Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Danny Leentvaar (22) is derdejaars student chemische technologie. Hij schrijft voor Profielen met kritische blik op het schoolsysteem.

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Black lives matter! Oké, en alle andere mensen dan?

Gepubliceerd: 16 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Danny

Black lives matter! Het statement dat de laatste dagen overal te horen is. Een statement dat kracht moet uitstralen maar op mij werkt als een rode lap op een stier.

Laat ik beginnen om te zeggen dat ik het er absoluut mee eens ben dat zinloos politiegeweld bestraft moet worden. Ieder weldenkend mens is tegen geweld in het algemeen. Alleen de demonstratie op De Dam had nooit door mogen gaan. De demonstrerende mensen hebben hier bewust een tweede golf coronapatiënten geriskeerd. Ze willen een statement maken voor een dode maar riskeren bewust levens van honderden mensen. Dan vraag ik me af: wat ben je beter dan die agenten in de VS?

Bij de demonstratie zie ik een of andere rapper de meest vreemde dingen roepen. Altijd moet en zal Zwarte Piet erbij gehaald worden en deze meneer begon te roepen dat Zwarte Piet naar zijn hoerenmoeder teruggaat en dat hij hoogstpersoonlijk – als hij in november een Zwarte Piet ziet – die op zijn of haar gezicht trapt. Hij demonstreert tegen politiegeweld maar oppert wel geweld te gebruiken tegen Zwarte Piet. En daarbij heeft het werkelijk niks met het onderwerp te maken waar de demonstratie over gaat. Het nare in Nederland is dat dit soort verkeerde mensen een podium krijgt om goedkoop te kunnen scoren. Het zijn altijd de gekken die de aandacht trekken.

Om heel eerlijk te zijn begrijp ik de hele ophef in Nederland niet zo goed. Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt of gehoord dat mensen racistisch bejegend werden. De enige plek waar ik daarvan hoor is op tv of in de krant. Nu is het tegenwoordig ook wel zo dat we vrij weinig kunnen zeggen. Je mag als blanke eigenlijk geen mening vormen over een zwart persoon of iemand met een ietwat andere achtergrond. Doe je dat wel, dan word je of uitgemaakt voor racist of erger; columnisten of tv-analisten moeten met politiebescherming leven.

Dan nog het statement ‘Black lives matter’. Er wordt gedemonstreerd voor gelijkheid en gelijke behandeling maar ondertussen plaatsen ze zich wel in het hokje van de zwarte mensen. Hoe zit het met al het andere leven op deze aarde? Volgens mij doen alle levens ertoe. Plus: als je demonstreert tegen politiegeweld moet je niet bij een demonstratie politiebusjes bekogelen met stenen.

Er wordt te veel geleefd in het verleden. Niemand kan veranderen wat in de VOC-tijd is gebeurd. Nederland is een land waar iedereen welkom is en waar iedereen een kans krijgt. Als iets niet lukt ligt dat toch aan jezelf. Dat ligt niet aan of je een andere huidskleur hebt of een andere afkomst.

Lees ook het redactioneel commentaar op deze blog: Waarom Profielen de blog van Danny heeft gepubliceerd en niet offline haalt.
Naar aanleiding van reacties op en klachten over deze blog is de redactieraad van Profielen bij elkaar geweest. Lees hier de verklaring van de redactieraad over de kwestie.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

137 Responses to Black lives matter! Oké, en alle andere mensen dan?

 1. Hi Danny,

  Ik begrijp volkomen je verbazing rondom mensen die boos zijn om geweld, en dat willen beantwoorden met geweld.

  Maar. Als je echt wilt weten hoe alledaags racisme plaatsvindt, want dat is helaas toch aan de orde van de dag, dan moet je echt even minimaal 2 afleveringen van Ookhier kijken. Een programma van 8 minuten. Moet lukken. –> https://www.npostart.nl/zoeken?term=ookhier
  Ik wist, als wit persoon, wel dat racisme plaatsvindt, maar deze korte uitzendingen maken het veel concreter en raken mij echt.

  Ook is het wel jammer om de VOC als tijdsperiode aan te duiden, omdat de nadruk van de VOC echt elders lag. Dus dat vind ik gewoon jammer voor het geschiedenisbesef hieromheen.

 2. Niet iedereen krijgt een gelijke kans. De een zal er meer voor moeten verzetten dan een ander. Heb je geen kleur, handicap en heb je een leuk koppie, gaat het echt makkelijker.

  Ik denk dat de kreet “black lives matter” misplaatst is, want alle levens doen ertoe. En door die kreet krijg ik langzaam het idee, dat de demonstranten ook in hokjes denken. En zolang dat is, zolang mensen nog denken in termen van “wit” en “zwart”, “wij of “zij” gaat er niets veranderen.

 3. @DM alleen al met de naam van die site houd je polarisatie in stand.

 4. Hoi Danny,

  Ik denk dat iedereen het met je eens is dat alle levens ertoe doen. Er is denk ik niemand die graag zou zijn dat het resultaat van deze beweging is dat levens van zwarte mensen belangrijker zijn dan de levens van anderen. Toch zit er wel een kern van pijn in de term All Lives Matter. Dit is wat professor David Theo Goldberg daar in 2015 al over schreef: https://www.huffpost.com/entry/why-black-lives-matter_b_8191424.

  Je schrijft ook dat je geen gevallen van racisme of onheus bejegenen kent. Opvallend is wel dat zaken in de media niet meetellen, zoals het structurele racisme bij de Belastingdienst. Als blanke jongeman is dat denk ik niet verwonderlijk. Het is dan ook interessanter om het te vragen aan mensen bij wie dit ook daadwerkelijk van toepassing is. Uiteraard hebben we in Nederland het SCP en CBS om dat in kaart te brengen. Daar komt de volgende grafiek uit: https://nos.nl/data/image/2020/06/04/653969/1920x1080a.jpg. (Dit komt uit dit artikel: https://nos.nl/artikel/2336228-racisme-en-discriminatie-in-nederland-dit-zijn-de-cijfers.html)

  Ik ben het helemaal met je eens dat iedereen alles kan bereiken in dit land, maar als je op 3-0 achterstand moet beginnen, is dat natuurlijk niet heel eerlijk. Het Tijdschrift voor Criminologie ontdekte dat mensen met een strafblad 3.5 keer vaker antwoord krijgen dan mensen met een arabische achternaam. Ik wacht nog op de eerste die mij kan uitleggen waarom een delinquent beter past bij je bedrijf dan iemand met een andere achternaam. (Uiteraard met bron: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/als-je-solliciteert-kun-je-nog-beter-een-strafblad-hebben-dan-een-buitenlandse-achternaam~b1c19ae1/)

  Ik ben er heel blij mee dat ik in een land leef maar “tegengeluiden” zoals dit geluid ook mogen. Je hebt het recht om je opinie over dit onderwerp te geven, maar het probleem ontkennen door de cijfers te ontwijken vind ik niet netjes. Ik kan me goed voorstellen dat dat voor mensen die deze ervaringen wel hebben pijnlijk moet aankomen.

 5. Black lives matter wil niet zeggen dat de andere levens er niet toe te doen. Het een sluit het ander niet uit. Waar het wel de aandacht op vestigt, is dat de levens van gekleurde mensen meer gevaar lopen, dan de levens van witte mensen.

 6. Ik denk dat je zelf de spijker op zijn kop slaat met je “het werkt op mij als een rode lap op een stier” want in de rest van je stuk zie ik vooral boze argumenten gebruiken die niet per se kloppen. Ik vind het zo kort door de bocht. Je mag het van mij allemaal onzin en belachelijk vinden omdat jij het niet hebt gezien in het echt, maar ik denk dat als je even de rode lap negeert je misschien wat meer begrip en empathie kunt opbrengen voor waar dit nou eigenlijk over gaat.

  Als je nu nog niet weet wat Black Lives Matter inhoudt dan heb je dat oprecht niet willen zien, want het wordt overal goed uitgelegd. Met de metafoor van een brandend huis, met de bordjes met “We said “Black Lives Matter”, we Never said “only black lives matter”, we know all lives matter, we just need your help with black lives matter because black lives are in danger.” – het is er gewoon als je het wil weten.

  https://twitter.com/munchiesmak/status/1267955073390272514?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1267955073390272514&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.goodhousekeeping.com%2Flife%2Fa32745051%2Fwhat-black-lives-matter-means%2F

  “Je mag als blanke eigenlijk geen mening vormen over een zwart persoon of iemand met een ietwat andere achtergrond. Doe je dat wel, dan word je of uitgemaakt voor racist of erger; columnisten of tv-analisten moeten met politiebescherming leven.”

  Dit vind ik een column onwaardig zwaktebod.

  Niet alleen is dit gewoon niet waar (kijk maar naar alle dingen die over iedereen geroepen worden, alle columns die worden geschreven, en de mening die jij hebt over Akwasi en wat hij zei op de Dam), maar ook de hyperbool van de bedreigingen aan vrije pers zet je hier in om af te leiden. Ik weet niet hoor, maar Anne-Fleur Dekker heeft niet maanden ondergedoken gedoken omdat de antiracisme beweging haar bedreigde, dat was mooi van rechts.

  Je mag het een dom idee vinden van de Dam. Je mag iemand een gek vinden. Je mag het overtrokken vinden. Je mag vinden dat het in Nederland overdreven gedoe is.

  Maar het kan helemaal geen kwaad om af en toe ook gewoon even te luisteren naar wat er gezegd wordt achter iets wat JIJ ervaart als een rode lap. Want dat jij iets nog niet hebt meegemaakt of gezien betekent niet dat het er niet is.

 7. Wow Danny,

  Wellicht tijd om je eerst ergens in te verdiepen, alvorens een dergelijk stuk te schrijven. Je geeft het volgende aan: ”Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt of gehoord dat mensen racistisch bejegend werden.” Heb je uberhaupt ooit iemand hier naar gevraagd of houd je liever je oogkleppen, aangezien je vind dat het niet jouw probleem is?
  Je spreekt hier duidelijk vanuit jouw privilege: ” Privilege is when you think something is not a problem, because it`’s not a problem to you personally”.
  Was je zelf bij de demonstraties aanwezig, dan had je uit eerste hand de ontzettend pijnlijke, stigmatiserende en discriminerende ervaringen van andere kunnen horen/voelen.

  Niet iedereen in Nederland krijgt gelijke kansen, dit artikel geeft dat duidelijk aan en geeft je meer informatie over institutioneel racisme in Nederland: https://decorrespondent.nl/11317/institutioneel-racisme-in-nederland-wat-het-is-waar-het-zit-en-wat-jij-eraan-kunt-doen/464087536-47232adb \

  De Nederlandse grondwet artikel 1: Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

  Op papier geldt dit, de werkelijkheid is helaas anders.

  Ik mag hopen dat je iets verder gaat verdiepen in dit onderwerp, aangezien het duidelijk is dat je nog veel te leren hebt.

 8. Beste Danny,

  Volgens mij wordt er niet gezegd ONLY black lives matters, waar of niet?
  Ik, als donker persoon, wil je graag vertellen dat wel degelijk “all lives matters” maar we vragen aandacht om de black lives omdat we heel vaak ongelijk en onbeschoft en acherbaks behandeld worden (en ja ik weet er alles van). Wanneer ze op tv zeggen “save the wales” betekent het niet “screw the other fishes” maar er wordt aandacht gevraagd omdat de walvissen dreigen uit te sterven bijvoorbeeld!!

  En dat jij niets hoort of merkt wat betreft het rasictisch bejegenen wil niet zeggen dat het niet bestaat. Geloof mij, donkere mensen hebben er bijna dagelijks mee te maken (lucky you dat jij dat niet hoeft mee te maken en te merken).
  Als je je niet ergens in verdiept (zoals je nu zegt niets te merken of te horen) zou je misschien eerst eens research moeten doen of met donkere mensen in gesprek gaan hierover voordat je zo’n heftige mening uit en je mag je mening zeker uiten hoor, daar niet van. Maar als iemand dit durft te zeggen;

  “Er wordt te veel geleefd in het verleden. Niemand kan veranderen wat in de VOC-tijd is gebeurd. Nederland is een land waar iedereen welkom is en waar iedereen een kans krijgt. Als iets niet lukt ligt dat toch aan jezelf. Dat ligt niet aan of je een andere huidskleur hebt of een andere afkomst.”

  dan heb je je zeer zeker NIET verdiept in hetgeen werkelijk gebeurd!!!!!!

  Dacht je nou werkelijk dat Amerika alleen problemen heeft met racisme? Voorheen werd er binnenshuis meer over gesproken nu komen we buitenshuis steeds meer voor onszelf op omdat het echt te gortig wordt, ook in het zakelijke leven!!

  De reden waarom zwarte piet er ook elke keer bij wordt gehaald (en ja daar heeft men ook al jaaaaren last van) is sowieso omdat het echt niet kan dat iemand zich donker schminkt, kroes krullend haar opzet, lippen rood stift EN een buitenlands accent maakt (precies het accent waar ik vroeger altijd mee gepest werd door witte kinderen). De vergelijking die constant wordt gemaakt tussen ons donkeren en zwarte piet.
  Het belachelijk maken van ons en nog naroepen hey zwarte piet en kapot gaan van het lachen!! Elk jaar rond sinterklaas dacht ik vroeger ‘oow fuck daar gaan we weer moet ik mijn haren maar anders doen (stijl ipv krullend) en zorgen dat ik niet te opvallende oorbellen draag en geen rode lippenstift, want anders krijg ik het weer extra over me heen.’ Nu denk ik uiteraard daaaag rot op ik loop erbij hoe ik wil, verander die piet maar eens!!!

  Ieder zijn of haar eigen mening maar als je iets niet weet of ervaart wil je dan aub geen uitspraken doen die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid?

 9. Je hebt echt de lat compleet misgeslagen, heel slecht geïnformeerd en zwakke punten.

  Doe volgende keer alsjeblieft je huiswerk eerst.

 10. “Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt of gehoord dat mensen racistisch bejegend werden.”

