Lieve Tosca, kan ik het maken om te staken?
Lieve Tosca,
Komende vrijdag is de landelijke onderwijsstaking. Leraren en docenten worden opgeroepen om het werk neer te leggen en naar het Malieveld in Den Haag te komen om actie te voeren voor een miljardeninvestering in het onderwijs en tegen de hoge werkdruk. Als docent wil ik graag mijn collega’s die het zwaar hebben steunen, maar eigenlijk wil ik er ook voor m’n studenten zijn. Kan ik het maken om te staken?
Lfs, Twijfeldocent
Lieve Twijfeldocent,
Als jij de behoefte voelt om te staken, zou ik daar zeker aan toegeven. Er wordt niet vaak landelijk gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden in het onderwijs, dus dit is je kans. Daarnaast heeft zo’n protest alleen impact als er veel mensen meedoen. Zie het verschil tussen het handjevol gele hesjes dat een paar maanden terug de Erasmusbrug over banjerde en de massa die meeliep in de klimaatmars van afgelopen weekend. Die laatste groep maakte toch net iets meer indruk.
Voor je huidige studenten, en de studenten die na hen komen, is goed onderwijs belangrijk. En goed onderwijs kan alleen gegeven worden door docenten die een beetje relaxed voor de klas staan. Aan een overspannen docent heeft niemand wat. En docenten die amper tijd hebben om hun lessen voor te bereiden, toetsen na te kijken of zich bij te scholen, kunnen collega’s gebruiken. En juist daarvoor wordt gestaakt.
Ik snap dat je het lastig vindt om je lessen en werkgroepen een dag te cancellen. Maar je studenten kunnen best die ene les van je missen. Echt waar. Uit het drank-en-drugsonderzoek dat wij recent deden, bleek dat 30 procent van de studenten weleens een les heeft gemist vanwege een kater. Kortom: ze komen zelf ook weleens niet opdagen, zelfs om de meest onnozele redenen…
Daarnaast heb je de hogeschool aan jouw kant als je vrijdag naar Den Haag gaat, mits je het netjes organiseert voor de thuisblijvers. Cvb-voorzitter Ron Bormans zei in een vergadering van de centrale medezeggenschapsraad: ‘Of staken de oplossing dichterbij brengt, is niet ter beoordeling van de hogeschool. Staken is een wettelijk verankerd recht, ook voor collega’s van de Hogeschool Rotterdam. Een recht dat hopelijk zo gehanteerd wordt dat de ontregeling van het onderwijs beperkt blijft.’
Het kost je ook geen salaris of vrije dag. Directeur Ostara de Jager-Bes van de dienst onderwijs en ontwikkeling liet weten dat werknemers die gaan staken en lid zijn van de FNV of de Algemene Onderwijsbond (AOb) in aanmerking komen voor geld uit de stakingskassen van de genoemde bonden. De HR gaat de stakers niet korten op hun salaris.
Het programma van de stakingsdag is nog niet bekend. Op de website van de AOb volgt meer informatie zodra dat wel zo is.
Lfs, Tosca
Werken in het hbo moet aantrekkelijker worden: een marktconform salaris en meer professionele ruimte. De helft van de docenten die stoppen met hun werk in het hbo is minder dan vier jaar in dienst geweest. En bijna de helft van die snelle stoppers stroomt vrijwillig uit. Blijkbaar valt het werk tegen. Dit is slecht voor de kwaliteit van het onderwijs. De overheid moet met meer geld over de brug komen zodat goede nieuwe collega’s hun werk leuk vinden en blijven.
Daarom ga ik aanstaande vrijdag naar het Malieveld in den Haag. Tot ziens daar!