Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Student van het Jaar 2019: Finalist #2 Marieke Eradus

Gepubliceerd: 19 December 2019 • Leestijd: 3 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wie van de 24 genomineerden gaat er met de eretitel Student van het Jaar 2019 vandoor? In deze laatste lesweek van 2019 maken we de top 5 bekend. Op nummer 2: Marieke Eradus. Deze derdejaars bedrijfskunde doet onderzoek naar tekorten in de zorg.

Foto van Marieke

Wat vind je de grootste uitdaging?

‘Fulltime werken combineren met studeren. Dat is best een belasting. Mijn man en ik werken allebei doordeweeks en in de weekenden wil je ook tijd besteden aan je gezin. Een dag in het weekend moet ik alleen wel studeren, en dat voelt soms gewoon niet oké. Iedereen staat er volledig achter hoor, maar toch vind ik het een uitdaging om de balans goed te houden.’

Was dat aanvankelijk ook een reden om te wachten met studeren?

‘Ja, ik heb twee kinderen van zestien en twaalf en onze jongste is chronisch ziek. Chris is geboren met een half hart en heeft vijftien hartoperaties gehad. Dat vraagt wat van je gezin. Om die reden heb ik ook langer gewacht met studeren. Het was meerdere keren ook de vraag of Chris het zou redden en dan sta je niet open voor een studie en of om jezelf te ontwikkelen. Met Chris gaat het nu beter en sinds 2017 komt er opeens van alles op mijn pad.’

Wat voor bijzonders kwam er in 2019 op je pad?

‘In februari 2019 kreeg ik een uitnodiging om langs te komen bij het ministerie van Volksgezondheid. Ik had een afspraak met de senior beleidsadviseur van Hugo de Jonge en we hebben we een ontzettend leuk gesprek gehad.

In de maanden ervoor was ik bezig met een onderzoek naar de tekorten in de zorg. Ik wilde weten wat de politieke visie daarop was. Mijn vader had vroeger bij de vader van Hugo de Jonge in de klas gezeten en heeft hem na wat speurwerk een mailtje gestuurd. Even later kreeg ik een appje van Hugo de Jonge dat ik hem kon mailen om mijn vraag uit te leggen. Uiteindelijk kreeg ik een dag voor mijn assessment een reactie van het ministerie dat ze een afspraak met me wilden maken.

Ik heb heel lang met de beleidsadviseur gepraat over de tekorten in de zorg; hoe we anders kunnen opleiden, hoe we mensen kunnen behouden, en hoe we meer mensen voor de zorg kunnen werven. Hij vond dat ik er veel vanaf wist en vroeg of ze eens bij mijn werkgever ActiVite mochten kijken. Dat heeft geresulteerd in een werkbezoek in mei.

De beleidsadviseur heeft gezegd dat hij graag nog eens wil praten in de toekomst. De deur staat open en ze willen ook nog een keer langskomen. Het is heel leuk om te merken dat ik een soort sparringpartner voor VWS aan het worden ben. En dat op mijn leeftijd he.’

Hoe worden je onderzoeken beoordeeld tot nu toe?

‘Ik ben voor elk onderzoek beoordeeld als expert, dat is de hoogste beoordeling. Eigenlijk had ik dat nooit verwacht. Ik had niet verwacht dat ik nog zo gedreven zou zijn en de onderzoeken op deze manier zou kunnen afronden. Ik vond mezelf nooit zo’n schrijver, maar dankzij deze opleiding kan ik me verder ontwikkelen en ben ik in oktober aangenomen als beleidsadviseur HRM.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Ik ben het meest trots op mijn laatste onderzoek. Daarin toon ik aan dat we het verzuim in ons bedrijf met een half procent kunnen verminderen als we mensen die fysiek hun werk niet meer goed kunnen uitvoeren, gaan inzetten als werkbegeleider. In plaats van dat deze mensen thuis komen te zitten, kunnen we ervoor zorgen dat hun kennis en kunde behouden blijft voor de organisatie. De oudere medewerker voelt zich bovendien nog ontzettend waardevol en kan bijdragen aan het opleiden van de nieuwe aanwas. Daar ben ik het meest trots op, want dat vond ik wel echt een openbaring.’

Over de Student van het Jaar 2019-verkiezing
Profielen organiseert deze verkiezing in 2019 voor het eerst om opvallende hogeschoolstudenten in het zonnetje te zetten. Nadat de redactie op 6 november de hele hogeschoolgemeenschap opriep zijn/haar Student van het Jaar te nomineren, stroomden de mails binnen. Maar liefst 24 studenten werden genomineerd en het ene verhaal was nog indrukwekkender dan het andere.
Na de stemronde gingen de vijf studenten met de meeste stemmen naar de finale. Ze zijn geïnterviewd door Humans of HR-interviewer Wietse Pottjewijd en op basis van deze interviews en de oorspronkelijke nominaties beoordeelde de redactieraad van Profielen (bestaande uit een externe journalist, twee HR-opleidingsdirecteuren en twee HR-studenten) als jury de finalisten. Gary Mantiri eindigde op nummer 5, Karsten de Pauw werd 4e en Zeyad al Mumar eindigde op 3. Morgen maken we de winnaar van de Student van het Jaar-bokaal 2019 bekend!
Wil je de uitslag niet missen? Abonneer je op onze nieuwsbrief!

Tekst en foto: Wietse Pottjewijd

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top