Vakbonden roepen op tot landelijke onderwijsstaking op 15 maart
Gepubliceerd: 9 January 2019 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Op het Malieveld in Den Haag zullen leraren en docenten demonstreren voor een investering van 2,9 miljard euro in het onderwijs en tegen de hoge werkdruk.
De eisen van de AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek voor hbo en wo zijn: de doelmatigheidskorting moet van tafel en in plaats daarvan moet er 1,15 miljard euro aan ‘achterstallige financiering’ worden geïnvesteerd in wetenschappelijk onderwijs. Met het geld dat vrijkomt door het afschaffen van de basisbeurs moeten extra docenten worden aangesteld.
Meer docenten aannemen
Ron Bormans, voorzitter van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam heeft begrip voor de eisen van de bonden: ‘De roep om meer docenten voor de klas begrijpen we. Daar maken wij ons ook hard voor. De afgelopen jaren – en ook dit jaar – hebben wij middelen vrijgemaakt om zelf meer docenten aan te nemen. We gaan ook de middelen in het kader van de zogeheten kwaliteitsafspraken voor een belangrijk deel zo besteden. Overigens is dat gezien de huidige arbeidsmarkt nog niet zo eenvoudig. We moeten dus blijven nadenken over de vraag hoe het docentschap aantrekkelijker te maken is, ook in arbeidsvoorwaardelijke zin.’
De universiteiten hebben met WOinActie een eigen belangenclub, het hbo wordt vertegenwoordigd door de vakbonden. AOb-bestuurder Douwe Dirk van der Zweep: ‘Net als de medewerkers van de universiteiten eisen ook wij dat de doelmatigheidskorting van tafel gaat. Verder willen we meer personeel en een hoger loon.’ Hij benadrukt dat de eisen gericht zijn aan de politiek – de staking is niet voor niets vijf dagen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart – en niet aan de werkgevers.‘Wij gaan er dan ook van uit dat de instellingen meehelpen om dit mogelijk te maken.’
Ontregeling onderwijs hopelijk beperkt
De Hogeschool Rotterdam heeft begrip voor stakers, als het onderwijs er niet te veel onder lijdt. Bormans: ‘Of staken de oplossing dichterbij brengt, is niet ter beoordeling van de hogeschool. Staken is een wettelijk verankerd recht, ook voor collega’s van Hogeschool Rotterdam, een recht dat hopelijk zo gehanteerd wordt dat de ontregeling van het onderwijs beperkt blijft.’
De staking vormt de grande finale van een landelijke actieweek, georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond (AOb) en vakbond FNV Onderwijs en Onderzoek.
HOP, Steffi Weber/Tosca Sel
Ik zou wel graag willen weten welke instituten gaan staken op 15 maart! Dan kunnen wij als studenten er rekening mee houden 🙂
Goede vraag, Zuidpool! Haha, ik dacht hetzelfde, omdat vrijdag mijn vaste lesdag is voor de deeltijd Master Pedagogiek.
Tegelijk dacht ik: hoe kan ik als student een signaal geven dat ik het erg belangrijk vind dat de arbeidsvoorwaarden in het onderwijs verbeteren???
Het blijft natuurlijk wel complexe materie… Ik vind dat de docenten van de Master Pedagogiek het supersupergoed doen; ze werken niet alleen hárd, ze werken sámen (met elkaar, met het opleidingsmanagement en vooral…met óns, de studenten!)
Wellicht een pleidooi voor meer co-creatie in het onderwijs en minder fixatie op een in beton gegoten curriculum?
Meer op toetsinhoud en minder op toetsprocedures?
Meer aandacht voor de mens achter het studentnummer? (ik heb mijn oude studentnummer weer terug van 26 jaar geleden, dus als je me daarop wil mailen: 0093319@hr.nl)