Nieuwe studentengeleding medezeggenschap: alleen maar mannen
Gepubliceerd: 29 November 2019 • Leestijd: 3 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De studentengeleding van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) van de Hogeschool Rotterdam bestaat komend jaar uit tien mannen. De vrouwelijke studenten die zich verkiesbaar stelden zijn niet verkozen, werd duidelijk tijdens de Election Night.
‘De eenzijdigheid valt me op’, reageerde cmr-voorzitter Sjoerd van Vliet dan ook op een vraag van Annemarie van Campen, die de avond presenteerde. ‘Ik mis de dames in dit gezelschap.’
Van de acht studentleden (er waren de laatste periode twee vacatures) komen er vier terug: Koen Castenmiller, Ismael Abu Ayyash, Sait Gökçek (haalde 309 stemmen, de meeste van alle studenten) en Tunakan Temur.
Net niet voor Daan den Teuling
Studentlid Daan den Teuling haalde het met 58 stemmen net niet; in het stemdistrict Museumpark werden de studenten Sam van Leeuwen (112 stemmen), Senad Delic (64) en Luuk de Vendt (62) wel gekozen. Naast het hierboven genoemde zevental komen ook Kevin Leentfaar, Hasan Ulu en Kenville Kleinmoedig in de cmr.
Tijdens de Election Night in het rode Lichtschip V11 (voor locatie Wijnhaven) werden de aanwezige kandidaten voor de verschillende raden (opleidingscommissies, instituutsraden en cmr) door presentator Van Campen naar voren gehaald. Van Campen wilde horen waar de kandidaten zich het komend jaar hard voor willen maken.
Alle verkiezingsuitslagen vind je hier.
‘Meer studieplekken en goedkoper kantinevoedsel’
‘Elevators!’, was de duidelijke reactie van een student van de locatie Posthumalaan en een student social work met een visuele beperking wil zich graag inzetten voor studenten met een functiebeperking. Meerdere kandidaten maken zich zorgen over de gevolgen van het samengaan van twee opleidingen tot hun opleiding finance, tax & advice. Ook het onderwerp ‘meer studieplekken’ en ‘goedkoper kantinevoedsel’ kwam meerdere keren voorbij.
Namens het collegebestuur nam bestuurssecretaris Roland van Wageningen het woord. Hij refereerde aan de ‘zorgelijke berichten’ over de stand van zaken van de democratie op de HR en benadrukte dat het collegebestuur wel degelijk belangrijk vindt. Maar, saillant detail, ‘alle drie de bestuurders kunnen hier vandaag niet zijn omdat ze in belangrijke overleggen zitten’.
‘Ik hoop op scherpte en fanatisme’
Aldus Van Wageningen die het mooi zei te vinden dat er nog steeds kandidaten zijn ‘die hun nek willen uitsteken’. ‘Ik gun jullie dat jullie dat doen vanuit jullie eigen overtuiging. En ik hoop dat bij jullie scherpte en fanatisme te zien. En dat jullie de boer op gaan.’
Ook al ben je een van de weinige die ergens voor strijdt, maakte hij duidelijk door een foto van ‘Tankman’ te laten zien maar ook van een oud student cmr-lid Jessin Rodenburg, die vanuit de HR geen medestanders vond om tegen het leenstelsel te protesteren. Maar toch ging.
‘Jaar voorbij voordat er iets kan worden uitgevoerd’
Cmr-voorzitter Sjoerd van Vliet bracht het onderwerp ‘zichtbaarheid van de medezeggenschap’ ter sprake. ‘Besef als medezeggenschapsraadslid dat je niet altijd à la minute resultaat hebt, en dat de uitvoering van plannen tijd nodig heeft. Vaak gaat er een collegejaar voorbij voordat er iets kan worden uitgevoerd.’
Hoe maak je dan aan je achterban duidelijk wat je voor ze doet? Van Vliet is er nog niet zo goed uit, maar vindt het wel belangrijk. ‘Communicatie en zichtbaarheid moet daarom wat mij betreft punt nummer 1 zijn voor alle raden’, stelt de voorzitter van een raad waar de stemmingen en een groot deel van de discussies achter gesloten deuren plaatsvinden.
Weer lagere opkomst cmr: van 5,18 naar 4,76 procent
Van de verschillende raden kun je in veel gevallen zeggen dat ze relatief gezien niet eens zo’n grote achterban hebben. Van de 39.313 studenten hebben er bijvoorbeeld slechts 1874 de moeite genomen een stem uit te brengen op een kandidaat voor de cmr. Dat is 4,76 procent, weer iets minder dan de 5,18 procent van een jaar geleden.
De opkomstcijfers bij de studentengeledingen van de instituutsmedezeggenschapsraden en de opleidingscommissies, op de plekken waar verkiezingen gehouden konden worden, zijn in de meeste gevallen niet veel hoger.
Vacature in de cmr namens de diensten
Traditiegetrouw besloten bij de medewerkers meer mensen naar de digitale stembus te komen. Hier hebben we het over opkomstcijfers van (afgerond) bijvoorbeeld 24, 38 en 48 procent voor verschillende instituutsraden. Ook hier gingen er verkiezingen niet door vanwege voldoende of te weinig kandidaten.
Net als een jaar geleden worden ook in de centrale medezeggenschapsraad (cmr) niet alle plekken bezet. Namens de diensten van de HR mogen er twee medewerkers in de raad zitten. Er was één vacature maar niemand stelde zich kandidaat bij deze tussentijdse verkiezingen (medewerkers worden voor twee jaar gekozen, dat was vorig jaar).
Tekst: Jos van Nierop
Foto: Erno Wientjens
Mooie kop, weer.
De kop zou ook kunnen zijn “waar blijven de vrouwen”? BIj IVG hebben meerderen hun best gedaan om vrouwelijke collega’s voor de IMR te interesseren. Dat is deels gelukt, want het ‘mannenbolwerk’ is geslecht en de twee vrouwen die verkozen zijn, staan met kop en schouders bovenaan in de score van het aantal stemmen.
Leuk artikel!