  Dan heb je de afgelopen weken flinke oogkleppen opgehad, want vele vele vele mensen hebben hun (vaak ontzettend nare) ervaringen gedeeld in de media. Het is niet omdat je het zelf niet zo ervaart, dat het er niet is.

  Ik hoop dat je de tijd zult nemen om de reacties en de gedeelde links te lezen. Dit is het moment om die oogkleppen af te zetten en meer te leren, te lezen en te praten.

 11. Heel pijnlijk dat dit anno 2020 en in DE RANDSTAD nog een raadsel is. Is dit Hogeschool Rotterdam of Hogeschool ergens in de Uithoek? Dit is precies het bewijs dat we nog een LANGE weg te gaan hebbben. En wij maar denken dat we zo divers en geschoold zijn blijkbaar.. Je hebt hier een platform op profielen en dit is wat je ermee doet Danny?

 12. Beste Danny,

  Heel erg jammer dat je oogkleppen op hebt. Als jij nog nooit hebt gehoord dat iemand gediscrimineerd of racistisch bejegend is vraag ik me af onder welke steen jij geleefd hebt. Ik heb zelf een een migratieachtergrond, in mijn leven ben ik al zo vaak gediscrimineerd vanwege van mijn islamitische achtergrond en mijn getinte huidskleur.
  Ik kan een boek volschrijven met de verwensingen die ik naar mijn hoofd toe geslingerd heb gekregen. Van kinds af aan heb ik altijd het gevoel gehad dat ik twee keer zo hard mijn best moest doen t.o.v. degenen die wel een autochtone achtergrond hadden.
  Om een voorbeeld te geven. Ik werkte voor een bedrijf, waar ik de enige was die een migratie achtergrond had (45 man totaal). Tijdens kerst is het daar de gewoonte om kerst pakketten uit te delen. Ik was de enige die nooit een kerstpakket kreeg, zelfs collega’s die korter dan ik in dienst waren kregen er één.
  Ter ere van het 10 jarig bestaan van het bedrijf, werd er een reisje naar Oostenrijk georganiseerd. Collega’s mochten zelf hun partners meenemen, waarbij het bedrijf alles betaalde. Je kan waarschijnlijk al raden wie er niet mee mocht, terwijl ik er al 4 jaar werkte en nog nooit een dag had verzuimd. Ben hier wel erg gefrustreerd over geweest.
  Tegenwoordig maak ik mij er niet zo druk meer om, het geeft me wel een drive om nog harder mijn best te doen. Daarom ben ik een paar jaar geleden begonnen met verder studeren, over 2 weken hoop ik af studeren met mijn bachelor voor Chemie. Gelukkig heb ik iets constructiefs met die frustratie kunnen doen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die in dezelfde situatie als ik verkeerde daartoe in staat is.
  Ik raad je aan om vanachter je laptop vandaan te komen. Om vervolgens met verschillende personen een dialoog aan te gaan en vragen hoe zij discriminatie of racisme in het dagelijks leven ervaren. Wellicht dat je je mening dan bijdraait.

 13. Beste Danny, dit is weer een van je klassieke blogs: een paar open deuren, gevolgd door een enigszins bekrompen en in mijn ogen totaal onbegrijpelijke conclusie. Profielen moet in mijn ogen iets beter gaan nadenken over wie ze een platform geven. Daarnaast mogen zinnen waarin ‘beter als’ staat best verbeterd worden #GrammaticaMatters.

 14. Hoi Danny,

  Ik snap je reactie eigenlijk wel. Het is vrij nieuw om het in Nederland zo open en op zo’n grote schaal te hebben over onderwerpen als racisme en alle uitwassen daarvan. De discussie wordt op een keiharde toon gevoerd en ik kan me voorstellen dat je het gevoel hebt je daar nogal door in een hoek gedreven te voelen. Zeker op social media wordt je keihard bestraft als je ook maar iets lijkt te zeggen wat tegen de mores in lijkt te gaan. Dat is natuurlijk ontzettend zonde omdat polarisatie nooit de oplossing is.

  Laat ik even beginnen met de term black lives matter. De vraag die je stelt: namelijk of die kreet wel zo van toepassing is in Nederland is een goede vraag. Het is een logische vraag ook. Het antwoord daarop is ja en nee. Ja, omdat mensen met een kleurtje hier in Nederland wel degelijk op dagelijkse basis te maken hebben met racisme. Maar het antwoord is ook nee omdat de term oorspronkelijk doelt op de Amerikaanse situatie. Het is belangrijk om je te realiseren dat kreten en termen een eigen leven kunnen gaan leiden. Ze worden als het ware groter dan waar ze oorspronkelijk voor bedoelt waren. Oorspronkelijk is de kreet “black lives matter” bedoelt tegen politiegeweld in de VS. Nu is het een veel meer omvattende term geworden. Dat is begrijpelijk maar wel lastig omdat je niet de Amerikaanse situatie als een blauwdruk kunt gebruiken voor wat hier in Nederland speelt. We zouden eigenlijk eigen, Nederlandse, termen en kreten moeten hebben maar die hebben we (nog) niet omdat de discussie over racisme in Nederland zo nieuw is. Dus dan gaan mensen termen en kreten van elders overnemen.

  Dan je opmerking over de Dam en het demonsteren. Ook zeer begrijpelijk. We zitten midden in een pandemie en dan gaan mensen hutje mutje boven op elkaar zitten. Dat wringt natuurlijk. Dat heet de veiligheid paradox. Dus om veiligheid te garanderen moet je vrijheid inleveren en andersom. De vraag die dan speelt is waar je als persoon en als groep meer waarde aan hecht. Dat is natuurlijk een subjectief standpunt. Het beste wat we kunnen doen is een en ander zo goed mogelijk in banen leiden en leren van de momenten dat het mis gaat. Kun je mensen dwingen niet de straat op te gaan? Ik heb in meerdere dictaturen gewoond in mijn leven en geloof me als ik zeg dat wat er op de Dam gebeurt is eerder te verkiezen is dan het alternatief.

  Je plaatste een interessante opmerking dat je het aan jezelf te wijten hebt als je leven niet goed loopt in Nederland. We leren als kind al dat dit zo is, maar uiteraard ligt de waarheid in het midden. Een voorbeeld uit de praktijk: ik zie als docent Studiesucces veel studenten met allerhande issues die gaan van problemen met schrijfvaardigheid tot het krijgen van black-outs bij tentamens. De vraag waar ze altijd mee worstelen is of dat aan henzelf ligt. Mijn antwoord is dan nee: bepaalde dingen overkomen je. Je wordt bijvoorbeeld in een arm gezin geboren waardoor je nauwelijks toegang hebt tot goede boeken om te leren lezen. Of je hebt iets traumatisch meegemaakt waardoor je psychische problemen hebt gekregen en je je niet goed kunt concentreren op je studie. Daar kun je niks aan doen, waar je wel wat aan kunt doen is hoe je met die issues omgaat. Vraag je bijvoorbeeld op tijd hulp als iets niet lukt? Als je leven in Nederland niet goed gaat, is dat niet aan jezelf te wijten maar je hebt wel zelf in de hand hoe je als persoon omgaat met wat je overkomt.

  Je blog laat zien hoe belangrijk het is dat we met elkaar op een respectvolle manier het gesprek aangaan. Alleen op die manier halen we vooroordelen uit de lucht en kunnen we verder met elkaar. Wat dat betreft hebben we, ook hier op de Hogeschool, nog een hoop te doen.

  Hartelijke groet,
  Sander ’t Sas – docent Studiesucces (Rac)

 15. Hi L.,

  Die taalfout hadden wij er uit moeten halen, maar hebben we over het hoofd gezien.
  Gelukkig las jij mee! Dank voor het melden.

  Grts Tosca

 16. Haha, ik was al op zoek naar de ‘beter als’. Ik vind het jammer dat het mogelijk is om op dit platform anoniem te reageren. Ik ben het – op een enkele uitzondering na – eens met elk van jullie, maar de manier waarop die boodschap wordt overgebracht verschilt natuurlijk enorm.

  Het is totaal niet relevant of je het eens bent met Danny of niet. Profielen is een open platform en het is belangrijk dat je, zeker in zo’n gevoelig debat, iedereen de ruimte geeft om daar zijn mening over te geven. Danny heeft een mening die niet overeenkomt met die van velen hier, maar publiceert dat wel uit zijn eigen naam. Hij weet dat hij daar kritiek op zal ontvangen, en accepteert dat. Dat vind ik getuigen van lef.

  Dat zie ik niet bij sommige comments hier. Terwijl Danny uitlegt hoe hij over de situatie denkt (nogmaals: waarbij het niet relevant is of je het daarmee eens bent), zijn er ook comments die daar heel negatief en neerbuigend over doen. Een reactie als “dit is weer een van je klassieke blogs: een paar open deuren, gevolgd door een enigszins bekrompen en in mijn ogen totaal onbegrijpelijke conclusie” is natuurlijk toegestaan, maar niet heel netjes. Als je dan toch je mening wilt geven, volg dan het voorbeeld van Danny en doe dat dan vanuit je eigen naam.

 17. Beste Danny,
  Inhoudelijk ingaan op jouw blog heeft weinig zin. Je moet nov wat ervaring opdoen en de werkelijke wereld ontdekken. Kan ook niet anders, je bent nog jong. Jouw waarheid zal gaandeweg veranderen, als je hiervoor openstaat uiteraard.
  Hoe dan ook, jouw mening is ook de mening van vele jongeren. Dat baart me zorgen. We leven gelukkig in een vrij land, maar dat betekent ook dat alle meningen maar zomaar gegeven mogen worden. Ik zou je graag in bescherming willen nemen, omdat ik denk dat je over een paar jaar spijt zal krijgen van je blog. Aan de andere kant, dit hoort bij je leerproces en groei in het leven. Met vallen en opstaan.
  Nog veel enger wordt het wanneer je jouw mening aanhoudt zodra je de praktijk ingaat, volop werkt en meedoet in de samenleving. Dan ben ik bang dat mijn kinderen (die zijn gekleurd) een mindere toekomst te wachten staat. Nu is het moment dat jouw docenten jouw eens goed meegeven hoe de werkelijke wereld in elkaar zit. Dit is het moment dat diversiteit voor eens en vooral altijd een plek in de Hogeschool Rotterdam moet krijgen. Niet met woorden, maar met concrete quota. Te starten met de laag van directeuren waarbij we ook daar een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Pas dan krijg je het in het curriculum en docententeams verwerkt. En pas dan krijgen de studenten de werkelijkheid mee.
  Ik ga met mijn studenten het gesprek aan over discriminatie, racisme en de beeldvorming rondom zwarte Piet en wat dit kan doen met onbewust beeldvorming. Pas dan krijg je begrip. En er komt veel begrip nadat ik ze uitleg wat onbewust beeldvorming kan doen.

  Succes Danny!

 18. Ik sluit me aan bij Sander ’t Sas. Ik wilde een opmerking maken bij dit artikel, maar ik heb weinig meer toe te voegen. Als blanke witte heteroman heb ik ook vaak oogkleppen op. Soms vallen ze eraf, soms ook niet. Ik hoop dat deze reacties jou helpen om je oogkleppen vaker af te doen en je te doen beseffen dat je bevoorrecht bent geboren en niet als zwarte jongen in een achterstandswijk met laaggeletterde ouders. Dat maakt verschil namelijk (zeker als in een Coronacrisis deze ouders hun kinderen huiswerk moeten gaan geven).

 19. “Om heel eerlijk te zijn begrijp ik de hele ophef in Nederland niet zo goed. Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt of gehoord dat mensen racistisch bejegend werden. De enige plek waar ik daarvan hoor is op tv of in de krant. Nu is het tegenwoordig ook wel zo dat we vrij weinig kunnen zeggen. Je mag als blanke eigenlijk geen mening vormen over een zwart persoon of iemand met een ietwat andere achtergrond. Doe je dat wel, dan word je of uitgemaakt voor racist of erger; columnisten of tv-analisten moeten met politiebescherming leven.”

  Ik zou zelf een hele waslijst vol kunnen schrijven met racistische getinte ervaringen die mij overkomen zijn. Ik heb hier al jongs af aan op een dagelijkse basis mee te maken gehad gewoon omdat ik Aziatisch ben. Uitgescholden en nageroepen worden op werk en straat is bijvoorbeeld helaas een ‘normaal’ en alledaags ding voor mij. Ik kan me nog een instantie herinneren waarin ik samen met een familielid over straat liep en nageroepen werd. Mijn familielid sprak deze persoon eropaan en werd gewoon bijna in elkaar geslagen omdat ze dat deed.

  Ik denk dat het misschien wel een goed idee is om in gesprek te gaan met verschillende mensen over hun ervaringen met racisme in Nederland. Het zijn dingen die wel gebeuren, maar die je misschien zelf niet ziet in het dagelijks leven ziet.

 20. Overal waar een bevolkingsgroep in de minderheid is, vindt dit zogenoemde “racisme” plaats. Als je leeft in Japan als blanke zal je voor altijd “die buitenlander” zijn. Zwarte mensen hebben gewoonweg de pech dat ze in de minderheid zijn in westerse landen. Daarentegen zeg ik niet dat het dan maar gewoon moet zijn om zwarte mensen uit te schelden op straat, zoals sommigen in deze comments beweren dat dat hen alledaags overkomt.

  Laat ik het zo zeggen: Als jij je normaal gedraagt, goed geintregeerd bent (of bezig bent) en meewerkt aan het verbeteren van deze samenleving, zal je mij nooit horen over wit, zwart

 21. @Gaiijin Wat versta je onder ‘normaal’ gedrag? Hoe moet iemand zich precies gedragen om ervoor te zorgen dat jij dit onderscheid niet maakt?
  Daar ben ik wel benieuwd naar. Dit zo zeggen is niet zo moeilijk, maar ik denk dat antwoord geven op deze vraag een stuk moeilijker is al.

 22. @Corstin Al het gedrag dat tegen de wetgeving in Nederland in gaat, en overige plekken waar apart regels voor gelden.

