Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, m’n klasgenoot loopt de kantjes eraf in onze groepsopdracht

Lieve Tosca,

Het collegejaar is pas net begonnen en ik ben nu al helemaal gefrustreerd door mijn klasgenoten. We werken aan een groepsopdracht, maar lang niet iedereen werkt even hard. Ik zorg dat ik al m’n taken op tijd af heb en deel, maar twee teamgenoten lopen de kantjes er vanaf. Ze vergeten dat ze dingen moeten opleveren of er ‘komt net weer wat tussen’. Ik wil er wat van zeggen, maar ik weet niet hoe. Help.

Lfs,
Werkontduiking

Lieve Werkontduiking,

Het leed dat werkgroep heet wordt breed gedragen. Ik postte jouw noodkreet afgelopen maandag op onze Instagram met de vraag ‘Wat zou jij Werkontduiking adviseren?’ en de reacties stroomden binnen. Eigenlijk hadden ze allemaal dezelfde strekking: laat je klasgenoten niet wegkomen met hun halfbakken poging tot samenwerken!

Het meest nuchtere advies was: ‘Maak een samenwerkingscontract met afspraken en deadlines. Als iemand zich er niet aan houdt, krijgt ie een gele kaart. Twee gele kaarten en je ligt uit de groep.’ Het is natuurlijk het handigst dit aan het begin van de opdracht te doen, maar het kan ook best als je al onderweg bent. Beleg een vergadering met de hele groep, vertel wat je opvalt en dwarszit en stel samen het contract op. Laat iedereen tekenen en hou je daarna aan de spelregels die je samen hebt afgesproken.

Zo’n samenwerkingscontract klinkt misschien keihard, maar eigenlijk is het supereerlijk. Je weet waar je aan toe bent en iedereen heeft de kans om één deadline te missen. Het is juist oneerlijk om heel lang je frustraties te slikken en iemand op het laatste moment uit het groepje te knikkeren. Of om iemand onterecht een voldoende te laten halen voor een leerproces dat hij/zij niet echt heeft doorlopen. Dat levert vaak later in de studie problemen op.

Expertdocent Jean-Marie Molina zei hier eerder in een interview met Profielen over: ‘Doordat studenten in de eerste jaren veel in groepen moeten werken, krijgen ze niet de kans om individueel te leren, falen en opnieuw te proberen. Individueel werken zet de zaak op scherp. Het is het individu dat moet afstuderen en een scriptie moet schrijven, niet de groep. Als je de student de kans niet biedt om zijn eigen weg naar succes te ontdekken, dan ontneem je hem de kans om echt succes te halen. Iemand die moeite heeft met schrijven, kan een andere taak in de groep op zich nemen en het schrijven overlaten aan de beste schrijver. Dan staat er een mooie 8 op zijn studieoverzicht, maar wat heeft hij feitelijk geleerd?’

Wanneer de samenwerking binnen de groep niet lekker gaat, is het goed om naar teamrollen te kijken. Misschien moet iemand iets doen dat hem/haar slecht ligt terwijl een andere kwaliteit niet benut wordt. Op een managementcursus leerde ik over Belbin teamrollen. Door een vragenlijst in te vullen ontdek je wat je sterke en zwakke kanten zijn en als je dit als team doet, kan je iedereen een rol geven die goed past.

Volgens Belbin zijn er onder andere mensen die graag en goed onderzoek doen, mensen die het fijn vinden om opdrachten uit te voeren, creatievelingen die het fijn vinden om buiten de kaders te denken en mensen die het heerlijk vinden om de puntjes op de i te zetten en projecten af te ronden. Als je een creatieveling productiewerk laat doen, is er een kans dat het werk niet uitgevoerd wordt op de afgesproken manier. En als je een onderzoeker het werk laat afmaken, is er een kans dat het nooit afkomt. Weten wie je waarvoor kunt inzetten, helpt het proces enorm.

Een heel belangrijke Instagram-tip kwam van een docent, zij schreef: ‘Kaart samenwerkingsproblemen aan bij je docent. We kunnen niet ruiken dat de samenwerking niet lekker gaat, maar we kunnen wel helpen als het zo is.’

Ik hoop dat je met deze adviezen aan de slag kunt. En lees vooral ook dit verhaal over cijfers voor groepswerk nog even:

De meelifter en andere problemen. Werkt groepswerk?

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 9 October 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top