Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stage, wat schuift dat eigenlijk?

Gepubliceerd: 14 March 2019 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De meeste studenten krijgen een vergoeding voor hun stage. Gemiddeld vangen Nederlandse hbo’ers 316 euro per maand, zo blijkt uit de Stagemonitor 2018. Hoe zit het op de Hogeschool Rotterdam?

De instituten IVG (gezondheidszorg), RAC en IvL (lerarenopleiding) zijn niet in deze graphic opgenomen.

Eerst even een disclaimer. De bedragen in deze infographic zijn geen exacte cijfers, maar schattingen. Landelijk gezien krijgt 90 procent van de studenten een stagevergoeding. Slechts 10 procent moet het alleen met studiepunten doen. Ook op de HR zijn er studenten die geen vergoeding krijgen, bijvoorbeeld bij de lerarenopleiding en de WdKA waar naar schatting 30 procent van de studenten een onbetaalde stage loopt.

Binnen opleidingen en instituten kunnen de verschillen in vergoeding groot zijn. Bij accountancy (IFM) zijn er studenten die niks krijgen, maar ook die maandelijks de serieuze som van 750 euro vangen. Verder kan het uitmaken of je een derdejaarsstage loopt of een afstudeerstage. Zo krijgen derdejaars bij financial services management (IFM) tussen de 250 en 400 euro per maand, terwijl afstudeerders tussen de 400 en 500 per maand aftikken.

Studenten van de Rotterdam Business School lopen vaak stage in het buitenland. Waar RBS’ers binnen Nederland tussen de 200 en 450 euro ‘verdienen’, kunnen ze in Duitsland of Zwitserland wel 600 euro per maand krijgen. Dat zijn dan ook wel de royaalste landen van Europa. Overigens is het niet altijd slim om alleen naar harde euro’s te kijken. In Engeland krijgen studenten vaak geen stagevergoeding, maar wel huisvesting of een ov-vergoeding. En dat is in een stad als Londen heel wat waard.

Graphic: Jim Jansen
Tekst & cijfers: Lana van der Meer & Esmé van der Molen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Stage, wat schuift dat eigenlijk?

  1. Tot mijn grote verdriet heb ik gemerkt dat stagevergoeding voor een aantal studenten de grootste incentive is om een stage al dan niet aan te nemen. Meer nog dan evt. leermogelijkheden en uberhaupt mogelijkheid om de stageopdrachten te maken en studiepunten te halen. Er zijn studenten die een stageplaats afwijzen omdat ze een hogere vergoeding hadden verwacht.

    Just throwing it out there: wat nu als we als school die stagevergoedingen zouden incasseren en daarmee een potje maken voor studenten die bv. niet naar een aangeboden stage kunnen omdat ze de reiskosten niet kunnen betalen. Eventueel overschot gelijkmatig verdelen of een studiebeurs van maken.
    Hiermee maken we stage weer waar het voor bedoeld is, namelijk de studenten via veilige voorwaarden kennis laten maken met de werkomgeving waar ze voor worden opgeleid. Het uitgangspunt moet leren en de gelegenheid om stageopdrachten te maken zijn.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top