 23. Bravo! Een uitstekende column met een ander geluid. Ook heel blij dat Profielen podium geeft aan een tegengeluid! Complimenten, zo komen we vooruit, het er gewoon over hebben van verschillende kanten.

 24. Beste Danny & Hogeschool Rotterdam,

  Heel jammer om dit bericht te lezen. Dit is waar het probleem ook om gaat. Mensen houden er zich niet mee bezig en achten het niet belangrijk genoeg. Maar als persoon van kleur kan ik zeggen dat het dagelijks voor komt. En misschien zal je het verbazen, maar zo ook op de Hogeschool. (Daar kan ik bewust naar wijzen, omdat dit in het tweede leerjaar van Commerciele Economie van Creative Marketing & Sales een groot probleem was.) Onbewust en/of bewust. En meestal begint het van jongs af aan. Waarom komt het nu naar boven? Wij zijn het simpelweg zat. Zo simpel is dat.

  Bekijk het even op een andere manier:
  Het huis van gekleurde mensen staat in brand (al eeuwen)… En dan kom je nu op dit moment zeggen, ja maar je moet ook naar mijn huis gaan, het is ook belangrijk. Terwijl jou huis niet in brand staat.
  Als je nu niet denkt: ‘Dat is inderdaad verkeerd’. Is het nog erger gesteld dan ik in eerste instantie dacht. Jij draagt bij aan het probleem en niet de oplossing.

  Hoeveel mensen zijn er al overleden, puur vanwege hun huidskleur. Hoeveel mensen zijn onterecht behandeld, vanwege hun huidskleur? Ik vertel je dat het geen tientallen, honderden, duizenden mensen zijn. We spreken misschien wel over miljoenen..

  Ik heb het idee dat dit verhaal alleen negatieven aspecten toelicht. En door dit soort propaganda verhalen help je niet met educatie rondom racisme. Terwijl het belangrijk is. Licht dit aspect van racisme juist uit (racisme tegen gekleurde mensen). Mijn gevoel gaat sterk tegen dit soort verhalen. Waarom? Het is niet het hele verhaal. Dit zijn uitgelichte negatieve aspecten. Zoek uit hoeveel mensen er eeuwen lang vermoord worden op de meeste verschrikkelijke manieren. Verplaatst je zelf daarin. Wat als jij dit was? Wat als dit de toekomst is voor jou kinderen en hun kinderen… En de generaties daarna? Vele gekleurde mensen hebben hun leven gegeven om dat te veranderen voor hun kinderen en de generaties daarna. Maar door dit soort dingen zal er altijd een scheiding bestaan.

  Hoe erg is het dat gekleurde mensen hun kinderen moeten leren om zo beleefd mogelijk en rustig mogelijk tegen agenten te praten. Geen plotselingen bewegingen moeten maken. Niet te laat op straat moeten zijn. Voordat ze iets doen (wat een agent vraagt), ze eerst uitleggen dat er beweging komt en wat ze gaan pakken. En eeuwenlang blijft het resultaat: het leven wordt weggenomen ondanks dat ze alle instructies opvolgen.

  Van hoeveel mensen moet het leven genomen worden?
  Geef jezelf onderwijs over dit aspect voor je erover uitspreekt. Wij proberen aandacht ervoor te krijgen, een patroon te laten zien, te onderwijzen dat het verkeerd is. En dit bericht laat zien dat jij en waarschijnlijk vele andere de hoofd omdraaien.

  #Educate
  #LearnBeforeSpeaking
  #MaketheRightChoice
  #Justice
  #BlackLivesMatter

 25. @Gaijin Dus als ik je goed begrijp maak jij onderscheid tussen zwart en wit op het moment dat mensen de wet overtreden. Het lijkt mij dat je dan juist géén onderscheid moet maken. De wet geldt immers voor iedereen op gelijke wijze, ongeacht huidskleur, afkomst, etc etc (grondwet artikel 1). Dus ik begrijp nog steeds niet waarom je het nodig vindt om onderscheid te maken tussen zwarte en witte mensen. Ik ga er even van uit dat je niet bedoelt dat voor zwarte mensen andere regels moeten gelden dan voor witte mensen.

  Als dat je standpunt is, dan maak je al wél onderscheid voordat mensen de wet overtreden en je wilde nu juist zeggen dat je geen onderscheid maakt.

  Dus nog een keer: probeer eens voor mij (en voor jezelf) inzichtelijk te maken wat het precies is dat maakt dat je zoiets zegt.

 26. Een mooi en evenwichtig geschreven stuk, dat ook ‘omgekeerd’ racisme durft te benoemen. Het is eigenlijk ook een uniek fenomeen dat een autochtone meerderheid in een land zo wordt verketterd als nu in het westen gebeurt. Het NRC wijdde er onlangs nog een interessant stuk aan: https://www.nrc.nl/nieuws/2020/05/26/stop-de-verkettering-van-de-oudere-witte-man-a4000828

  Mij rest de conclusie dat het triest is dat het sommige mensen aan een zodanige eigenwaarde ontbreekt dat men continu de aanval zoekt in plaats van eens kritisch naar zichzelf kijken en daarbij ook nog eens een podium krijgt om een gezond debat totaal te verzieken. De ‘ik word verkeerd aangekeken, dus het moet wel racisme’ mentaliteit, is vooral veel te vinden in de Afrikaanse en Arabische gemeenschappen, met haar rigide eerculturen. Als we een kritische vinger leggen op het slavernijverleden of de positie van de vrouw in dit soort culturen, wordt er echter niet gedemonstreerd maar heel hard discriminatie geroepen. Omgekeerd zouden dezelfde lieden die nu tegen Zwarte Piet (die inderdaad niets met het autoritaire gedrag van de politie in de VS te maken heeft) ageren hartstochtelijk vóóŕ deze kindervriend demonstreren als dit een Turks of Creols feest geweest zou zijn. Hypocrisie en niet racisme is hier het sleutelwoord.

  In bijv. Aziatische gemeenschappen, zoals die van mijn partner, tref je dit soort actiegroepjes van narcisten en agitatoren veel minder aan. Daar beseft men zich wel de waarde van een bescheiden en vlijtige houding en staat men wat meer met beide benen op de grond. Buiten de Randstad, waar wij wonen, tref je per definitie ook veel minder drukmakerij en scherpslijperij aan. Men leeft zijn of haar leven in- en met respect voor de gemeenschap en laat zich niet zo snel gek maken. Dat een stel demonstranten tegen de hulpjes van onze goedheiligman in Friesland wordt tegengehouden, heeft niets te maken met wit vs. zwart maar met stad vs. ommelanden, waarbij zelfvoldane Randstedelingen met uiteenlopende tinten heel kolonialistisch menen de waarden van de grootstedelijke bubble op te kunnen leggen aan de rest van het land.

  Wat mij, tot slot, bemoedigt is het gegeven dat dit stukje is geschreven door een jong iemand, getuige de denigrerende (racistische?) opmerkingen over de leeftijd van schrijver. De huidige ‘snowflake’ generatie telt inderdaad aanzienlijk meer humorloze zeurkousen en ik heb mezelf er ook wel eens op betrapt dit te framen. Laten we niet vergeten dat we in een maatschappij leven die veel complexer en rijker geschakeerd is dan de BLM-beweging ons doet geloven. Laat deze mensen eens kijken naar het Amerikaanse icoon Martin Luther King Jr., die er niet voor koos om in wij-zij te denken en te polariseren. Laat zijn in de roerige jaren ’60 uitgesproken droom waarbij de zoon van de slavenhouder en de zoon van de slaaf hand in hand staan, een voorbeeld zijn voor iedereen die onze samenleving werkelijk beter wil maken voor onze kinderen…

 27. Hoi Danny,

  Zojuist stuitte ik per toeval op je blog en heb deze gelezen. Wat me opvalt is dat je verschillende punten opnoemt en je mening / standpunt deelt mbt racisme (situatie VS en demonstraties / maatschappelijke discussie NL). Ik vraag me af of (voordat je dit stuk hebt geschreven) je in gesprek bent gegaan met mensen die aangeven met racisme te maken te hebben.

  Zelf ben ik docent op de Hogeschool en ga hier graag met jou over in gesprek.

  Met vriendelijke groet,

  Natnael Tefera

 28. Beste Danny,

  Je hebt volkomen gelijk. Deze ideologie gaat er vanuit dat allochtonen niet verder kunnen komen zonder de sympathie van witte mensen. Daarom moeten witte mensen met allerlei retorische trucs geintimideerd worden tot het boetedoen voor de daden van andere witte mensen.

  Racisme bestaat in Nederland. Echter wat dit land wil zien zijn zielige allochtonen die bij witte mensen bedelen om sympathie.

  Groet,

  Izz ad-Din

 29. Het is pijnlijk om te zien hoe, niet voor de eerste keer in een comment, Martin Luther King wordt aangehaald als iemand die de BLM demonstraties de rug had toegekeerd, alsof hij conflict zou ontwijken en moeilijke onderwerpen zoals een scheiding van rassen niet aan zou gaan om een of ander geromantiseerd beeld van “vredige” actievoerders in de jaren 60 aan te halen. Laten we vooral even kijken naar wat hij gezegd heeft en of hij een duidelijk onderscheid maakte tussen witte en zwarte mensen, dwz “wij-zij denken”.

  In “Where do we go from here: Chaos or Community?”, volgend na een aantal voorbeelden van hoe de “Negroes” (zijn woord) hard werken aan hun eigen integratie en ontwikkeling, stelt Martin Luther King:

  “Whites, it must frankly be said, are not putting in a similar mass effort to reeducate themselves out of their racial ignorance. It is an aspect of their sense of superiority that the white people of America believe they have so little to learn. The reality of substantial investment to assist Negroes into the twentieth century, adjusting to Negro neighbours and genuine school integration, is still a nightmare for all too many white Americans.”

  Kort daarop volgt een citaat, speciaal voor de mensen die denken dat met discriminatie per wet verboden alles gezegd is: “The legal structures have in practice proved to be neither structures nor law. The spare and insufficient collection of statutes is not a structure; it is barely a naked framework. Legislation that is evaded, substantially nullified and unenforced is a mockery of law.”

  Vervolgens om nog even de vinger op de zere plek te leggen: “Loose and easy language about equality, resonant resolutions about brotherhood fall pleasantly to the ear, but for the Negro there is a credibility gap he cannot overlook. He remembers that with each modest advance the white population promptly raises the argument that the Negro has come far enough. Each step forward accents an ever-present tendency to backlash.”

  Als je dat leest en vervolgens naar de recente discussies hier kijkt, de argumenten achter de positie dat er niets aan de hand is en de BLM beweging nergens over gaat, kan je niet anders dan tot de pijnlijke conclusie komen dat er in een halve eeuw te weinig veranderd is. Het is echter bijzonder oncomfortabel om te zien hoe sommigen de mentale gymnastiek weten te doorlopen om te beweren dat Martin Luther King zich zou schamen voor een beweging die net als hij dezelfde fundamentele problemen aanwijst als waar hij in de jaren 60 over schreef.

  Als laatste nog een antwoord op Danny’s vraag, “Hoe zit het met al het andere leven op aarde?” Het antwoord is: “Wat maakt het antwoord daarop uit?”

  Niemand denkt zo over problemen, of dit nu grote of kleine problemen zijn. Als je een lekke band hebt, repareer of vervang je de band, je gaat niet over op inactie omdat je niet alle banden ter wereld kan repareren; je repareert gewoon je band. Als je je werk doet, naargelang de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit de positie die je gekozen hebt te bekleden, ga je niet thuiszitten omdat je niet alle andere functies ter wereld kan vervullen; je gaat gewoon je werk doen.

  Als je je zorgen maakt over racisme in de wereld en je kiest daarvoor te demonstreren, is het even belachelijk om te eisen dat deze mensen thuis blijven zitten omdat ze niet ook alle andere problemen ter wereld tegelijk op kunnen lossen. We stellen in geen enkele andere situatie volgens zo’n maatstaf eisen aan iemand’s handelingen, waarom zou je dat nu opeens wel gaan doen?

  Het zijn niet de BLM demonstranten die willen dat hun situatie speciaal behandeld wordt, het zijn degenen die beweren dat deze groep mensen opeens aan een onredelijke standaard voor verbetering worden gehouden, die daarmee impliceren dat er iets speciaals is aan deze demonstratie waardoor deze verboden zou moeten worden. Je mag niets doen tenzij je ook alle andere problemen ter wereld aanpakt? Welk redelijk mens denkt zo? Niet degenen die klagen over BLM demonstraties terwijl ze beweren geen racist te zijn, wat je kan zien als je de situatie omdraait:

  Opkomen voor gelijkheid van gelijkheid van ras, betekent niet dat je de plicht hebt om ook op te komen voor alle andere problemen in de wereld, op dezelfde wijze dat degenen die beweren geen racist te zijn niet verplicht zijn mee te marcheren, niet verplicht zijn hun leven op te geven om naar andere landen af te reizen waar de principes die ze beweren te hebben geschonden worden, niet verplicht zijn al hun geld en voedsel te doneren aan landen waar mensen verhongeren.

  Er is een prachtig woord te leen: supererogatorisch. Dit concept verwijst naar een moreel grijs gebied, wat we allen hebben, waar we een niet al de duidelijke en niet al te rechte lijn in trekken omdat sommige dingen “te veel gevraagd” geacht worden. Een gebied waar we massaal en eigenlijk redelijk probleemloos stellen dat de principes die we hebben, die beschrijven hoe de wereld zou moeten zijn, ons niet per se verplichten om alles er aan te doen en alle andere dingen op te geven om de wereld naar die principes te vormen.

  Het is het echter waard om even na te denken, terwijl je kritiek hebt op de kreet “Black Lives Matter” en vind dat “All Lives Matter”, wat je daadwerkelijk doet om “All Lives Matter” een geactualiseerd concept te maken en of je niet simpelweg bezig bent met “My Life Matters”. Je hebt geen morele grond om te klagen als je je brede algemene principe als excuus gebruikt om minder te doen dan degenen die opkomen voor een specifiek principe. Dat is simpel egoisme.

  Als mijn band lek is, is de persoon die een tirade begint dat ik mijn band niet hoor te plakken omdat andere mensen ook wel eens een lekke band hebben en er heel veel lekke banden in de wereld zijn, een nutteloos en ongewenst figuur. Beter helpen we allemaal elkaars banden te repareren. Dat ligt waarschijnlijk veel dichter bij de droom van Martin Luther King.

 30. Iets met een blinde die over kleuren oordeelt. Als je ergens niets van af weet kan je beter je mond houden totdat je er wat meer over geleerd hebt!

 31. Beste Danny,

  Kun je alsjeblieft een klein beetje onderzoek doen naar dit onderwerp….vooral als je erover schrijft. Je slaat de plank volledig mis. je hebt het over “Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt of gehoord dat mensen racistisch bejegend werden” Tuurlijk heb je het nooit meegemaakt, want jij bent WIT.

  Groetjes
  Een boze zwarte vrouw

 32. Deze reactie is in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 33. Deze reactie is in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 34. Deze reactie was in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 35. Deze reactie is in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 36. Deze reactie was in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 37. Wow Danny … pls doe je huiswerk voordat je over dergelijke issues schrijft. @withuiswerk op instagram is bijv. een goed begin.

  Onderstaande reacties wijzen al op veel problamatische punten in je column, doe er je voordeel mee en leer ervan.

  Wat ik nog wil toevoegen: racisme is geen mening. Helemaal niet als je wit bent, en er in eigen woorden nog nooit echt mee te maken gehad hebt. En voor degene die in de reacties noemde dat deze column ‘omgekeerd racisme’ zo goed toelicht: reversed racism bestaat niet. Period.

 38. Deze reactie was in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 39. Danny,

  “ verkeerde mensen krijgen een podium om goedkoop te kunnen scoren”

  beste jongen ken je feiten…go and educate yourself !

 40. Dat dit gepubliceerd mag worden! Nee , niet om de zogenaamde ‘mening’ maar omdat het echt heel slecht is geschreven. Als je een been breekt en je belt de ambulance gaan andere mensen toch ook niet klagen dat zij niet worden geholpen? (Even een simpele vergelijking). Verder, waarom wordt alleen op de ‘slechte’ dingen van de demonstratie gelet, er wordt niets toegelicht over het probleem. Je kan niet ontkennen dat er nog steeds ontzettend veel racisme is in de wereld, en dus ook in Nederland.

  Zou je ook een artikel schrijven over joden? En dat de holocaust nou eenmaal gebeurt is of hebben we in Nederland toevallig 2 dagen aan ? Hadden NSBers ook een ‘mening’? Sorry maar je trapt wel heel erg snel in je vooroordelen die je hersenen als snelle route nemen.

  Er is systematisch racisme in Nederland wat diepgeworteld is in haar instituten. Verder, mensen die geen Nederlandse ethniciteit hebben als Nederlanders hebben echt niet dezelfde rechten en privileges, terwijl ze naar de wet volwaardige Nederlanders zijn.

  Mensen die in Nederland zijn geboren en wit zijn hebben veel priviliges. Ik denk dat je daar goed gebruik van kan maken door die te gebruiken om meer kennis en inzicht op te doen om zo meer compassie en wijsheid te kunnen krijgen. Er moet verder worden gekeken dan alleen waar je naar wílt kijken.

  Withuiswerk.nl is een handige site.

 41. Je verschrikkelijk slecht en bekrompen geschreven stuk bewijst exact waarom Black Lives Matter een movement is. Omdat jongetjes zoals jij die “racisme alleen op tv zien” nooit proberen empathie te tonen en zich in te leven in een ander.

  Dat punt even terzijde. Vraag je zelf eens goed af wat voor mens je aan het worden bent, als de noodkreet van mensen die uitschreeuwen dat hun levens er ook toe doen bij jou het effect heeft van een “rode lap op een stier.”

  Kom uit je bubbel. Je zou de rode lap eens op moeten vatten als een red flag voor jezelf en over dingen na moeten denken en je zelf verdiepen in dingen voordat je er uberhaupt over schrijft.

 42. Danny, Danny, Danny,

  Ergens ben ik blij dat je dit stuk schrijft, omdat het zo goed laat zien dat naïviteit en kortzichtigheid ook op Hogescholen aanwezig is. Als witte jonge jongen dacht ik ooit dat het inderdaad allemaal meeviel, maar het tegendeel is waar.

  Je schetst een beeld van iemand die niet verder dan zijn eigen bubbel kan kijken. ”Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt of gehoord dat mensen racistisch bejegend werden. De enige plek waar ik daarvan hoor is op tv of in de krant”, schrijf je. Impliceer je hiermee dat alles wat jij niet persoonlijk meemaakt, niet aan de orde is? En waarom negeer je precies wat de media erover schrijft? Discriminatie bij de belastingdienst, discriminatie op de arbeidsmarkt, discriminatie op de woningmarkt, het lijken mij toch allemaal vrij concrete zaken waaruit je kunt ontlenen dat, ondanks dat jij het niet om je heen ziet, het er wel degelijk is.

  Ik kan dit bericht heel lang maken door letterlijk al je stellingnames onderuit te halen, maar ik denk dat je op basis van bovenstaande al door hebt dat je er in de kern echt naast zit. Ik zou slechts willen adviseren: lees je in, kijk documentaires, luister naar mensen die een andere kleur en achtergrond hebben dan jij, stap uit je FvD bubbel want het heeft weinig te maken met de werkelijkheid, sta open voor andere visies, toon begrip en empathie. Stap uit je bubbel, er gaat een wereld voor je open. Jij staat niet in het centrum van de wereld, dus jouw realiteit is niet dé realiteit. Racisme bestaat, ook in Nederland.

  Groet,
  J.

 43. “Je mag als blanke eigenlijk geen mening vormen over een zwart persoon of iemand met een ietwat andere achtergrond. Doe je dat wel, dan word je of uitgemaakt voor racist of erger; columnisten of tv-analisten moeten met politiebescherming leven.”

  Je mag zeker wel een mening vormen, maar wel graag goed geïnformeerd, geen onderbuikgereutel en niet gaan lopen janken als je onderbouwd weerwoord krijgt.
  Oh en trouwens, racisme is geen mening.

  Serieus, wat een slecht stuk. Het lijkt wel een opstel van iemand uit de brugklas. Je zou eens een paar lessen in retorica moeten volgen, alvorens je gratuite meninkje op internet te kwakken. Lieve hemel, dit is geen reclame voor je opleiding.

  Inhoudelijk heb ik zoveel aan te merken op je stuk, maar echt te weinig tijd, dat ik me aansluit bij een aantal van de andere commentaren: lees je in, doe je huiswerk, spreek mensen van kleur en kom uit je geprivilegieerde ivoren toren.

 44. Deze reactie was in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 45. Deze reactie was in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 46. Danny krijgt dit jaar de prijs voor de blog met de meeste comments! Volgens mij is het hem hierom te doen, scoren – zoveel mogelijk reacties krijgen op zijn schrijfsels!

  Ik sluit me aan bij @Rajiv… ik hoop Danny in de loop der jaren leert wat genuanceerder naar dingen te kijken. In eerdere blogs (o.a. over buitenland stage) was het mij ook al duidelijk dat Danny “kritische blik” verward met een “vernauwde kijk” op de wereld.

  Ik kan het Danny van harte aanbevelen eens in een ander (niet Westers) land te gaan wonen, dan zal hij pas echt begrijpen wat het is om een buitenstaander te zijn in een maatschappij, hoe voelt om aangestaard te worden door locals in een restaurant of kroeg met een blik “je hoort hier niet”, als grof vuil behandeld te worden in winkels, de opmerkingen die je van collega’s tussen de regels doorkrijgt die nog maar eens duidelijk maken dat je een vreemde bent, de extra obstakels die opgeworpen worden om behandeld te worden in een ziekenhuis (ook al heb je er recht op) etc…

  Succes ermee Danny!

 47. Ik heb al eerder in de comments inhoudelijk gereageerd op het stuk van Danny. Ik wil wel nog de oproep doen om inhoudelijk in te gaan op wat hij zegt en hem niet zo persoonlijk aanvallen als nu gebeurt. Als ik door de comments heen lees snap ik eerlijk gezegd wel dat iemand als Danny zich genoodzaakt ziet om een kant te kiezen en hard van zich af te bijten.

  Eigenlijk wordt Danny, en met hem heel veel andere mensen, iets verweten waar ze tot voor kort niks aan konden doen. Als docent breng ik vaak onderwerpen als diversiteit en inclusiviteit naar voren in de klas en dan kom ik er elke keer weer achter hoe weinig studenten van die onderwerpen afweten. Niet uit onwil, maar omdat het ze gewoon nooit fatsoenlijk aangereikt is. Wat ik ook elke keer weer merk is hoe schrikbarend slecht de meeste studenten zijn in het zoeken naar, en analyseren van, fatsoenlijke bronnen over een onderwerp. Weer niet uit onwil, of domheid of luiheid, maar simpelweg omdat het ze nooit geleerd is. En elke keer merk ik dat al ik de tijd neem om studenten uit te leggen hoe het zit, serieus naar hun inbreng luister en ze meeneem in hoe het ook kan, 99,9% van de studenten met mij meegaan en zeggen er wat aan te hebben gehad.

  Dus de discussie hier zou niet moeten gaan over wat Danny allemaal zou moeten doen en wat hij allemaal nu zogenaamd verkeerd doet, maar over hoe de Hogeschool studenten beter kan begeleiden in meningsvorming, goed brononderzoek en inhoudelijke stellingnames gebaseerd op goede research. Want alleen op die manier gaan we echt het verschil maken.

  Als laatste, en dat is door iemand anders in de comments ook al gezegd: het is erg makkelijk om anoniem heel boos te doen in een comment thread. Ik roep iedereen op om zichzelf met naam en toenaam te identificeren, net als Danny dat heel moedig ook doet, dan kunnen we tenminste normaal met elkaar in gesprek.

  Vriendelijke groet,

  Sander ‘t Sas
  Docent Studiesucces (Rac)

 48. Ik ben blij om te lezen dat er zoveel reacties zijn op dit artikel, waarin de schrijver wordt gewezen op zijn privileges.
  Ik hoop echt dat hij hier iets mee doet, het zijn allemaal goede tips die opgegooid worden.

  Ik vind het wel jammer dat een site als profielen zo’n eenzijdig en niet-onderbouwd verhaal publiceert. Als blad van de Hogeschool Rotterdam was een tegengeluid van een andere student op z’n minst op zijn plek. Ik hoop van harte dat dit nog gebeurd en dat een student die zelf wel te maken heeft met racisme ook een podium krijgt om deze ervaringen te delen. Zodat ook de ogen van de schrijver van dit stuk verder geopend kunnen worden.

 49. Als docent werkzaam bij de Hogeschool Rotterdam schrik ik van de veroordelende en betuttelende toon van sommige reacties hier. Als hogeschool zijn we een afspiegeling van de samenleving, een samenleving waarin ieder individu leeft vanuit zijn/haar eigen belevingswereld en ervaring. In elkaars belevingswereld inleven is moeilijk. Dat staat los van kleur of afkomst, maar heeft te maken met menszijn. De conclusies die hier worden getrokken over ‘de persoon Danny’ op basis van een column zijn verregaand en de veroordelingen die daarbij geuit worden maken het studeren voor hem haast onveilig. In het delen van onze verschillende perspectieven ligt de kans om elkaar beter te leren begrijpen. Laten we de mogelijkheid open houden dat er verschillende ‘waarheden’ naast elkaar kunnen bestaan. Los van ‘wit of zwart’ helpt het denk ik om elkaar vanuit interesse en nieuwsgierigheid te benaderen in plaats vanuit veroordeling.

 50. Wat ik lastig vind, is dat alle partijen “eisen” in dit verhaal. En dan van de ander. De ander moet zien dat er racisme is, of de ander moet begrijpen dat we in nederland geen racisme kennen, of minder. Wat is in vredesnaam jullie eigen aandeel in dit verhaal. Dat mis ik in beide kampen. Iemand die een site deelt met de tittel “wit huiswerk” ga ik al niet serieus nemen. Waarom niet? Omdat er geen enkele vorm van zelfreflectie uit blijkt, alleen maar slachtoffergedrag: Jij bent wit, dus jij moet dit lezen, want dan snap je mij ten minste. Niet: Goh, ik ervaar het zus en zo, kunnen we er eens over praten hoe ik het ervaar. De agressie in dit debat vind ik stuitend. En als ik dan een Akwasi met uitpuilende oogjes op tv zie verklaren dat hij “een zwarte Piet in het gezicht trapt” als hij er een ziet in november, dan denk ik: zo niet makker, ik denk dat ze jou een poosje moeten observeren in de psychatrie. Niet vanwege je kleur, wel vanwege je agressieprobleem. Als deze “rapper” serieus genomen wil worden, dan zou hij mijns inziens dit debat anders moeten voeren.

  Net als de mensen die roepen dat er geen racisme is, dat is bull, dat is er wel degelijk. Net als uitsluiting, discriminatie en ridiculisering. Het zit in ons mensen en ik denk dat je dat maar op een manier kunt bestrijden: door het bespreekbaar te maken, zonder in de “maar-ik-ben-zo-ontzettend-een-slachtoffer”-rol te vervallen. Want dat is, merk ik, wat me het meest stoort aan de “black lives matter” beweging: het voortdurend naar anderen wijzen, maar ondertussen, zichzelf ook ruim bediennend van termen als “witte”. Die net zo racistisch zijn en net zo polariserend.

  Waarom geen panel op school wat hier met elkaar het gespek over aangaat? En gezamelijk kijkt naar wat er anders kan. Lijkt mij zinvoller dan dergelijke blogs. Immers: geschreven tekst komt altijd anders over, dan wanneer je echt in gesprek gaat met de ander.

