Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten met beperking krijgen straks overal dezelfde studietoeslag

Gepubliceerd: 14 February 2019 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten met een functiebeperking krijgen een studietoeslag, maar die kan per gemeente sterk verschillen. De Tweede Kamer heeft de regering opgeroepen om daar een eind aan te maken én te zorgen dat het beschikbare geld de doelgroep ook echt bereikt.

foto van eurobiljetten en munten

Tot 2015 kregen alle gehandicapte studenten via uitkeringsinstantie UWV dezelfde studietoeslag: een kwart van het minimumjeugdloon. Een 18-jarige student zou nu 187 euro bruto per maand ontvangen en een 22-jarige ruim 400 euro. Maar sinds de invoering van de Participatiewet moeten studenten met een beperking aankloppen bij de gemeente waar ze wonen.

Grote verschillen in toeslagen

Al snel bleek dat die lang niet allemaal even gul zijn met hun toeslagen. Onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en CNV-jongeren wees uit dat studenten in Heerlen het moesten doen met een toeslag van 31 euro per maand, terwijl studenten in Zwolle tien keer zoveel ontvingen. Rotterdam zat met 175 euro per maand (oktober 2018) boven het gemiddelde.

Ook de Tweede Kamer vindt dat niet aanvaardbaar. Studenten die door hun beperking niet kunnen bijverdienen, moeten weer in aanmerking komen voor een studietoeslag ter hoogte van een kwart van het minimumloon. Een motie van D66, CDA, GroenLinks en 50PLUS werd op 12 februari unaniem aangenomen.

‘Eerlijke kans voor alle studenten met een beperking’

De LSVb is ‘enorm opgelucht’. Voorzitter Carline van Breugel: ‘Met deze motie worden procedures, aanvullende eisen en de hoogte van de toeslag voor alle studenten met een functiebeperking gelijkgetrokken. Ze krijgen hiermee waar ze recht op hebben: een eerlijke kans op hoger onderwijs.’

Ook moet de motie ervoor zorgen dat het geld dat is bedoeld voor deze studenten, daadwerkelijk bij hen terechtkomt. Eerder was gebleken dat van de 53 miljoen euro die in de jaren 2015-2017 beschikbaar was voor deze studietoelagen, 50 miljoen op de plank bleef liggen. Door gebrekkige voorlichting wisten studenten niet bij welk loket ze terechtkonden.

Tijdpad nog niet duidelijk

De motie is zonder tegenstemmen aangenomen door de Tweede Kamer, dus de minister kan er niet omheen. Wanneer de nieuwe regelingen er komen, is echter moeilijk te zeggen. Er zijn aanpassingen nodig bij de gemeenten en mogelijk wordt eerst onderzocht of DUO een rol kan gaan spelen bij de toekenning van de toeslag.

HOP/Profielen

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Studenten met beperking krijgen straks overal dezelfde studietoeslag

  1. Simone Huijbregts, Studentendecaan en student van de Master Pedagogiek says:

    Aan alle studenten met een functiebeperking van de Hogeschool Rotterdam:

    weet dat de studentendecanen deze discussie op de voet volgen!

    Vraag ons er dus gerust naar (want ookal hebben we nu nog niet alle antwoorden, we denken met je mee!)

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top