Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wat hebben de Provinciale Statenverkiezingen met je studieschuld te maken?

Gepubliceerd: 15 March 2019 • Leestijd: 1 minuten en 34 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De verkiezingen op 20 maart gaan niet alleen over natuurgebieden, ov en woningbouw. Ze gaan ook over studiefinanciering, aangezien je via de Provinciale Staten indirect de leden van de Eerste Kamer kiest.

Op dit moment is de verhoging van de rente op studieleningen een heet hangijzer. In december stemde de Tweede Kamer hiermee in – met een zeer kleine meerderheid. Nu is het woord aan de Eerste Kamer.

Een zware bal met een euroteken erop, vastgebonden aan een been

Als het plan doorgaat, betalen studenten vanaf 2020 een rente die hoort bij een lening met een looptijd van tien jaar in plaats van vijf jaar. De onderwijsminister gaat ervan uit dat iemand met een gemiddelde studieschuld van 21.000 euro en een bovenmodaal inkomen, zo’n 12 euro in de maand meer rente gaat betalen. De maatregel levert de schatkist naar schatting 226 miljoen euro per jaar op.

Eerste Kamer moet nog stemmen

De Eerste Kamer heeft echter nog niet ingestemd met de wetswijziging. Dat stemmen gebeurt pas na de verkiezingen van 20 maart. Het kan dus zijn dat het plan in de Eerste Kamer sneuvelt, zeker als die in de tussentijd van samenstelling verandert.

De leden van regeringspartij D66 hopen in elk geval dat het voorstel door de senaat wordt verworpen. Het D66-congres nam zaterdag een motie van de Jonge Democraten aan en keerde zich daarmee tegen de afspraak in het regeerakkoord om de rente op studieschulden te verhogen. De partij wil dat haar vertegenwoordigers in de Eerste Kamer tegen het wetsvoorstel stemmen. Of de D66-senatoren daar gehoor aan zullen geven, moet nog blijken.

Extra rente kan nog flink oplopen

Een groep van 27 jongerenorganisaties deed dit weekend ook een oproep aan alle senatoren om de vijfjaarsrente te behouden. Zij wijzen erop dat een student met een gemiddelde schuld in de berekening van het kabinet al ruim 5.000 euro extra gaat betalen, maar dat als de rente gaat stijgen, dit bedrag nog flink kan oplopen. En de rente is nu historisch laag, dus een stijging is niet denkbeeldig.

De fracties van CDA en de ChristenUnie in de Tweede Kamer legden eerder vergelijkbare oproepen van hun jongerenorganisaties naast zich neer. Voorzitter Dennis van Driel van de Jonge Democraten hoopt dat de D66-senatoren samen zullen optrekken met hun collega’s van CDA en ChristenUnie. Als wisselgeld kunnen ze wat hem betreft de halvering van het collegegeld in het eerste jaar inzetten die hij in het AD een halfslachtige maatregel noemt. Maar net als de verlaging van de rente kwam ook deze maatregel op initiatief van CDA en ChristenUnie in het regeerakkoord.

Tekst: HOP, Hein Cuppen/Profielen, Edith van Gameren
Beeld: Job Bos

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top