Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Lieve Tosca

Lieve Tosca, hoe zorg ik voor een goede studie-werk-privébalans?

Lieve Tosca,

Ik zit nu in het derde jaar van m’n opleiding en ik ben aardig on track. Toch heb ik het gevoel dat ik overal tekortschiet: ik haal matige cijfers, heb amper geld, slaap minder dan acht uur per nacht en zie m’n vrienden te weinig. Ik zou minder kunnen werken om m’n vrienden meer te zien, maar dan kan ik niets met ze doen. En ik zou graag hogere cijfers halen, maar dan moet ik nog minder slapen. Hoe zorg ik voor een betere balans?

Lfs, Wallentotmeknieën

Lieve Wallentotmeknieën,

Dat studeren, het is wat hè? En dan te bedenken dat je – zo te lezen – geen boodschappen hoeft te doen, niet hoeft te koken, niet hoeft schoon te maken en geen mantelzorgtaken hebt. Kortom: het had allemaal nog veel erger gekund. Maar ik snap dat je ook met je huidige planning al het gevoel hebt dat je nergens meer aan toekomt. Het studentenleven is gewoon heel druk.

In een collegejaar moet je 60 studiepunten halen. Die staan voor 1.680 uur studielast. Dit betekent 32 uur colleges, werkgroepen en huiswerk maken per week als je de vakanties niet meerekent. Dat houdt dus in dat je 4 dagen per week, 8 uur per dag bezig bent met je studie. Het is niet gek dat je daarnaast weinig tijd hebt om te werken en sociaal te doen. Maar je kunt het wel proberen!

Als je een betere balans wilt, ben je gebaat bij een goede planning. Als jij weet wat je allemaal moet doen, weet je ook hoeveel tijd je overhoudt in de week om je vrienden te zien, een extra uurtje te studeren of te werken. En plan je vrije tijd ook in, want Netflixen, uit het raam te staren of sporten heb je soms ook nodig om daarna weer gefocust aan de slag te kunnen.

Maak dus een lijstje van alle dingen die je de komende week moet doen en plaats daarbij een reële inschatting van de tijd die het kost. Maak daarna (dit kan gewoon in je (digitale)agenda) een planning. Ik gebruik hiervoor de Structuurjunkie Deskplanner, een papieren blok waarop ik mijn werkdagen plan.

Mijn werkdagen beginnen op het moment dat ik op m’n werk aankom en eindigen wanneer ik naar huis ga. Voor je studentenleven zou ik een planning maken die begint wanneer je opstaat en eindigt wanneer je naar bed gaat. Blokkeer de uren die je niet kunt gebruiken om aan school, werk of vrienden te besteden, zoals de uren die je slaapt. Daarna kun je de rest gaan plannen.

Streep de uren weg die je op school doorbrengt in colleges en werkgroepen en ook de uren waarop je bij je bijbaantje bent ingeroosterd. Met een beetje geluk kun je al je taakjes plannen in de uren die over zijn en heb je ook nog zo hier en daar een gaatje voor jezelf en vrienden over.

Als je tijd tekortkomt, kun je proberen activiteiten te combineren. Misschien is het mogelijk om te werken tijdens de lunch of in de trein op weg naar school? Je kunt ook overwegen je wekker een uurtje eerder te zetten zodat je in de ochtend wat meer tijd hebt om dingen af te ronden. Als je echt geen tijd overhebt (ook in het weekend niet), dan moet je je gaan afvragen of dit de manier is waarop je je leven wilt leiden.

Als het slechts een drukke periode is – en die hebben we allemaal weleens – hoef je geen grote levenskeuzes te maken. Drukke periodes gaan weer over. Maar in drukke periodes is het wel extra belangrijk om overzicht te houden en strak te plannen, zodat je niet nog meer stress en slapeloze nachten krijgt van vergeten taakjes.

Als je structureel te weinig tijd hebt, is het handig om na te gaan waar je tijd kunt winnen. Misschien verlies je tijd aan dingen die eigenlijk niet zoveel tijd zouden moeten kosten. Hang je veel op Instagram of Netflix rond en raak je zo waardevolle werk- of slaapuren kwijt? Geef jezelf dan een tijdslimiet. Kun je je niet concentreren na een avond chillen met vrienden? Doe dit dan alleen wanneer je agenda het toelaat.

Peercoach Tomas van Student aan Zet gaf een tijdje geleden deze supernuttige tip: ‘Als je problemen hebt met organiseren, zoek dan een klasgenoot die zijn shit op orde heeft en vraag of je de kunst mag afkijken. Wedden dat dat gewoon mag? Iedereen hoort graag dat ie iets goed doet en jij leert ervan.’ Meer lezen over de peercoaches van de HR kan hier.

Succes met plannen.

Lfs, Tosca

Gepubliceerd: 27 March 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, hoe zorg ik voor een goede studie-werk-privébalans?

  1. 60 ECTS * 28 h = 1680 h/jaar
    4 periodes * 10 weken = 40 weken/jaar
    1680 / 40 = 42 h per week
    Dat is 5 dagen per week 8,4 uur per dag, en niet 4 dagen van 8 uur.
    Het is al moeilijk genoeg om als student duidelijk te maken dat we het druk hebben, laten we het niet binnen de hogeschool ook nog eens “downplayen”.

  2. Hoi Anoniem,

    Mijn berekening is niet gebaseerd op de lesweken, maar op de 52 weken die een jaar heeft. Vandaar dat er in mijn antwoord staat: In een collegejaar moet je 60 studiepunten halen. Die staan voor 1.680 uur studielast. Dit betekent 32 uur colleges, werkgroepen en huiswerk maken per week als je de vakanties niet meerekent.

    Het was niet mijn bedoeling de studielast te downplayen.

    Grts Tosca

  3. En dan te bedenken dat je – zo te lezen – geen boodschappen hoeft te doen, niet hoeft te koken, niet hoeft schoon te maken en geen mantelzorgtaken hebt.

    Dit is toch voor genoeg studenten wel het geval hoor.

  4. Zelf heb ik het keuzevak ‘Plannen en Organiseren van je studie’ gevolgd waarin je leert plannen, het geeft veel huiswerk met zich mee doordat je een portfolio moet maken maar je hebt er daadwerkelijk iets aan door de vele tips en trucs die je meekrijgt. Dus mocht je nog een keuzevak moeten doen dan is dit echt een aanrader!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top