Minister stelt medewerking aan NSE niet verplicht
Gepubliceerd: 25 April 2019 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De VVD vroeg minister Van Engelshoven of ze hogescholen en universiteiten wettelijk wil verplichten om mee te werken aan de Nationale Studenten Enquête (NSE). Zij ziet daar op dit moment echter geen reden voor.
Eind maart zegden de hogescholen hun vertrouwen op in de Nationale Studenten Enquête 2019, het jaarlijkse tevredenheidsonderzoek dat de stichting Studiekeuze123 laat uitvoeren onder bijna 300 duizend studenten. Als gevolg van de nieuwe privacywetgeving mogen instellingen minder informatie delen en moesten studenten deze nu zelf invullen, bijvoorbeeld welke opleiding ze volgen. Dat leidde tot allerlei fouten, bleek uit tussentijds onderzoek, waardoor de data volgens de Vereniging Hogescholen onbetrouwbaar zijn.
De hogescholen vertrouwden er niet op dat de fouten nog ongedaan gemaakt konden worden en zetten hun medewerking aan de NSE 2019 per direct stop. De universiteiten en de koepelorganisatie van particuliere hogescholen zagen nog wel mogelijkheden en waren bereid om een vervolgonderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek af te wachten.
Repareren
Minister Van Engelshoven respecteert het besluit van de hogescholen, blijkt uit haar antwoord op Kamervragen van de VVD. Maar ze lijkt blijer met de keuze van de universiteiten om te bezien of er nog iets te repareren valt. Wel is ze ervan overtuigd dat studenten, universiteiten én hogescholen veel belang hechten aan de NSE. Ze ziet daarom, anders dan de VVD, nu geen reden om instellingen wettelijk te verplichten mee te doen met de NSE.
Het enige wat ze zelf kan doen, schrijft ze, is juridisch regelen dat instellingen gegevens mogen aanleveren voor de NSE zonder de privacy van hun studenten te schenden. Maar dat kost tijd en biedt dus geen soelaas voor de NSE van 2019.
Voor de zomer zal de minister de Tweede Kamer informeren over de uitkomsten van het CBS-onderzoek. Die zal ze bespreken met de hogescholen, de universiteiten en de landelijke studentenorganisaties.
Tekst: HOP, Hein Cuppen
Illustratie: Demian Janssen
Wat een onnodige bemoeienis zeg. Als de hogescholen voor 2019 niet meer aan die godvergeten NSE willen werken, laat ze dan toch.
Probeer het in 2020 nog een keer.
Het is echt niet zo dat er ooit een NSE is geweest met dergelijke resultaten dat er bij iemand het roer om ging, of dusdanige interessante resultaten die voor een wezenlijk andere visie hebben gezorgd.
Zoals BozePaarseAlien al aangeeft wordt de visie niet omgegooid. Sommige opleidingen (bijv. Informatica) scoren jaar op jaar een dikke onvoldoende, maar er wordt weinig tot niks aan gedaan. Als de NSE zo belangrijk zou zijn om zaken daadwerkelijk te veranderen, zou dat al lang geleden gebeurd zijn.
In antwoord op Student 10:39
De NSE bestaat al sinds 1993. Jouw gedachtegang extrapolerend zou ik verwachten dat na al die jaren verbeteringen doorvoeren n.a.v. NSE – opleiding/cursus enquêtes, klassenvertegenwoordiger overleggen -, dat alle opleidingen onderhand een absolute 10 zouden scoren.