Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, ik ben misselijk van de tentamenstress

Lieve Tosca,

De tentamens gaan beginnen en ik word al misselijk als ik eraan denk. Natuurlijk heb ik de afgelopen tijd m’n best gedaan, maar wat als het niet goed genoeg is en ik faal? Wat als ik van de zenuwen dichtklap? Ik weet dat deze stress me niet helpt, maar ik weet ook niet wat ik ertegen kan doen. Hoe hou ik m’n tentamenstress binnen de perken?

Lfs,
Misselijk

Lieve Misselijk,

Een beetje gezonde spanning is goed en helpt je focussen, maar te veel stress werkt contraproductief. Bij jou – je wordt al misselijk als je denkt aan een toets – is dat duidelijk het geval. Hier moet je wat aan doen voordat het je studie verpest.

Toetsen horen bij je opleiding. Het zijn momenten waarop getest wordt of je de lesstof hebt begrepen en kan toepassen. Dat is belangrijk want je wordt opgeleid voor de praktijk en als je straks een diploma in handen hebt, zou je zelfstandig je beroep uit moeten kunnen oefenen.

Wanneer jij de afgelopen weken bij de colleges aanwezig was, je huiswerk hebt gemaakt, je vragen over de stof met je docent of medestudenten hebt besproken en voldoende hebt geleerd voor de toets, kun je eigenlijk vol vertrouwen naar de toets. Misschien zijn de vragen tijdens het tentamen anders of moeilijker dan je had verwacht en haal je een lager cijfer dan je had gehoopt. Maar in het slechtste geval is dat een les voor de herkansing.

Wat mij altijd helpt is denken aan het worstcasescenario: wat is het ergste wat er kan gebeuren? Vaak lukt het dan om te relativeren en neemt dat veel stress weg. Maak het ‘falen’ niet groter dan het is: de stress die dat oplevert is erger dan het falen zelf.

Als je je stress niet onder controle krijgt, kun je via ‘hulp bij studie’ op Hint verschillende zelfhulpmodules vinden, bijvoorbeeld over angst en paniek of piekeren. Dit zijn gratis programma’s die worden aangeboden door het decanaat van de Hogeschool Rotterdam. Je logt in op Hint en kunt (anoniem) meteen met je probleem aan de slag. Onze verslaggever Zoë testte een tijdje geleden de zelfhulpmodule depressieve klachten en was daar heel tevreden over.

Als dit niet helpt, is het slim om een afspraak bij je decaan te maken. Misschien heb je er baat bij om met een decaan te praten of helpt een van de keuzevakken die het decanaat aanbiedt, bijvoorbeeld de faalangstreductietraining of de cursus mindfulness, jou om deze stress de baas te worden.

Je bent trouwens echt niet de enige die stevige tentamenstress ervaart. Toen ik op Instagram vroeg wat andere studenten tegen stress doen, bleek dat veel van jullie druppeltjes of pillen gebruiken om de zenuwen tot bedaren te brengen.

Het is denk ik goed om te weten dat dit over het algemeen dure vitaminepillen met cafeïne of kruidenpreparaten zijn die geen bewezen werking hebben. Je hebt dus vooral profijt van de placebowerking: je hebt jezelf wijsgemaakt dat het helpt en daarom voel je je meer zelfverzekerd en minder gestresst. Weet dat deze overtuiging in jezelf zit en dat je je geld in je zak zou kunnen houden.

Succes de komende tentamenperiode!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 16 October 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top