Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jean Marie Molina is hoofddocent studiesucces en wijsgerig pedagoge. Ze begeleidt studenten (met studievertraging) bij het behalen van hun diploma. Haar eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Succes hebben is ook het omarmen van je eigen falen 

Gepubliceerd: 5 July 2019 • Leestijd: 1 minuten en 31 seconden • Jean Marie

Een van mijn favoriete series is ‘Being Mary Jane’, het verhaal van een vrouw die succes definieert als alles perfect doen. Mijn idee van succes is anders. 

Het leven gaat Mary Jane prima af tot ze iets ervaart wat niet perfect gaat. Wat volgt is een ware existentiële crisis. Niet iets om naar te streven, lijkt mij. Welke lessen uit deze serie kan ik met mijn studenten – die jaar in, jaar uit succes najagen – delen? En hoe kunnen zij daarmee het beste uit zichzelf halen? Want dat is volgens mij waar echt succes om gaat.

Les 1. Ga op zoek naar antwoord op je eigen vragen

Voor sommige studenten is studeren de zoektocht naar antwoorden op andermans vragen. Als je echter alleen maar bezig bent met andermans vragen, blijft er weinig tijd over om te ontdekken wie jij bent en wat jij wilt. Bij deze dus de uitdaging om tijdens het zomerreces een dagboek bij te houden waarin je iedere dag een vraag opschrijft waar jij antwoord op wilt hebben. De vraag hoeft niet groot en ingewikkeld te zijn. Pak iets kleins en neem dan de tijd om te zoeken naar het antwoord. Je zal zien dat het je veel oplevert.

Les 2. Neem de tijd om je successen te vieren

Soms zijn we zo druk bezig met het behalen van onze doelen dat we vergeten te genieten van dat wat we hebben bereikt. Plan in de zomer (en eigenlijk altijd) tijd in om je successen te vieren.

Les 3. Omarm je falen en leer ervan

Dit is misschien de moeilijkste les. Wanneer je bijvoorbeeld een negatief bindend studieadvies krijgt of niet kan afstuderen, kan het moeilijk zijn om niet boos te worden. In plaats daarvan kun je proberen om je pijn, woede en verdriet toe te laten. Heel vaak zitten mensen vast in een situatie omdat ze zichzelf niet de tijd gunnen om te rouwen. Als je accepteert wat je is overkomen, geef je jezelf de mogelijkheid om te reflecteren, lering te trekken uit je falen, nieuwe doelen te stellen en dingen anders te doen. En zo kom je vooruit.

Les 4. Wees lief voor jezelf

Wanneer we succes najagen, nemen we soms onvoldoende de tijd om te kijken waar we nu zijn en hoe ver we eigenlijk gekomen zijn. We mogen meer beseffen dat zolang er leven is, er de mogelijkheid is om te leren en te groeien.
Wees lief voor jezelf! En alvast een fijne zomer.

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Succes hebben is ook het omarmen van je eigen falen 

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: