Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 september 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

Word nu echt gelukkig!

Gepubliceerd: 31 January 2019 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Serge

Stop direct met waar je mee bezig bent! Het is niet langer belangrijk. Want alles wat je dag in, dag uit doet, doe je om er uiteindelijk gelukkig door te worden, toch? Het goede nieuws is dat dit veel eenvoudiger is dan je denkt.

Alleen is er geen weg terug  als je de methode eenmaal kent. Je kunt het dan niet niet meer weten. En iedere keer dat je dan toch ongelukkig bent, ligt het dus volledig aan jou. Lees daarom door of haak nu af.

Geen doelen, geen wensen en geen verwachtingen hebben. Dat is het. Zo word je werkelijk gelukkig. Probeer er maar een gat in te schieten. Lukt je niet. Maar wat je waarschijnlijk ook niet lukt, is om je te ontworstelen aan die wurggreep van alles wat je hier in het rijke Westen moet willen, kunnen, ervaren, hebben en doen.

Ik roep het nu wel, maar ik ben zelf zeker niet heilig. Ik zie de mensen bij de plaatselijke PostNL-locatie waar ik mijn goodies van Zalando en Bol.com laat bezorgen vaker dan mijn vader en moeder. Ik kijk nooit naar de prijzen in de supermarkt en ik heb ieder jaar tien weken vakantie die ik ook nog grotendeels reizend in het buitenland kan doorbrengen. En ja, ik geniet ervan. Maar maakt het me ook duidelijk gelukkiger? Ik zou het prima zonder of met minder kunnen.

Dat bleek toen ik een uitdaging aanging om een jaar lang geen nieuwe spullen te kopen. Het was verbazingwekkend makkelijk en ik heb niets gemist. Het voelde zelfs alsof ik iets lichter was. Een bron van sluipstress was uitgeschakeld. Sluipstress? Ja, sluipstress: onbewuste, jezelf opgelegde verlangens, wensen, eisen en regels die voortdurend in je rondgaan.

Ik bedoel echt niet dat je nu al je bezit en plannen in de kliko moet gooien. Natuurlijk is het gezond om doelen te hebben en is het normaal dat je wensen en verwachtingen hebt. De vraag is alleen: Heb je ze echt allemaal nodig? En ook zo vaak, zo veel en zo snel? Blijf vooral iedere dag je bed uitkomen en ga zeker naar school en werk. Leer, ontdek, onderzoek, ontwikkel, groei en raak geïnspireerd! Zet er gewoon af en toe die ene vraag tegenover: Hoe helpt dit me om daadwerkelijk gelukkig(er) te worden?

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een maandelijkse update.

 

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Word nu echt gelukkig!

 1. Prachtig stuk, het had wat mij betreft nog wat uitgebreider gemogen.
  Ik kom deze mentaliteit van ‘Ik moest succesvol zijn anders faal ik in het leven’ maar al te vaak tegen bij vooral jongere studenten. Op de vraag wat ‘succesvol zijn’ of succes überhaupt betekent klappen ze vaak dicht na het standaard antwoord met materialistische objecten. Als ik dan zeg dat er wel meer moet zijn in je leven om gelukkig te kunnen zijn, zoals vrienden en liefde kijken ze mij raar aan, alsof je als vuilnisman geen leuke vrienden kan hebben of een vriendin.

  Deze generatie lijkt zo gedrild op het hebben van ‘succes’ dat er dadelijk een hele generatie zich ongelukkig voelt omdat de doelen die ze zichzelf hebben gesteld zo fluïde zijn dat je ze nooit kan bereiken.

 2. Dank! Ik mag inderdaad niet langer dan 450 woorden gaan, maar is er veel meer dan dat over te vertellen inderdaad. Maar het is wel een rode draad in mijn Blogs, dus zie het als hoofdstukjes 🙂

 3. Ik ben wel nieuwsgierig naar de ‘spelregels’ van een jaar geen nieuwe dingen kopen, komt daar een vervolg op? =)

 4. “Wij hebben in het Westen iets heel raars gedaan: we zijn geluk als een toestand gaan definiëren. Dat is utopisch denken: het kan beter. Láter, als ik met pensioen ben, of een buitenhuis heb, of eindelijk naar bed kan met die vrouw om de hoek. Wij snappen niet wat geluk is. Ge-luk, dat wil zeggen: gelukt. De Fransen hebben er een beter woord voor: bonheur, een mooi uur. Geluk is toeval: iets dat je toe valt.”
  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/awee-prins-wij-snappen-niet-wat-geluk-is-~b84bb7c2/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=shared%20content&utm_content=free

  Vond dit een mooi interview met Awee Prins, moest ik aan denken bij het lezen van jouw blog.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: