Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, waarom doet iedereen zo moeilijk over drugs?

Lieve Tosca,

Ik drink niet, maar als ik ga stappen vind ik het soms sfeerverhogend om aan een potje poppers te ruiken of een lachgasballon te doen. Nu merk ik dat iedereen het prima vindt als je drinkt, maar dat men (klasgenoten, ouders) slecht reageert als ik vertel dat ik soms drugs gebruik. Alsof ik een of andere junk ben. Waarom doen mensen zo?

Groet, Rush

Lieve Rush,

Poppers en lachgas zijn allebei middeltjes die je inademt (uit een potje of uit een ballon) en die voor een korte rush zorgen. Je waarneming verandert, je voelt je even high en na een paar minuten is het over. Bij verantwoord gebruik is het ongevaarlijk.

Waarom mensen hier dan toch een groter punt van maken dan van drank? ‘Onbekend maakt onbemind’ is het spreekwoord, en dat is hier denk ik van toepassing. Bijna iedereen weet hoe het is om te drinken, omdat men het zelf heeft gedaan of het andere mensen zag doen. Als je zelf weleens hebt gedronken, weet je dat je (over het algemeen) na een paar glazen niet starnakel dronken en/of verslaafd bent.

Bij poppers en lachgas heeft lang niet iedereen een beeld. En als je je kennis uit de media haalt, moet je haast wel concluderen dat het gevaarlijk spul is. De nieuwsartikelen focussen compleet op de risico’s. Mensen vallen om als ze het inademen/opsnuiven en melden zich bij de EHBO met wonden. En als je niet goed weet hoe je een ballon met lachgas prepareert, heb je kans op allerhande bevriezingsverschijnselen aan je mond, longen en soms ook bovenbenen.

Dat het ook gewoon leuk kan zijn om te doen, zoals een drankje drinken of een ritje in de achtbaan, lees je nergens.

Als jij tijdens het stappen lol hebt met poppers of lachgas dan moet je je vooral niet laten tegenhouden door mensen die op je reageren alsof je een junk bent. Own it, leg uit waarom je het doet en vraag vooral waarom mensen er zo van schrikken. Wat denken ze dat het doet en wat zijn volgens hen de risico’s?

Als je een eerlijk en open gesprek hebt, zullen ze in de toekomst waarschijnlijk anders reageren. En na zo’n goed gesprek kan je ze zelfs eens een snuifje of een ballonnetje aanbieden. Misschien werkt dat voor hen geestverruimend.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Gepubliceerd: 15 May 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, waarom doet iedereen zo moeilijk over drugs?

  1. Ik vind het zelf ook heel raar dat alcohol eigenlijk totaal geaccepteerd wordt, terwijl een pilletje of een jointje gezien worden als zware drugs. Als je kijkt naar gezondheid is alcohol veel schadelijker voor je hersenen en organen dan een jointje of een pilletje af en toe. Ook zijn er veel meer geweldsincidenten onder invloed van alcohol. Ik denk dat er over 10 jaar heel anders over alcohol wordt gedacht. Het is niet zo onschuldig als iedereen denkt. Er zijn heel veel mensen in Nederland met een alcoholverslaving. Mijn moeder was ook alcohol verslaafd en heeft zelfs in een afkickkliniek gezeten.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top