Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ready 4 take off: ‘De wereld wacht op jullie’

Gepubliceerd: 25 April 2019 • Leestijd: 3 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een minor of stage volgen in het buitenland? ‘Niet nadenken, gewoon doen’, roept influencer Mohsin Amdaouech een aantal keer. Woensdagavond vertelde hij studenten tijdens de informatieavond ‘Ready 4 take off’ over zijn avonturen in het buitenland.

‘Ineens stond ik in Rio de Janeiro. Helemaal alleen, ik kon elke kant op. Ik heb mij nog nooit zó vrij gevoeld’, vertelt Moshin aan de studenten. Moshin Amdaouech begon ooit als blogger onder de naam Moshin op wereldreis. Inmiddels heeft hij een eigen reisorganisatie en reist hij nog altijd de hele wereld over.

‘Tijdens mijn studie bedacht ik: wat wil ik hierna gaan doen? Ga ik werken? Nee, ik wil reizen. Vanaf dat moment heb ik allemaal stappen gezet om mijn doel te halen’, zegt Moshin. ‘Er is van alles mogelijk. Ik heb zelfs in een Bollywoodfilm gespeeld. Reizen is het mooiste dat er is.’ Van de 196 landen op de wereld heeft hij er 56 bezocht. ‘De wereld is groot, wacht niet en begin op tijd met het ontdekken van andere culturen’, zegt Moshin. ‘Wat ik het meest koester? Alle mensen die ik heb ontmoet.’

Influencer Moshin was een van de aanwezigen op de voorlichtingsbijeenkomst Ready 4 take off die het Centre of International Affairs (CoIA) op woensdagavond 23 april organiseerde. Studenten met buitenlandplannen – denk aan studie of stage – kregen uit verschillende hoeken informatie aangereikt.

Beurs aanvragen

Luka (21) vertrok in september 2018 naar Chicago voor haar minor en is aanwezig om studenten tips te geven voor een reis naar Amerika. ‘Je moet op tijd beginnen met het regelen van je visum’, zegt ze. Daarnaast heeft ze nog andere tips. ‘Denk na over wat je met je mobiel wilt doen. Neem je een speciaal abonnement daar of ga je leven op de wifi? Ook is het goed om je te oriënteren op beurzen. Voor veel reizen naar het buitenland kun je een beurs ontvangen. Zelf heb ik via Holland Scholarship een beurs gekregen. Dat is toch lekker meegenomen.’ Voor reisverhalen en tips over Amerika kun je Luka’s blogs lezen.

Koen (24) is derdejaars human resource management. In september gaat hij voor een halfjaar een minor volgen in Canada. ‘Ik wil graag alleen ergens heen. Naar een plek waar ik nooit geweest ben en waar niemand mij kent’, zegt hij. Momenteel is hij nog bezig met het regelen van zijn reis. ‘Het lastigst vind ik het selecteren van de vakken die ik wil gaan volgen. Voor mij is daarover veel onduidelijkheid.’

Tegenvaller

Niet iedereen kijkt met plezier terug op een gemaakte reis. Isabelle (22) is derdejaars international business & management en komt net terug van haar stage in Chili. ‘Voor mij was mijn stage in Chili een beetje een tegenvaller. Je moet geluk hebben met het bedrijf waar je terechtkomt.’ Isabelle wist dat zij naar Chili wilde, maar het maakte haar van tevoren niet uit bij welk stagebedrijf dat zou zijn. ‘Doe maar wat, dacht ik. Totdat ik daar 42 uur per week op kantoor zat en de mensen allemaal ouder waren dan ik. Aan alle studenten die stage willen lopen in het buitenland wil ik meegeven dat zij zich goed moeten oriënteren. Zoek iets wat je leuk vindt en waarvan je denkt: hier heb ik wat aan.’

Tijdig zoeken naar woonruimte

Eerder legde Femke Radder in Profielen uit wat je moet doen als je naar het buitenland wilt. Zij adviseert onder andere om al een jaar van tevoren te beginnen met oriënteren en geeft tips over geld, visa en huisvesting.

De organisatoren van de markt hadden ook nog een aantal tips voor studenten. Het is bijvoorbeeld verstandig om zo vroeg mogelijk te gaan zoeken naar een verblijfplaats. Studenten willen altijd graag op de campus wonen en daardoor zijn die accommodaties snel vol. Zorg er dus voor dat je daar vroeg bij bent. Ook is het handig om vroegtijdig je vliegticket te boeken, omdat het dan vaak nog goedkoper is.

Beschermd en verzekerd

Op de informatiemarkt was een aantal organisaties aanwezig om vragen te beantwoorden en tips te geven aan studenten die naar het buitenland vertrekken.

‘Ga beschermd op reis. Begin daar vroeg mee en maak minimaal zes weken van tevoren een afspraak bij de GGD,’ zegt Xiomara van de GGD Rotterdam. ‘Je kunt ook de app GGD reist mee downloaden om te zien wat er nodig is voor jouw reis naar het buitenland.’

JoHo helpt studenten met het vinden van de juiste stage en kijkt samen met hen naar een geschikte verzekering. ‘De meeste zorgverzekeringen vervallen in het buitenland. Wij geven studenten advies voor een geschikte (reis)verzekering die zij kunnen afsluiten voor het buitenland. Het is belangrijk om goed verzekerd op reis te gaan’, zegt Anne van JoHo.

Moshin heeft eigenlijk maar één advies: ‘Ben je klaar om nieuwe mensen te ontmoeten? Ben je klaar voor nieuwe ideeën? Ben je klaar voor nieuwe avonturen? Grijp dan je kans en ga!’

Tekst en foto’s: Billie Twigt

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top