor je doen op onze social media-kanalen. Alle beetjes helpen!

Een brutaal mens heeft de halve wereld en jij hebt slechts een stageplek nodig. Vraag mensen je te helpen, ik heb alle vertrouwen dat het goed komt.

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 11 December 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top