 51. Danny, je hebt groot gelijk, de reacties op je stuk bewijzen het maar weer. Het is duidelijk dat jij en ik ons niet in de discussie mogen mengen, terwijl de discussie (in feite een monoloog) gaat over ons.De discussie gaat niet over of zwarte mensen juist of onjuist worden behandeld, maar of witte mensen wel of niet doorhebben hoe racistisch ze zijn.

 52. Danny,

  Leef jij onder een steen?! Je moet er dan maar snel onder vandaan komen want dan pas zie je hoe de wereld echt in elkaar zit. Zoals anderen hier al schrijven: racisme BESTAAT. Er is ongelijkheid. En wie hebben daar voor gezorgd: de “blanke” personen.

  In je blog schrijf je “Alleen de demonstratie op De Dam had nooit door mogen gaan”. Als je op de middelbare een beetje had opgelet weet je dat iedereen in Nederland het recht heeft om te demonstreren. Iedereen. Ik vind persoonlijk ook dat de Amsterdamse burgemeester de juiste keuze heeft gemaakt: niet ingrijpen. Zij koos ervoor om de demonstranten een stem te geven, ook al was dat niet echt verstandig vanwege COVID-19. Dat zouden we allemaal moeten doen. Als wij “blanke” mensen erkennen dat racisme een probleem is, dan kunnen we tot oplossingen komen. Andere gemeenten deden dit ook (kijk naar Den Haag waar de demonstratie wel goed en volgens de richtlijnen verliep).

  Ik betreur dat Profielen dit heeft gepubliceerd. Maar hier komt nog een grondrecht om de hoek kijken: vrijheid van meningsuiting. Laten we dat ook niet vergeten. Je kan het niet eens zijn met Danny en dat mag je zeker uiten, maar ik lees hier ook comments waaruit ik opmaak dat Danny deze mening niet zou mogen hebben. Dat is in strijd met dit grondrecht. Als ik Profielen was geweest, zou ik deze tekst terug hebben gestuurd omdat het te subjectief is. Zeker met een thema als Black Lives Matter is dit gevaarlijk. Dit discussie rondom dit thema is zo ontzettend groot dat je al heel snel mensen boos kan maken met wat je zegt. En dat is hier dus ook gebeurd. Danny heeft Profielen (wellicht onbewust) in een verkeerd daglicht gezet en reputatieschade gecreëerd. Dit had Profielen kunnen voorkomen en zou dat in het vervolg ook moeten doen.

  Dus hier mijn tip Danny: check eerst of jouw tekst geen haatcomments op grote schaal kan oproepen. Het is goed dat jij je eigen visie geeft, hoe jij iets beleefd, maar je kan en mag niet je eigen mening doordrukken. Als je dat doet, plaats je tekst dan op je eigen social media en niet op een platform zoals Profielen.

  Het zou je trouwens ook sieren als je zou reageren op al deze comments.

 53. Gesproken als iemand met wit privilege. Het feit dat jij het niet snapt, en niet hoeft te begrijpen spreekt ook van je privilege. Derk heeft je gezegd dat je gelijk bent en dat er geen plek is voor jullie in de discussie, maar dat is er wel. Het gaat er alleen om dat jullie ten eerste geen onderzoek doen / willen doen omtrent het onderwerp voordat er een blog over geschreven wordt en ten tweede er vervolgens niet voor open staan om jezelf te onderwijzen over het onderwerp.

  Het feit dat je het woord “blank” gebruikt, zegt al genoeg over in hoeverre je jezelf hebt verdiept in het onderwerp. En ja het gaat erom hoe onbewust racistisch witte mensen zijn, omdat dat de witte mensen aan de macht houden en de zwarte (en overig ook ander people of color) onderdrukt houden.

  Onderwijs je zelf voordat je spreekt: http://www.withuiswerk.nl

 54. Ik vind het schokkend om te zien dat een groot deel van de beweging (voor zover daar sprake van is) eist dat de blog van Danny wordt verwijderd. Vrijheid van meningsuiting, juist in landen waar veel gekleurde mensen wonen een moeizame zaak. Verder zie ik dat niet zozeer de gekleurde mens zich druk maakt, zeker niet de man of vrouw in de straat, maar de elitaire witte jeugd, de jeugd zonder vliegschaamte en een enorme consumptiedrift. Wil je echt voor een betere wereld ‘strijden” of zelfs het voortbestaan ervan, kijk eens op Youtube naar de docu ban Michael Moore of de rol van houtsnippers bij de massale ontbossing van de wereld. Tot voor kort was Moore zo links, daar was Klaver een tweede Trump bij. Ga kijken, meer zeg ik niet!

 55. We kunnen heel kort zijn: institutioneel racisme bestaat niet in Nederland. Toon mij een wet, een regel of een voorschrift dat zwarten benadeeld, en ik geef je gelijk. Troost je de moeite: ze zijn er niet. Racisme van burger naar burger bestaat. Etnisch profileren bestaat ook. Als de zwarten nou eens hun eigen kansen pakken, en bereid zijn om in gesprek te gaan met blanken, zonder voorwaarden en idioterie als wit privilege vooraf, dan is er een debat mogelijk. Nu niet. Nu is het schreeuwen om aandacht van een minderheid. En als de overgrote meerderheid het daar niet mee eens is, dan moet de overgrote meerderheid worden gecanceld. Maar die laat zich niet cancellen. Waarmee we terug bij af zijn: de minderheid blijft tevergeefs schreeuwen.

 56. Hi Danny,

  Het mag duidelijk zijn dat wij als collega bloggers ons aan andere uiterste van het spectrum bevinden.
  Ik vind het dapper dat je dit aangaat en hoop graag met je in gesprek te gaan over dit onderwerp.

  Groeten,
  Daisy

 57. @Jesper Oskam
  Je adviseert hier Danny en Profielen zichzelf te censureren. Dit is direct een aanval op de vrije meningsuiting.
  Vergeet niet: Mensen hebben het recht een mening uit te dragen mits deze niet oproept tot geweld.
  Je beledigd voelen is een keuze. Je reactie op die vermeende belediging, wederom een keuze.
  BLM aangrijpen om te eisen dat een land zijn historie en cultuur verloochend is een zwakte bod.
  Rascisme en discriminatie zijn abject, maar dat is het rellen, bewust negeren van noodverordeningen en het vandaliseren van standbeelden ook.

 58. De docu van Michael Moore is al weg gecensureerd door youtube voor zover ik weet…

  Victor

 59. Dit stuk is in zoveel opzichten verkeerd. Antwoorden zijn totaal niet goed onderbouwd. Uitspraken op basis van onwetendheid, geen kennis van zaken hebben, vergelijkingen maken die absoluut niet kunnen, vanuit jouw eigen bevoorrechte positie praten zonder breder te (willen) kijken naar de problematiek in Nederland. ‘Wat ben je beter dan die agenten in de VS’. Wow, zo’n vergelijking maken is niet oke. Heb je je verdiept in waarom mensen demonstreren? Institutioneel racisme is ook in Nederland. Dit gaat verder dan wel of geen zwarte piet in december. Racisme zit ingebakken in onze maatschappij. Het onderwijs (lager schooladvies voor gekleurde kinderen), de arbeidsmarkt (mensen van kleur/met een buitenlandse naam worden minder snel uitgenodigd), de overheid (etnisch profileren bij de Belastingdienst), organisaties/bedrijven (weinig diversiteit en inclusiviteit). Misschien een interessant artikel om te lezen… https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/opiniepanel/alle-uitslagen/item/geen-uitnodiging-voor-sollicitaties-en-een-lager-schooladvies-institutioneel-racisme-ook-in-nederla/

  Overigens heeft de GGD al laten weten dat de demonstratie op de Dam niet heeft gezorgd voor meer besmettingen. Gebruik dit dus a.u.b. niet als excuus om de aandacht weg te halen van dit maatschappelijke probleem. Waar wij dus met z’n allen mee te maken hebben. Ook jij. Alleen ondervind jij geen nadelen met betrekking tot jouw huidskleur. Ja, alle levens doen er zeker toe, alleen nu is er even aandacht voor gekleurde mensen, de ongelijkheid. Is het zo moeilijk om dan even niet de aandacht op jezelf te vestigen? Iedereen heeft problemen in zijn of haar leven, niet iedereen heeft het makkelijk, het verschil is dat huidskleur niet onderdeel is van die problemen bij witte mensen. Waar het bij gekleurde mensen heel vaak wel het geval is. Als je dat wil ontkennen en negeren dat heb je echt een bord voor je kop.

  ‘Een of andere rapper’ heeft een naam, Akwasi. Respectloos om het zo te beschrijven. Daarnaast zeg je dat altijd zwarte piet erbij gehaald moet worden, maar dat doe jij ook weer in dit stuk. Je neemt overigens uit zijn gehele speech maar twee zinnen die zijn uitgesproken (uit emotie en frustratie) en ook hiermee probeer je weer de aandacht weg te halen van de grotere problemen die spelen in onze samenleving. Heb je gehoord wat hij nog meer heeft gezegd?

  “Het nare in Nederland is dat dit soort verkeerde mensen een podium krijgen om goedkoop te kunnen scoren. Het zijn altijd de gekken die de aandacht trekken.”

  Om je eigen woorden te gebruiken, voor mij ben jij nu een ‘gek’ om aandacht te trekken. Verkeerde aandacht, met een gebrek aan inlevingsvermogen, zelfreflectie en breder perspectief. Dit podium had als het aan mij lag, gegeven moeten worden aan iemand die niet vanuit zijn bevoorrechte positie en beperkte blik zijn subjectieve mening deelt en daarbij feiten, cijfers en onze geschiedenis negeert.

  “Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt of gehoord dat mensen racistisch bejegend werden.”

  Want in wat voor omgeving leef jij? Heb jij te maken met mensen van kleur, mensen met verschillende achtergronden? Heb je weleens gevraagd naar hun ervaringen?

  “Doe je dat wel, dan word je of uitgemaakt voor racist of erger; columnisten of tv-analisten moeten met politiebescherming leven.”

  Ten eerste scheer je iedereen over een kam. Niet juist. Mensen worden niet altijd uitgemaakt voor racist. Wel kan het zo zijn dat bepaalde uitspraken, behandelingen, (geconditioneerd) gedrag, tradities racistisch zijn. Er zijn heel veel subtiele vormen van racisme, waar mensen zich ook niet altijd van bewust zijn. Maar dat sommige mensen meteen in de aanval willen gaan, zich persoonlijk willen verdedigen in plaats van eerst eens in gesprek te gaan met een open blik, nadenken over het eigen gedrag en de eigen denkbeelden, maakt het lastig om iets te veranderen samen.

  Je afsluiting is ook allesbehalve juist. Het ligt dus volgens jou aan de mensen zelf. Ondanks dat er vaak genoeg wordt aangetoond (en nu al helemaal) dat het wel degelijk ook kan liggen aan de maatschappij, onze systemen. Daarnaast is het juist belangrijk om terug te blikken op het verleden omdat de gevolgen daarvan nog steeds voelbaar zijn en invloed heeft op de ongelijkheid vandaag de dag.

  Ik ben echt benieuwd of je na het lezen van alle reacties tot nieuwe inzichten komt (ik hoop het).

  Met vriendelijke groet,
  Nadia

 60. Deze reactie was in strijd met onze spelregels en is daarom verwijderd.

 61. Hoi Danny,

  Je hebt een actueel onderwerp gekozen waar je een veel genuanceerder stuk over had kunnen schrijven…
  Ik vind het niet kunnen dat je doet alsof racisme niet bestaat en dat je zegt ” als iets niet lukt ligt het aan jezelf” slaat echt nergens op! Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die door hun huidskleur anders behandeld worden. Je mag blij zijn dat je dit nooit hebt ervaren.

  Hopelijk denk je voortaan even na voordat een opinie schrijft!

  #BLM ✊✊✊

 62. “Om heel eerlijk te zijn begrijp ik de hele ophef in Nederland niet zo goed. Ik heb eigenlijk nooit meegemaakt of gehoord dat mensen racistisch bejegend werden.” Natuurlijk niet! Als je zelf wit bent, zul je dit ook nooit ervaren op een manier waarop zwarte mensen dit wel doen! Als wit persoon kan je, je simpelweg nooit verplaatsen in een zwart persoon. Dat jij dit niet mee maakt of ervaart neemt niet weg dat het probleem er wel degelijk is (daar is nota bene bewijs van).

  Black lives matter zegt niet dat niet alle levens er toe doen. Het een sluit het ander niet uit, maar door “All lives matter” te roepen haal je de aandacht weg van het probleem: black lives haven’t mattered for years en daarom is het tijd om daar verandering in te brengen. En nee dit is geen Amerika, maar er is wel degelijk sprake van (geïnstitutionaliseerd) racisme!!!

 63. Het is echt goedkoop scoren dit van Profielen.

  Het kan niet zijn dat dit soort on-onderbouwde ondoordachte columns een podium krijgen. Ik kan ook niet begrijpen waarom je dit zou willen, maar goed.

  Jullie staan echt voor lul met dit soort stukken van ontzettend lage kwaliteit. Ik ga verder ook niets uitleggen, want dat is al genoeg gedaan in de comments lijkt mij.

 64. Jammer dat uitspraken verkeerd geïnterpreteerd worden. Er staat niet “Only Black lives Matter” er staat “Black Lives Matter”. Hiermee proberen ze te zeggen dat zwarte levens er OOK toe doen, omdat dat vaak niet zo is. Dit is vaker uitgelegd en dit was op te zoeken op het internet. Ook word er meerdere malen aangegeven door de zwarte bevolking dat zij niet dezelfde kansen krijgen als de rest. Het is niet 1 of 20 die het roepen, het is heel Nederland die het roept. Je kiest ervoor om er niet naar te luisteren en het te begrijpen. Dat maakt je eigenwijs en onwetend. Ignorance is bliss.but it will catch up eventually.

  Daarnaast vind ik het ook super frappant hoe er word gekeken naar die protesten, maar niet aan de herdenkingen voor de overleden voetballer die gegeven werden, maar geen anderhalve meter afstand werd gehouden. Ook hoor ik je het niet erover hebben dat een groep mensen bij de standbeeld van Pim Fortuyn lopen te demonstreren ook zonder de corona maatregelen.

  Maar het grootste probleem is toch wel dat Nederland zijn economie in stand probeert te houden door alles open te gooien per 1 juli, maar nogsteeds naar demonstraties word gekeken.
  De overheid is bereid om anderen te laten sterven zodat de overheid hun geld nog kunnen innen. We waren nooit veilig en nu al helemaal niet meer. De overheid weet dat het mensen moeite hebben met de 1,5m regel en toch hebben ze ervoor gekozen om dat te doen. Wij niet de enigen mensen die risico nemen, maar je leiders ook!

  Wij zullen blijven protesteren, dat is ons recht.

  Ik hoop dat je gaandeweg inlevingsvermogen kan ondervinden en het respect kan geven die wij verdienen.

 65. Als het huis van je buren in de fik staat, ga je toch ook niet lopen zeiken dat jouw huis niet geblust wordt?! Dat maakt niet dat jouw huis minder belangrijk is, het heeft gewoon op dit moment gewoon niet de aandacht.

 66. Ik vind de column van Danny zeer dapper in een tijd waarin alles met een afwijkende mening met de grond gelijk gemaakt wordt. Heb je een afwijkende mening over BLM dan ben je direct een racist en of heb je last van witte privilege.

  Ik zie een jonge vrouw van een jaar of 22 schreeuwen op een podium in Friesland:”You took everything from me”. Dit lijkt mij geen gezonde basisinstelling om je leven te leiden. Iets met bias confirmation. Uiteraard zal er altijd discriminatie zijn. Mensen zijn nou eenmaal altijd vol van vooroordelen en koppelen allerlei attributen aan uiterlijke kenmerken zoals dik, dun, zwart, wit, knap, lelijk of religie(christelijk, moslim, niet gelovig).

  Verder snap ik dat racisme een beladen onderwerp is. De felheid en de agressie waarmee Danny wordt geconfronteerd is mijn inzien grotesk. We leven in een democratie en ik begrijp dat er mensen zij die moeite hebben met dit fenomeen. Je mag in dit land niet jouw wil opleggen aan een ander door agressief te zijn. Het is mijn inzien dan ook verbazingwekkend dat er zo enorm veel mensen deze column offline willen halen. Hebben we hier wel door wat er in de bijbel en Koran staat? Die twee verbieden we toch ook niet. Wanneer we gaan censureren dan bevinden we ons op glad ijs.

  Verder lees ik dat blanke mensen witte privileges hebben(redelijk stigmatiserend). Ik zal je vertellen dat ik ben opgegroeid in een achterstandswijk en daar regelmatig werd etnisch geprofileerd door mijn zwarte medemens op een niet al te positieve manier. Het doet mij dan ook pijn als iemand aangeeft dat ik als blanke niet gediscrimineerd kan worden. Wellicht niet als je opgroeit binnen een enkel blanke gemeenschap echter in de achterstandswijk kan het wel.

 67. Wat is dit toch slecht geschreven. Jouw mening boeit mij niet zo veel, maar de manier waarop je het verwoordt wel. Je springt van het een op het ander, met als ultiem doel om jouw volledige mening er uit te spouwen zonder enige vorm van feitelijke onderbouwing.

  Stap uit je bubbel Danny, misschien kunnen we dan een volwassen discussie hebben. Ik raad je aan om toch iets meer die kranten te lezen waar je het over hebt.

 68. Interessant dat de Hogeschool van Rotterdam het stuk laat staan onder het mom “vrijheid van meningsuiting”, maar wel continu reacties aan het verwijderen zijn omdat ze niet in lijn zijn met de spelregels. Helemaal interessant: Danny’s opiniestuk houdt zich niet aan de volgende spelregels:

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).

  Waarom meten jullie met twee maten?

 69. ‘t is wel duidelijk dat je chemische technologie studeert en niet iets als maatschappijleer. Misschien maar beter om dan ook niet te praten over thema’s als racisme.

 70. Wat een onzin geschreven uit het perspectief van een privileged witte man die nog nooit enige vorm van onderdrukking heeft ervaren. Laag dat de Hogeschool dit soort uitingen gewoon zo publiekelijk de wereld in brengt. Heel laag. Helemaal eens met iedereen die zegt dat het duidelijk is dat je chemische technologie studeert.

 71. beste Danny, je krijgt er een hele klus aan om alle suggesties te bekijken

  hier nog een, op de sportpagina van De Volkskrant van vandaag :

  Een interview met de Nederlandse hockey-international Terrance Pieters
  ‘Als eerste donkere hockeyer in het Nederlandse team verbreekt Terrance Pieters het stilzwijgen over racisme. Dinsdag vertelt hij in het Wagener Stadion ook zijn teamgenoten over de pijn van kwetsende woorden en grappen.’
  https://volkskrant.e-pages.pub/titles/volkskrant/7929/publications/976/pages/30

  misschien doet het je iets….

 72. beste Danny

  je krijgt er nog een hele klus aan om alle suggesties te bekijken

  hier nog een, op de sportpagina van De Volkskrant van vanochtend:

  ‘Als eerste donkere hockeyer in het Nederlandse team verbreekt Terrance Pieters het stilzwijgen over racisme. Dinsdag vertelt hij in het Wagener Stadion ook zijn teamgenoten over de pijn van kwetsende woorden en grappen.’

  https://volkskrant.e-pages.pub/titles/volkskrant/7929/publications/976/pages/30

  misschien doet het je iets…

 73. Jip en Janneke taal want mensen snappen het echt niet:

  samenvatting van zijn verhaal ” racisme bestaat niet omdat hij het zelf nooit heeft gezien/gehoord”.

  Oke ik ben nooit verkracht dus geen ene vrouw/man is ooit verkracht…

  Niet omdat JIJ je ergens niet in kan vinden (lees: BLIND BENT VOOR) gebeurd het niet/bestaat het niet count yourself lucky idiot. En van de HRO had ik niet anders verwacht dan zulke onzin toelaten breek me de bek niet open over wat zij allemaal hebben gedaan toen ik daar zat…

  @danny leentvaar waarom werkt het als een rode lap? Waarom zo boos zegt een HOOP over jou!

  je leeft in een compleet andere wereld.

 74. Beste Danny,

  Goed dat jij je zo durft uit te spreken! We leven in een mooi democratisch land met heel veel verschillende mooie mensen, religies, culturen… En hier hebben we vrijheid van meningsuiting, wat betekent dus dat jij mag zeggen wat je wil. En we zullen elkaar allemaal respecteren.
  Helaas heb ik na het lezen van jouw blogje toch het gevoel dat jij je nog niet (of niet voldoende) hebt verdiept en onderwezen in de geschiedenis en daardoor ook in deze BLM, politiegeweld en zwarte piet situatie. Dat is erg jammer! Want door jezelf te onderwijzen en te verdiepen in de geschiedenis van anderen, zal je heel snel zien dat het allemaal met elkaar verband houd. En dus ook met Nederland, zwarte piet, slavenhandel etc. etc.

  Alles wat in het verleden is gebeurd heeft effect op het heden en de toekomst van ALLE mensen. Dus niet alleen één bepaalde groep. Zo heeft het Nederland gemaakt tot wat het nu is.

  Door de geschiedenis goed te bestuderen zal je situaties beter begrijpen en zal je zien dat kleine dingen uit het verleden grote consequenties hebben gehad.

  Dus @Danny. Educate yourself, begrijp het verleden, begrijp het heden en leef je in in een ander.

 75. Danny

  Ga jezelf eens verdiepen in de geschiedenis. GO EDUCATE YOURSELF
  Dan zul je de situatie misschien wel begrijpen.

 76. Weet je wat ik nou niet snap aan deze discussie… Deze mensen die over het algemeen geëmigreerd zijn naar Nederland of in ieder geval een roots hebben buiten Nederland vinden dat ze gediscrimineerd worden en associëren dit met het slavernijverleden. Daarom moeten onze helden uit het verleden verdwijnen uit het straatbeeld, omdat zij vroeger slaven hadden.
  Punt 1 vroeger was het heel normaal om slaven te hebben
  Punt 2 de blanken waren niet de enige die slaven hadden, de ‘gekleurde’ hadden ook slaven, sterker nog de gekleurde mensen hadden blanke slaven!

  Kortom kijk niet in het verleden over hoe het slavernij verleden toen was maar kijk in de toekomst. Zorg dat er niet meer gediscrimineerd wordt, iedereen heeft gelijke kansen voor een baan, iedereen heeft gelijke kansen voor een huis etc. En dan heeft het geen nut om te gaan protesteren. Het enige wat nut heeft is keihard werken en zorgen dat je jezelf waar maakt. Huilen in een demonstratie heeft 0,0 nut!

 77. “Nu is het tegenwoordig ook wel zo dat we vrij weinig kunnen zeggen. Je mag als blanke eigenlijk geen mening vormen over een zwart persoon of iemand met een ietwat andere achtergrond. Doe je dat wel, dan word je of uitgemaakt voor racist of erger; columnisten of tv-analisten moeten met politiebescherming leven.”

  De plaatsing van dit blog op profielen en ook de reactie van redactie daarop is bewijs van het tegendeel. Ik hoop overigens dat je begrijpt dat het mogen uiten van een mening niet wil zeggen dat je gevrijwaard wordt van kritiek op die mening en de conclusies over jou als persoon naar aanleiding van die mening. Mijn enige advies in deze is om als je het nodig vindt je mening te delen die beter te onderbouwen. Je hebt vaker controversiële meningen geuit in je blogs. Helaas was net als bij deze blog de onderbouwing vaak zeer subjectief en argumentatief zwak.

 78. Danny,
  Het blijkt dat jij nog té jong bent en té weinig kennis hebt. Praat, discussier en vraag eerst rond, voordat zoiets geplaatst wordt. Het maakt je niet snugger om zo’n manier voor de maatschappij te bloggen.

 79. Als redactie van een Hogeschool had ik het passend gevonden dat iemand die zo’n arikel schrijft, enigzins tegen zichzelf in bescherming wordt genomen. Op zijn minst door van te voren het gesprek aan te gaan over de controverse die dit oproept en de blinde vlekken die oh zo overduidelijk naar voren komen in dit artikel. Zeker omdat de Hogeschool zich profileert als een inclusieve school. Ik vraag me af of je op je 22e kan overzien wat voor consequenties dit heeft. Daar heeft de redactie mijn inziens toch een steek laten vallen.

 80. @Raymond
  3. Vroeger waren vrouwen het bezit van een man en werden niet gezien als een volwaardig lid van de samenleving….
  4. … toen werd het de vrouw zelfs verweten als zij verkracht werd.
  5. Vroeger was het in veel landen strafbaar om homoseksueel te zijn
  6. Vroeger was het okee om kleine kinderen onmenselijk lang in een fabriek te laten werken
  7. Vroeger kon je op de brandstapel belanden als je niet in een god geloofde

  Vijf bewijzen dat ‘huilen in een demonstratie’ wel degelijk zin kan hebben (wel vervelend dat je het met zulke denigrerende woorden zegt).

  Vijf bewijzen dat mensen iets volstrekt normaal en vanzelfsprekend kunnen vinden, maar waarvan we nu zeggen dat het helemaal niet normaal was. We vinden het zelfs slecht.

  Dingen veranderen. Dat is wat we nu meemaken. De lijst wordt nu langer.
  Dat voelt misschien niet goed als je als wit mens zo lang in de illusie hebt geleefd dat jouw perspectief op een of andere manier ‘neutraal’ is. Als je dan ineens geconfronteerd wordt met de pijnlijke werkelijkheid van andere mensen, dan is dat niet echt fijn.
  Maar het is wel nodig. Het gaat echt niet meer zo. Dus moet het nu anders.
  Accepteer dat en probeer het goede daarvan in te zien.

 81. Hi Danny en alle anderen die reageren,

  Danny, racisme leeft. Jij ziet het vast niet omdat je Danny heet. En Danny’s worden niet gediscrimineerd. Niet op straat en niet als ze een baan zoeken. Je naam is namelijk lekker wit.

  Dat ter zijde, andere lezers: Danny heeft wel punten. Protesteer en protesteer hard. Maar een groot deel van de protestanten zijn ruziezoekers. Mensen die de gelegenheid aannemen om op te roepen tot geweld en dingen kapot maken. Wit, zwart of groen: jullie zijn life niet waard. Zij verpesten naar mijn mening de essentie van het protest.

  Zwarte Piet moet weg. Ja, is zo. Zeker. Maar het lijkt wel alsof de strijd tegen zwarte Piet meer stem krijgt dan het eerlijk behandelen van mensen met geen witte huidskleur.

  Daarnaast ben ik zelf van mening dat het omgooien van beelden van ontdekkers en het omdopen tot straten niet volledig terecht is. Deze mensen worden niet geëerd vanwege slavernij, maar wat zij hebben ontdekt. Slavernij is een donkere zijde daar aan. Maar weet je hoeveel voordelen slavernij had voor het land zelf? Weet je dat de koningen in bijvoorbeeld Ghana stonden te popelen om hun volk te verkopen?

  Maar wat ik vooral eigenlijk wil zeggen:
  Black lives matter. En ik baal. Ik BAAL dat wij nog steeds niet normaal met elkaar kunnen omgaan. Ik ben meer dan verdrietig omdat ik weet dat wij het in mijn ogen allemaal stuk voor stuk niet verdienen om te leven. Ik baal dat de natuur kapot gaat, de wereld naar de tering omdat wij nog steeds te egoïstisch zijn.

  Black lives matter. Wanneer leren we eens met elkaar te leven zodat we eindelijk kunnen strijden om: the earth matters.

  Ik vind het schandalig dat een volk (wat zichzelf ZO intelligent vindt) elkaar nog zo behandeld terwijl wij eigenlijk moeten strijden om hier op aarde te kunnen blijven leven.

  Als er een knop was om de mensheid uit te roeien zat mijn hand erop.

 82. Ik vind het te makkelijk om alles op discriminatie van huidskleur te schuiven. Bestaat zeker maar er wordt ook makkelijk naar verwezen. De wereld zit nu eenmaal veel complexer in elkaar.

  Zelf ben ik zo blank als iets en besef dondersgoed dat dat voordelen heeft. Maar ook ik ben ooit onschuldig horizontaal een ME busje in gesmeten met bruut politie geweld. Waarom voetbalwedstrijd, hoodie, blitse sneakers en het gevoel van een iets te trotse supporter. Als punker was ik nooit echt welkom op de hockey club en toen ik 6 maanden op de philipijnen werkte werd ik ook regelmatig met de nek aangekeken.

  Tegenwoordig ga ik met een sjaal naar het stadion, trek ik in het buitenland lokale kleding aan en zing ik op een club middag op club middag die verschrikkelijke Borsato songs mee. Gevolg acceptatie een stuk groter.

  Als ik als enige blanke man een urban feest in de Bijlmer betreed maak ik ook niet direct vrienden. Als ik in mijn werkomgeving kijk zie ik daar meerdere mensen met meer pigment dan ik. Deze mensen kleden en gedragen zich toch net effe anders dan gemiddelde Rapper.

  Ook blanke mensen met afwijkende kleren en gedrag krijgen die banen niet. Vraag maar aan campers, blanken uit volkbuurten, die van de verkeerde kant van het spoor of Joden en de pinxtergemeenschap.

  Anders zijn dan de dominante groep is lastig maar zowerkt helaas het oerinstinct van ons brein. Net als massahysterie. Het wedstrijdje kijk mij het eens erg vinden is weer begonnen. Emoties nemen de overhand en hoe we bij een moord bij arrestatie in de us de zwarte pieten discussie erbij halen tja daar gaat de geloofwaardigheid. En die akwisie is nu voor. Velen de Geert Wilders van de zwarten geworden. BEIDE PRATEN P… En maken de situaties erger. Wilders komt over als een nazi die rapper als de zoveelste NWA aanhanger die juist zorgen stigmatiseren. ALI-B had dit toch anders aangepakt maarja die is dan volgens stoere rappers weer nep.

  Als je iets wil bereiken moet het ego toch echt even aan de kant. Niet je gelijk gaan halen. Maar de ander beïnvloeden dat heet Marketing. Als ik een vis wil vangen hang ik een pier aan ljjn geen appelgebak. Als je van racisme af wil moet niet zwartepiet zijn tanden er uit slaan maar maar hem juist helpen. Kun je na het feest als iedereen je bedankt voor de hulp zeggen hé man kunnen we er geen kauwgumballen Piet van maken Zwarte Piet voelt niet zo lekker. En zeg dan ook even tegen Jurgen Rayman, Najib en alle gekleurde grappenmakers om minder racistische grappen over eigen volk.

  F… extreem links en rechts. De waarheid licht in heet midden.

 83. Danny je bent een held.

  veel mensen zouden dit niet durven op te schrijven uit angst voor de gevolgen van deze geradicaliseerde groep.
  Altijd stand houden en nooit zwichten.

  BLM heeft de slachtoffer rol toe geëigend en zal altijd woest reageren als andere groepen die hulp nodig hebben aandacht krijgen, ze zijn ook niet in staat om zelf verantwoordelijkheid te nemen als het loont om altijd blanken de schuld te geven

 84. Gênant dat dit online is gezet. Gênant dat Profielen het onder het mom van journalistieke onafhankelijkheid online laat staan. Zelfs al vragen studenten en medewerkers om het te schrappen… Zijn zij niet degenen waar Profielen voor in het leven is geroepen?

  Er staan bovendien typerende woorden en opmerkingenn in die veelal gebruikt worden door mensen die hun ogen sluiten voor racisme of simpelweg niet willen leren begrijpen. Dus het noemen van blanke in plaats van wit is niet ongepast?

  Dus omdat jij het nooit hebt meegemaakt, bestaat het niet? Dat is net als honden die hun hoofd verstoppen: als ik mijn baasje niet zie, dan ben ik er zelf ook niet.

  Dus als er voor #BLM wordt gestreden dan staat dat per definitie gelijk aan het onderwaarderen van anders gekleurde mensen? Ik zag laatst een filmpje: een vrouw collecteert voor kankerbestrijding en wordt erop gewezen dat mensen ook dood gaan aan andere ziektes en het ongepast van haar is om te collecteren. Het filmpje was ironisch bedoeld, maar dát is hoe je overkomt als je zegt dat alle levens ertoe doen: ongepast en onbehouwen. Natuurlijk doen alle levens ertoe. Juist daarom mag een groep er tegen vechten als hun leven er telkens niet toe lijkt te doen. Zwarte mensen vragen als sinds de Tweede Wereldoorlog of we kunnen kappen met Zwarte Piet omdat het kwetsend is! Dat is waarom het zeker WEL onderdeel is van de BLM-discussie.

  En dat Akwasi geweldadig overkwam… Dikke pech, mensen. Zwarte mensen worden al eeuwen institutioneel gediscrimineerd en met disproportioneel geweld behandeld. Vind je het gek dat er dan woede of zelfs (gepaste) agressie uitkomt als een simpele vraag (afschaffen van zwarte piet) met zoveel weerstand en geweld wordt beantwoord. Zwarte mensen zijn niet van steen. Stop eens een keer met er tegenaan schoppen. Dat dat in de VOC is ontstaan en in deze tijd op een andere manier nog steeds onderdeel is van de fragiele witte gedachtengang… Dát is beangstigend.

  Dit opiniestuk was op en top provoceren en ongepast naar de duizenden zwarte studenten die studeren aan de HRO. Of überhaupt naar studenten met een andere culturele achtergrond. Het publiceren hiervan is schrikbarend. Bovendien staat er in de bladformule dat het moet bijdragen aan de opinievorming. In een tijd van BLM is het schadelijk als dit soort oude meningen worden gedeeld, want die dragen niet bij aan een gezonde en wereldse omgeving die de HRO hoort te zien.

  Knap staaltje prullenbakjournalistiek. Mij zijn jullie als lezer kwijt.

 85. Nuances en Feiten
  In Amerika:
  De meeste “zwarten” en de meeste “blanken” worden vermoord door “zwarten”.
  Een politieagent heeft 18,5 x meer kans door een “zwarte” vermoord te worden dan andersom.
  Het aantal doodgeschoten “zwarten” (ong. 1000/jaar) worden tijdens misdrijven doodgeschoten door “blanke” en “zwarte” agenten.
  Een “blanke” die gearresteerd wordt door de politie heeft een hogere kans doodgeschoten te worden dan een “zwarte”.
  Aan elke “zwarte” die als slaaf verkocht is heeft een “zwarte” (als slavenjager) verdient.
  Vanaf de 7e eeuw is slavernij bekent in Afrika, lang voordat de “blanken” ze daar kwamen opkopen.
  Er zijn 2 1/2 miljoen “blanke” slaven door “zwarten” naar Afrika ontvoert. Hiernaast nog velen naar Marokko.
  De “blanken” hebben als eerste de slavernij afgeschaft. In 1967 pas in Saoedie Arrabie bijvoorbeeld.

  En toch is en blijft slavernij en rascisme (ja ook van “zwart” naar “blank”) verkeerd.

  Ik zou zeggen: doeslief!

 86. Ik ben een zigeuner maar ons hoor je niet klagen over wat ons is aangedaan . Wij proberen ons leven op te bouwen en geven niet het verleden de schuld als dat niet lukt. Je hebt gelijk alle gekkies krijgen een podium . Als ze bezig zouden zijn met hun toekomst en geld verdienen hadden ze geen tijd voor deze onzin

 87. Beetje kort door de bocht stukje. Het blijft een mening dus van censuur mag geen sprake zijn in dit geval. George Floyd was absoluut geen held maar had nooit zo aangepakt mogen worden en nooit met de dood moeten bekopen. De plunderingen en beeldenstorm doet de zaak geen goed, kijk naar de enorme tweedeling in Usa op dit moment. Kansen moet je inderdaad zelf creeren maar het is wel zo dat de blanke mens met een voorsprong begint, dat moet anders.

 88. Deze meneer laat duidelijk zien, door discriminatie en racisme en Nederland zo stellig te ontkennen duidelijk fier een onderdeel van het probleem te zijn. Man je bent een whiteguy, nee jij word niet om je kleur gediscrimineerd, maar anderen helaas wel! En als anderskleurigen / allochtonen keihard studeren net zoals jij maar na zoveel soliciteren geen baan krijgen omdat het bewezen is dat autochtonen met een strafblad nog eerder worden aangenomen voor een gelijke functie, nou dan ligt het toch echt aan de samenleving, aan “mensen” zoals jij die deze problematiek blijven ontkennen en niet aan de persoon zelf! Blaming the victim maybe? Deden de Nazis en fascisten ook!.Ik denk dat je zeer welkom bent bij de chaospartijen FVD en PVV, jouw denkwijze pas precies bij de verdeel en heerstactiek van deze partijen. En oh ja, Zwarte piet is racistisch, een puur racistisch complot om gekleurde mensen puur te pijnigen, maar dat wil het privilegeriddertje natuurlijk niet inzien, gelukkig steeds meer normale mensen wel.

 89. Danny, je hebt het zeer goed samengevat, valt geen spelt tussen te krijgen. Het verbaast me dat er zoveel mensen zo boos reageren. Kennelijk is de indoctrinatie in het onderwijs zo ver dat weinig mensen nog een eigen mening kunnen vormen en onafhankelijk van groepsdruk. Dat zie je ook terug in het ontbreken van onderbouwing. Sommigen verwijzen naar linkse media om hun verontwaardiging te rechtvaardigen. Nergens iemand die zelf ingaat op alle punten die je noemt, van de idioot op de Dam tot aan de kansen die iedereen hier krijgt en voor wie niet wil/kan/slaagt is er een sociaal vangnet wat ongekend is op deze aarde.

 90. Beste Danny,

  Wat je nu zal meemaken is dat de zogenaamde ‘druk’ op jou sterk zal toenemen de komende tijd. Maar laat dit je niet intimideren. Jouw blog was helemaal niet extreem en als je nu gaat buigen zal je de rest van je leven een verliezer zijn. Blijf staan achter je overtuigingen. De mensen die jou de mond willen snoeren zijn veel erger. Je zal zien dat het na een paar dagen overwaait als de SJW weer een nieuw target hebben gevonden.

  Complimenten aan Profielen die niet mee willen werken aan censuur en jouw mening hebben laten staan.

 91. @Aumer: iemand van 22 is geen kind. Daarnaast heeft wellicht een gesprek plaatsgevonden. Ik ben 45,hoogopgeleid en denk dat er wel degelijk over is nagedacht. Dan is het extra moedig. Discriminatie is er zeker, maar dat vind ik meer van toepassing dan racisme. Als je bij mij (overheidswerkgever) met straattaal een baan denkt te vinden, dan gaat dat niet lukken. Komt niet door kleur, komt doordat je niet past. Dat is een keuze.

 92. Ik ben al een beetje ouder, opgegroeid toen de gedachte van de maakbare samenleving hoogtij vierde en de multiculturele samenleving er met de paplepel ingegoten werd.
  Ik heb nooit, maar dan ook nooit, enig verschil gezien tussen mensen enkel om hun huidskleur. Mensen daarom anders behandelen… ik vond en vind het beláchelijk. En als homoman kan ik me ook écht wel iets meer bij discriminatie voorstellen dan de gemiddelde blanke heteroman.
  Maar nu… eerst was er dan al dat geschop tegen Zwarte Piet, een groot Nederlands cultuurgoed dat zwarte racisten kapot proberen te maken. En dan nu, met Corona, waaraan duizenden mensen overlijden, deze BLM demonstraties waarbij moedwillig het risico op verspreiding van de epidemie wordt genomen. En waarom? Omdat een zwarte crimineel in Amerika overleden is bij een arrestatie.
  Niet goed te praten, maar een belachelijke aanleiding om te gaan protesteren wanneer er een dodelijke ziekte de ronde doet.
  Disriminatie is er zeker ook in Nederland, maar daar had allang vóór Corona tegen geprotesteerd kunnen worden. Of het had nu even kunnen/moeten wachten.
  Dat men het nu toch erdoor dramt, in combinatie met de aanvallen op Zwarte Piet, maakt toch dat ik niet meer zo heel onbevangen tegenover de zwarte medemens sta als vroeger. Zeker, ik weet het, het is onterecht, maar die gevoelens worden nu eenmaal in mij opgewekt door de zeer antipathieke opstelling van een selecte groep zwarte racisten bijgestaan door voornamelijk links-extremisten.
  Ze doen de antiracisme zaak meer kwaad dan goed.

 93. @danny ik snap je wel hoor.
  Ook al ben ik iemand met een migratie achtergrond.
  Ik hou van zwarte piet!
  Laat die mensen maar lekker lullen.
  Ze zijn zelf een racist.

 94. C says:

  16-06-2020 at 10:47 am
  Heel pijnlijk dat dit anno 2020 en in DE RANDSTAD nog een raadsel is. Is dit Hogeschool Rotterdam of Hogeschool ergens in de Uithoek? Dit is precies het bewijs dat we nog een LANGE weg te gaan hebbben. En wij maar denken dat we zo divers en geschoold zijn blijkbaar.. Je hebt hier een platform op profielen en dit is wat je ermee doet Danny?

  Ene C schijnt te denken dat alles wat niet uit de Randstad komt achtergesteld is en dat ergens in de Uithoek domme racistische mensen wonen. Over discrimineren gesproken: Blijkbaar zit racisme zo diep dat zelfs autochtone bevolkingsgroepen in Nederland elkaar discrimineren. C zijn of haar oordeel over BLM is daarmee volkomen gediskwalificeerd wat mij betreft. Het geeft aan dat we nog heel ver verwijderd zijn van bestrijding van echt racisme.

