Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, zijn legale drugs uit de smartshop een goed alternatief voor partydrugs?

Lieve Tosca,

Het festivalseizoen staat weer voor de deur en mijn vrienden verheugen zich op alle chemische pillen en poeders die ze gaan gebruiken. Illegale middelen kopen van een dealer, niet precies weten wat je gebruikt en welke gezondheidsrisico’s je daarmee loopt: ik vind daar niets feestelijks aan. Ik hoorde van iemand dat in een smartshop allerlei drugs gewoon vrij verkrijgbaar zijn. Dat lijkt mij dan een beter idee, maar is dat ook zo?

Liefs, Smartuser

Lieve Smartuser,

Bij de meeste smartshops hebben ze inderdaad een heel spectrum aan producten, voornamelijk op basis van planten en kruiden, die je kunt proberen. De populairste ‘drugs’ zijn kanna, kratom en LSA. Ook hebben ze good old paddo’s (truffels eigenlijk, tegenwoordig). Van het ene middeltje krijg je wat meer energie, van het ander ga je eerder trippen.

De mensen van de smartshop weten wel zo’n beetje wat ze je verkopen, maar vertellen je vaak niet over de risico’s van hun herbal-spulletjes. Dat betekent echter niet dat ze ongevaarlijk zijn. Een bekende bijwerking van kratom is bijvoorbeeld diarree, niet iets waar je zin in hebt op een festival. Laat je dus goed voorlichten of ga op zoek naar informatie bij betrouwbare bronnen zoals jellinek.nl.

Psychofarmacoloog Tibor Brunt werkt bij het Trimbos-instituut, het expertisecentrum dat onder andere onderzoek doet naar recreatieve drugs. Brunt: ‘Dat het legaal is, betekent vooral dat het (nog) niet gereguleerd is. Mensen die pillen en poeders kopen bij smartshops, willen vooral bewijs dat het ‘iets’ doet. Kratom zorgt ervoor dat je hartslag stijgt. Het is niet verboden, maar er worden wel regelmatig risicoschattingen gemaakt om te checken of dat niet zou moeten.’

Wat je ook doet deze festivalzomer: gebruik je gezonde verstand, vertel altijd iemand anders wat je gaat doen en zorg dat je weet waar de EHBO is. Als je slecht gaat, krijg je daar hulp.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
Gepubliceerd: 8 May 2019 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top