Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
12 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Illutration of authors face

Jean Marie Molina is hoofddocent studiesucces en wijsgerig pedagoge. Ze begeleidt studenten (met studievertraging) bij het behalen van hun diploma. Haar eerdere blogs lees je hier.

Recente blogs

Blog

You can’t pour from an empty cup

Gepubliceerd: 16 September 2019 • Leestijd: 1 minuten en 28 seconden • Jean Marie

Het nieuwe schooljaar is nauwelijks begonnen als ik zelf een huiswerkopdracht krijg waarop ik totaal niet zit te wachten. Toch levert die me belangrijke nieuwe inzichten op.

Voordat ik aan de slag ga dit jaar, heb ik een reflectiesessie met mijn coach. We blikken terug op mijn functioneren van het afgelopen jaar. We praten over keuzes, consequenties, resultaten en uitdagingen. Zoals gewoonlijk eindigen we met een huiswerkopdracht. Van mijn coach moet ik een plan maken voor hoe ik dit studiejaar voor mezelf ga zorgen.

Terwijl mijn coach praat, rol ik met mijn ogen. Hoezo moet ik een plan opstellen voor hoe ik voor mezelf ga zorgen? Mijn werk is toch uitstekend gedaan? Al mijn studenten zijn afgestudeerd of gaan dat binnenkort doen. Alle doelstellingen zijn behaald. Het is een goed jaar geweest toch?! Ik heb hier geen zin in!

Mijn coach negeert mij en gaat verder: ‘Maar wat was nou de kwaliteit van wat jij gegeven hebt? En waar kwam datgene wat je gaf vandaan? Heb je jouw studenten onderwezen vanuit overvloed, of heb je steeds moeten rantsoeneren?’

Die laatste woorden van mijn coach raken me en dwingen me om tot een pijnlijke conclusie te komen: ik denk zelden na over mezelf en welke randvoorwaarden voor mij gelden om balans en plezier in mijn werk te behouden.

De woorden van mijn coach laten mij inzien dat ik door niet goed voor mezelf te zorgen, mijn studenten maar vooral mezelf tekortdoe. Tijd dus voor verandering. Een aangezien het studiejaar pas begonnen is, kan ik meteen een nieuwe start maken.

Ik heb besloten om te beginnen met drie dingen te veranderen in mijn werk.

– Ik ga niet meer achter mijn bureau eten. Hiervoor ga ik naar de kantine of ik maak een korte wandeling en geniet van mijn boterham.
– Ik rooster aan het begin of het einde van elke dag tijd in om wat mindfulnessactiviteiten te doen.
– Ik ga een dagboek bijhouden met mijn ervaringen.

Uiteraard wil ik en ga ik nog meer doen. Maar ik begin klein. Ik kies dit jaar bewust om wat meer tijd en aandacht te besteden aan mijn eigen welzijn. Want zorgen voor de ander begint en eindigt met goed zorgen voor jezelf. Zoals de Engelsen zeggen: you can’t pour from an empty cup.

Ik wens al mijn collegae en studenten een geweldig studiejaar 2019-2020!

Recente blogs

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to You can’t pour from an empty cup

 1. Beste Jean Marie, je blog was mooi maar je titel riep wel wat vraagtekens op. Wat is leeg? Kan een kopje uberhaupt ooit leeg zijn? En als dat al mogelijk is, waarom zou je niet een kopje kunnen vullen met leegte? Los daarvan, een kopje kan weliswaar gevuld zijn met koffie maar tegelijkertijd leeg zijn t.a.v. thee. Heb je thee nodig dan is die kop koffie, hoewel dus niet leeg, toch niet behulpzaam.

  Ik hoop van harte dat je geplande mindfullness over dergelijke vragen meer duidelijkheid gaat geven.

 2. Yes! Heel goed Jean Marie, spread the word, namens team #Werkgeluk #Yoga. Er komen maandelijkse meditaties aan voor collega’s, waar je ook van harte welkom bent. Verder zijn er ook fantastische cursussen Mindfullness bij het aanbod van de HR Acadeie.
  Mail gerust als je op de hoogte wilt blijven van andere activiteiten werkgeluk@hr.nl

 3. Dag lieve Jean-Marie. Wat fijn om te lezen dat je goed voor jezelf gaat zorgen dit jaar. Ik mis je ‘energy’ bij ons op de gangen en moet er toch niet aan denken dat jouw accu leeg raakt en die ‘energy’ niet meer door de Hogeschool kan stromen. Take care and keep filling your cup. Wieteke

 4. Ha, zo herkenbaar. Maar wat fijn om te lezen dat ook jij beter voor jezelf gaat zorgen. Running on empty is alleen een goed liedje 😉

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: