Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, hoe zorg ik dat het leuk wordt met mijn nieuwe liefde op het kerstdiner?

Lieve Tosca,

Sinds een paar maanden heb ik een relatie. De feestdagen staan voor de deur en m’n ouders hebben ons uitgenodigd om op eerste kerstdag te komen eten. Nu vind ik het natuurlijk gezellig om kerst te vieren met m’n ouders, maar ik vind het ook spannend om m’n nieuwe liefde mee te nemen. Straks klikt het niet en wordt het een ontzettend ongemakkelijke avond. Dat zou voor niemand leuk zijn. Hoe zorg ik dat het leuk wordt?

Liefs,
Nietmeeralleenmetkerst

Lieve Nietmeeralleenmetkerst,

Wat gaaf dat je iemand hebt gevonden die je leuk genoeg vindt om aan je ouders voor te stellen. Ik snap dat je het spannend vindt, maar ik denk dat er weinig reden is voor stressvlekken: niemand heeft namelijk zin in een ongezellige kerst. Het moet dus wel echt gierend uit de klauwen escaleren voordat de boel serieus ontploft.

Het is handig om je vriend voor te bereiden op kerst bij jou thuis. Hoe ziet zo’n feestdag er bij jullie uit? Hoe meer hij weet, hoe beter hij zich kan voorbereiden. Kleden jullie je feestelijk aan voor een uitgebreid diner of is het juist: huispak aan en lekker op de bank films kijken? Niets zo ongemakkelijk als enorm under- of overdressed te zijn.

Daarnaast is het goed om de gevoeligheden door te nemen. Zijn je ouders religieus en je vriend niet, neem dan de gebruiken door die voor jullie bij Kerstmis horen. Hij hoeft niet mee te doen, maar zo weet hij in ieder geval wat hem te wachten staat.

En is hij vegetarisch, veganistisch, eet hij halal of kosjer, maar je familie niet? Overleg dan even met elkaar hoeveel rekening daarmee gehouden wordt. Niet zo feestelijk als de vegetariër zich met sla en stokbrood moet vermaken terwijl de rest uren zit te steengrillen.

Een ander potentieel mijnenveldje is alcoholgebruik. Hoe staat iedereen daar tegenover en komt dat een beetje overeen? Als dat niet zo is, is het handig om dit van tevoren af te stemmen. Over het algemeen zijn dronken mensen veel minder grappig dan ze zelf denken, dus probeer de alcoholconsumptie in de hand te houden tijdens zo’n kennismaking. Dat zal de sfeer ten goede komen.

En last but not least: onderwerpen zoals politiek, ziektes, seks en geld vermijd je beter aan de kerstdis. Deze onderwerpen kunnen voor verhitte discussies zorgen – helemaal niet erg als je elkaar al lang kent, maar tijdens een kennismaking misschien net wat te spannend.

Wees lief voor elkaar en doe – desnoods – een beetje huiswerk. Als je van tevoren gespreksonderwerpen kunt bedenken waar zowel je ouders als je vriend enthousiast van worden, kun je die op een stil moment ter sprake brengen. Verder moet je vooral uitgaan van ieders eigen verantwoordelijkheid: jullie zijn allemaal volwassen mensen die een leuke avond willen hebben. Het komt vast goed.

Als je het kerstmoment toch te spannend vindt, overweeg dan om al eerder langs te gaan voor een kop koffie of spreek juist later af. Je bent helemaal niemand verplicht je nieuwe lover mee te nemen tijdens de feestdagen.

Doe wat goed voelt en heb vooral fijne feestdagen samen!

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 18 December 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top