Verhuizing niet doorgegeven? Je riskeert een flinke boete
Gepubliceerd: 26 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Sta je niet ingeschreven in de stad waar je woont? Dan hangt je een fikse boete boven het hoofd en loopt je gemeente veel inkomsten mis.
Sinds de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft hebben studenten er minder belang bij om hun adreswijziging door te geven zodra ze op kamers gaan. Anders dan voorheen krijgen studenten namelijk geen extra stufi van DUO als ze uitwonend zijn. Nederlandse gemeenten hebben daardoor minder zicht op hoeveel studenten er binnen hun grenzen wonen.
Misgelopen miljoenen
Gemeenten kunnen per inwoner een rijksbijdrage van 1200 euro ontvangen, maar als inwoners (en dus ook studenten) zich niet registreren, krijgen ze niets. De studentensteden Amsterdam, Nijmegen, Wageningen, Delft en Utrecht lopen daardoor jaarlijks miljoenen mis, bleek uit een inventarisatie van nieuwszender BNR afgelopen zomer.
In Maastricht wilde de gemeenteraad daarom weten hoeveel inkomsten hun stad misloopt, maar de verantwoordelijke wethouder kon daarop geen antwoord geven. Ook in Utrecht, Groningen en Leiden maken ze zich zorgen. Met speciale inschrijfsessies, welkomstcadeaus en een betere samenwerking met studentenverenigingen hopen ze hun administratie op orde te krijgen.
Boete
Ben je uitwonende student dan is het sowieso verstandig je nieuwe adres op tijd door te geven. Je riskeert namelijk een boete als je vijf dagen na je verhuisdatum nog niets hebt laten horen. De standaardboete is 240 euro en die kan oplopen tot 325 euro als duidelijk wordt dat je de verhuizing bewust niet hebt gemeld.
Bovendien ontvang je je post niet op het juiste adres, kun je niet stemmen voor de gemeente (of provincie) waar je eigenlijk woont en kom je in de knoop met toeslagen die je ontvangt. Een ander bezwaar is dat de overheid de behoefte aan woonruimte niet goed kan inschatten. Het aantal thuiswonende studenten is waarschijnlijk lager dan uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt.
Tekst: HOP, Melanie Zierse
Foto: Thomas van de Weerd/Flickr (CC BY 2.0)
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top