Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Danny Leentvaar (22) is derdejaars student chemische technologie. Hij schrijft voor Profielen met kritische blik op het schoolsysteem.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Mijn tip: blijf lekker in bed liggen!

Gepubliceerd: 18 October 2019 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Danny

Ik heb laatst de grootste onzin gehoord. De totale misvatting was weer compleet. Volgens mij leven sommige studenten niet in de realiteit. Wat is er aan de hand?

Op de terugweg naar huis waren een paar medestudenten over de toekomst aan het praten. Vooral de toekomst van het geld verdienen. Maar waar mijn mond van openviel: ze verkeerden in de veronderstelling dat ze al de manager waren.

De eindconclusie van een medestudent: voor een salaris onder de drieduizend euro kom ik mijn bed niet uit. Mijn tip: blijf dan maar lekker in bed liggen!

Ik vraag me af: hoe komen studenten bij het waanzinnige idee dat je als starter direct meer dan drieduizend euro per maand gaat verdienen? Ik denk dat sommigen zichzelf een beetje overschatten. Het feit dat je van het hbo komt, wil niet zeggen dat de geldkraan gelijk voor je opengaat. Integendeel, soms verdien je met een mbo-opleiding meer dan met een hbo-opleiding. In mijn werkgebied zie ik dat verschil bijvoorbeeld op het gebied van operations en engineering in een fabriek.

Ik denk ook dat school de enorme teleurstelling na het afstuderen kan voorkomen. uit de aannames van de studenten blijkt dat de voorbereiding op het werkveld op sommige punten tekortschiet. Er moet ergens een realistisch beeld worden gevormd. Gebruik daar bijvoorbeeld een slc-programma voor. Gebruik het om je studenten op te voeden voor later.

Je bent als hbo’er niet degene die instant bakken met geld verdient. Je zult altijd hard moeten werken en moeten laten zien wat je waard ben. Je wordt niet gelijk de manager!

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Mijn tip: blijf lekker in bed liggen!

 1. Je startsalaris ligt ook grotendeels aan je gekozen opleiding. Waren het studenten Technische bedrijfskunde of deden ze Communicatie?

 2. Had ik maar iets langer in bed gelegen en deze blog niet gelezen, echt een niet bestaand probleem wat na je eerste stage compleet verdwenen is. Dit soort verhalen verwacht ik meer van mijn Oom wanneer hij tijdens de kerstborrel weer iets teveel gedronken heeft.

 3. Tsjonge.. Je startsalaris is afhankelijk van ongelooflijk veel factoren. Het type bedrijf, je functie, vraag, de regio, en de economische toestand tegen die tijd. Dus dat kan echt alle kanten op.

  Dat mbo’ers meer verdienen in het begin is een pijnlijke waarheid. Maar terecht gezien zij doorgaans beter klaargestoomd op de arbeidsmarkt verschijnen.

  Ergens snap ik ze wel, die studenten uit je verhaal Danny. Beginnen met een hbo papier, en studieschuld terwijl de uitgaven van het leven groeien. Daar zou ik ook meer return of investment van willen zien. 😉

 4. Studenten moet helemaal geen ”realistisch” beeld worden geschetst. Ze moeten juist gemotiveerd worden om dromen na te streven en bakken geld te verdienen!! Blijf jij lekker bij je ”realistische” wereldbeeld en eindig jij lekker in een rijtjeshuis in Vlaardingen ofzo, dan ben ik de wereld aan het veroveren.

 5. Volgens mij is dit een verschijning bij mensen zonder ervaring in het werkveld of leven. Dit is een soort puppy-probleem wat zichzelf snel oplost,.. zo niet, dan hebben we er een menselijk verschijnsel voor ‘midlife-crises’.

 6. Als jij een beetje lekker kan onderhandelen en naast je HBO Bachelor veel nevenactiviteiten hebt gedaan lul jij je misschien zelf wel in een startsalaris van 3k hoor… En misschien wilde de studenten in kwestie nog wel door studeren. Beetje jachtig zijn, kom op!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top