  Ik discrimineer niet, tenzij harde grappen meegerekend worden. Maar ik gun iedereen ongeacht huidskleur, geloof, sexuele voorkeur of wat dan ook, dat diegene mag bereiken wat diegene wil zonder aanziens des persoon en zolang het binnen de wet is wat diegene nastreeft.

  Maar wat er is gebeurd in de VS heeft volgens mij vooral te maken met het wapenbeleid. Als een agent ervan uit kan gaan dat iemand ongewapend is, zal hij het anders benaderen. Potentiele agressie lokt agressie uit. Doe daarboven op het latente racisme en de zaak kan exploderen. De kern van het politiegeweld in de VS is dus niet alleen het racisme maar vooral de wapenwetgeving.

 95. Er wordt in NL zeker gediscrimineerd, maar niet door de staat. Lees de grondwet er maar op na. Mensen discrimineren en niet alleen blanken.

  Wat ik nou niet begrijp is de ophef over historische figuren. Er wordt van alles geroepen, zonder enig historisch besef. Maar er wordt aan voorbij gegaan dat deze figuren (Coen bijvoorbeeld) helemaal geen misdaden hebben begaan. Tenminste; niet volgens de geldende mores van die tijd.

  Dat wij (alhoewel je je kunt afvragen wie die wij is (zeker als je meer of minder recente gebeurtenissen in ogenschouw neemt) het heden ten dage niet aanvaardbaar zouden vinden, sterker nog we zouden het barbaars noemen, doet daar niets aan af.

  Om het overzicht te bewaren hou ik dingen graag gescheiden. Dus ik zie discriminatie graag los van slavernij. maar dat schijnt veel gevraagd te zijn. daarom dan toch ook nog maar even slavernij er bij gehaald.

  Slavernij is niet iets dat een paar honderd jaar geleden (door blanken) is uitgevonden. In het OT van de bijbel is er al sprake van slavernij. Slavernij was ooit big business, ook voor Afrikaanse landen en afhankelijk waar je voorouders vandaan komen zou je dus wel eens boter op je hoofd kunnen hebben. Maar kan jij daar iets aan doen? Ik ben niet verantwoordelijk voor / schuldig aan wat mijn voorouders gedaan hebben, net zo min als jij dat bent.

  Maar goed dat terzijde.

  Terug naar discriminatie.

  Ja er wordt gediscrimineerd in Nederland. Medelanders zijn daar ware kunstenaars in, alhoewel sommige Nederlanders er niet voor onder doen.

  Maar aan al die mensen die denken/vinden dat ze gediscrimineerd worden, bijvoorbeeld bij het vinden van een baan. Zou het echt (alleen maar) om discriminatie gaan? Ligt het niet aan je competenties?

  Als ik zie dat mensen ondanks dat ze hier geboren en getogen niet in staat zijn zich in woord en geschrift uit te drukken, dan wekt het geen verbazing dat je voor veel functies niet in aanmerking komt. En dat gaat niet om jongeren wier ouders hier kort geleden zijn aangekomen.

  Wat ik ook zo jammer vind is, dat het aanhangen van een zekere religie maakt dat je tot een bepaald ras schijnt te behoren. Volgens mij heeft wat ik geloof niets met mijn afkomst te maken.

  Maar wat ik geloof/belijd kan wel botsen met de algemeen aanvaarde norm. Veel gelovigen hebben namelijk de nare eigenschap de dingen die moeten of juist niet moeten volgens een geloofsovertuiging ook aan anderen op te leggen.

  Kortom: Waar discriminatie wordt geroepen, zou het weleens nodig kunnen zijn de hand in eigen boezem te steken.

  Niet je geboortegrond, of die van je voorouders, noch je huidskleur bepalen of je ergens tussen past, maar als je deel wilt nemen aan de samenleving moet je dat vooral zelf doen. Je kunt niet verwachten dat de samenleving zich aan jou aanpast. Doe je dat toch, dan moet je niet verwachten dat je met open armen ontvangen wordt.

  In dat geval wordt je gedoogd, maar maak je geen deel uit van de samenleving. Dat is een keuze. En het mooie van dit land is dat je het mag noemen zoals je wilt. Je mag het zelfs discriminatie noemen.

  Maar wij weten wel beter, toch?

 96. Ik kan je verzekeren dat we hier buiten de randstad dit nog een zeer gematigd stuk vinden. In mijn omgeving is dit de ondergrens, meestal zijn de meningen over dit onderwerp nog een stuk minder “inclusief” Betreft arm en rijk, geschoold en ongeschoold. De randstad leeft in een kosmopolitische bubbel waar men daarbuiten niets van moet hebben. Tijd dat de randstad eens respect toont voor de ideeën van mensen buiten de bubbel.

 97. Danny mooi geschreven en jij durft tenminste eerlijk te zijn. Compliment!

 98. Beste Danny,

  Fijn om te zien dat er eens een andere mening is dan de mainstream die je op NPO en co ziet.

  Ik zal je aanbevelen om meer onderzoek te doen naar politiegeweld en het racisme, maar terecht dat je aankaart ‘en alle anderen dan’.
  De meeste mensen die BLM roepen of dingen erover posten hebben het alleen over wanneer een wit persoon iets slechts doet tegen een zwart persoon (uitzonderingen daar gelaten). Zoveel zwarte mensen zijn het slachtoffer geworden van de rellen in de Verenigde Staten. Een zwarte politiechef is zelfs omgekomen. Daar hoor ik niemand van de BLM mensen over.
  Ook zie ik mensen met statistieken dat zwarte mensen 2,5x zoveel kans hebben om gedood te worden door politie dan witte mensen en dan ‘White privilege’ toevoegen. En dan even vergeten dat de politie niet zomaar mensen doodt ( uitzonderingen daar gelaten, zoals bij Floyd). Kijk je naar het aantal mensen dat echt crimineel was, zijn de cijfers een stuk anders. Maar goed, dat is onder velen niet interessant. En als het wel interessant is, dan gaat het over de sociaal-economische situatie van de zwarte gemeenschap. Wat tuurlijk terecht is, maar geweld en criminaliteit is nooit goed.
  ALM klinkt goed, maar het moet niet een kreet worden om vervolgens al het geweld en racisme, wie het ook mag meemaken, te negeren.
  Dat je zelf geen racisme meemaakt is fijn, maar erken dat het bestaat. Elk land kampt ermee. De vraag is wel wanneer het ‘echt’ om racistische discriminatie gaat.
  Als ‘wit persoon’ merk ik ook dat de mening over dit soort onderwerpen minder waard zijn, puur omdat ik wit ben. Onterecht, het moet juist voor iedereen te begrijpen en te beoordelen zijn. Niet alleen voor bepaalde groepen.
  En als laatst, het probleem eerder bij jezelf zoeken ipv racisme of seksisme roepen moedig ik aan. Als iedereen zo bewust is van zijn kleur, gaat men alles ook door een bril bekijken dat racisme elk moment er is.

 99. In het racisme “debat” lijken vooral de emoties te regeren en worden feiten vaak voor het gemak overgeslagen. Amerikaanse toestanden worden daarbij probleemloos gekopieerd naar een Nederlandse situatie.
  Symbolen worden belangrijker gemaakt dan mensen.
  Een blanke wordt per definitie als een racist weggezet. En een tegenwoord wordt liever niet gehoord en moet het liefst monddood worden gemaakt.

  BLM, KOZP, de personen die deze groeperingen leiden, lijken helaas alleen uit te zijn op een vergaande polarisatie. In het vergroten van zogenaamde verschillen tussen mensen. En worden hierin ook nog eens gesteund door de publieke omroep gezien de vaak eenzijdige berichtgeving waarmee OP1 en M koplopers zijn.

  Het kan helpen om af en toe wat extremere standpunten in te nemen. Soms werkt dat goed om mensen wakker te schudden.
  Maar je kunt er ook in doorslaan.

  Racisme zal niet verdwijnen door het te verbieden noch door dwang. Niet door elkaar in een ander kamp te plaatsen. Niet door je beter dan anderen te vinden. Niet door jouw idee of mening aan een ander te willen opleggen.

  Racisme zal alleen kunnen verminderen als we echt met elkaar in contact te treden en elkaar daarbij in waarde te laten.

  Natuurlijk zijn er verschillen tussen mensen, groepen, volken te onderscheiden.
  Maar er zijn zoveel meer overeenkomsten.

  Peter

 100. Je hebt veel studenten achter je staan Danny, het vrije woord gaat nooit verloren.

 101. Black lifes matter werkt naar mijn idee vooral heel polariserend. Je merkt dat er een duidelijke tweedeling ontstaat tussen voorstanders die demonstreren of sympathiseren en tegenstanders die het overdreven gedrag vinden. De mediacratie doet er ook nog een schepje bovenop door vooral de rellen, plunderingen en kwade reacties hierop te vertonen. Demonstreren kan en mag altijd. Maar om nu continu elkaar de ‘zwarte piet’ toe te wijzen door vanuit je eigen bubble te redeneren? Discriminatie is een sociaal verschijnsel dat linksom of rechtsom al duizenden jaren bestaat, dat verander je naar mijn idee niet zo snel. Daarnaast wordt er ook een bepaalde maatschappelijke pas van je verwacht waarin iedereen moet lopen. De hegemonie verander je niet ao snel, en door deze manier van protest lijkt het vooral op een bedreiging van deze hegemonie. ‘Blanke mannen’ hebben er weinig baat bij om de hegemonie en het discours te veranderen. Een tweedeling zul je daarom altijd houden.

 102. Blijkbaar heeft Danny nooit rasisme gezien. Wauw wat zielig dit. Dat het nog aan jezelf ligt dat je geen gelijke kans krijgt. Blijkbaar zijn niet alle hbo studenten zo slim.

 103. Hoi Danny, ik wou even duidelijk maken dat de kreet black lives matter niet mee bedoeld word dat andere levens niet belangrijk zijn maar dat zwarte levens OOK belangrijk zijn.

 104. Ik ben geschokt. Geschokt dat men iemand de mond wil snoeren die gebruik maakt van zijn recht op vrijheid van meningsuiting. Er is niets extreems of racistisch aan deze blog. Hij laat enkel een ander geluid horen dan dat wat op dit moment de waan van de dag is. Massahytsterie wereldwijd en nooit eerder was zo duidelijk hoe eenzijdig onze nieuwssites en tv-rubrieken een kwestie belichten. Alleen aanhangers van BLM/KOZP worden uitgenodigd en er wordt instemmend geknikt, naar de mond gepraat en vooral weggewuifd wat voor ellende ze hebben aangericht. Niet alleen hebben ze doelbewust het risico genomen de pandemie weer aan te wakkeren, maar ook vernielingen van historisch erfgoed vallen ons ten deel. Het enige lichtpuntje in deze rassenrellen is de marinier die het standbeeld van Michiel de Ruyter ging bewaken. Het zou mooi zijn als meer mensen uit zijn beroepsgroep zich door zijn vreedzame actie laten inspireren. En BN-ers, blijf aub niet in de linkse kast zitten, nu is de tijd om je te onderscheiden van de linkse meelopers.

 105. Hi Danny. Als iets je niet lukt heeft het vaak te maken met waar je wieg stond, en de wieg van je ouders, voorouders en ga zo maar door. Je bent een witte jongen. Net zoals ik niet weet hoe het is om een piemel te hebben of er een te zijn… weet jij al die andere dingen waar je over schrijft ook niet. Misschien kun je meer luisteren en minder oordelen? Dat zou de wereld een mooiere plek maken waar niet alleen iedereen welkom is maar zich ook welkom voelt. ♡

 106. Ik ben het met je eens, ik steun je in je mening. En heb diepe respect voor je dat je nog een tegen beweging durft te laten horen in tijden waar iedereen met gezond verstand zijn mond houdt omdat ze mensen niet willen kwetsen.

  Terwijl de discussie mond dood gemaakt wordt. En een geluid – het zwarte geluid – dominant gemaakt word door de sensatie cultuur. Ik heb gezien dat racisme niet bestaat. Maar ze zeggen dat ik dat niet kan zien. Ze zouden zichzelf een keer in de spiegel moeten aankijken.

  MBO’ERS die donderdag avond de discotheek niet in mogen, vaker uitgesloten worden voor sollicitaties, geen lid mogen worden van studenten verenigingen. Die worden erger gediscrimineerd dan welke zwarte dan ook. Maar daar hoor je nooit wat over hahaha.

  De waarheid is ook dat racisme eigenlijk niet bestaat in Nederland. Hebben we 100 wetten tegen zwarte mensen? Zuid-Afrika wel. Hebben we een exclusieve economie voor blanke? Nee Zuid-Afrika wel. Institutioneel racisme bestaat hier niet, ze doen van wel maar zullen dit nooit kunnen bewijzen. “HET BESTAAT NAMELIJK NIET ALS JE DE LADING VAN HET WOORD KENT”.

  “De waarheid doet er al lang niet meer toe, het gaat om een gevoel. Wat meer weg heeft van een massapsychose dan concrete systeem kritiek.” Bij de Evergreen state universiteit kun je in de documentaire zien hoe deze discussie zich ontwikkeld heeft.

  De waarheid is,

  Binnen de zwarte gemeenschap gebeuren de meeste moorden dan bij welke andere gemeenschap dan ook. De grootste oorzaak hiervan is dat jongere vaak opgroeien zonder vader – de kans dat zo iemand in de criminaliteit beland is 4x groter dan normaal.

  Dat is iets wat ik ook veel in Nederland zie, bij 80% van mijn Surinamse vrienden is de vader uit beeld. Dit is volgens mij ook een trauma wat binnen de zwarte gemeenschap zit.

  Als de zwarte gemeenschap de eer bij zichzelf zouden houden heten de beweging dus – YCLM.

  You childs life matter. Dat is namelijk de grootste oorzaak van narigheid binnen de gemeenschap. Op de angst en pijn van dit trauma wordt ook vakkundig ingespeeld door blm volgens mij.

  In de achterstandswijken worden zwarte mensen elke dag doodgeschoten door zwarte mensen, doen ze niks mee haha. Er is een agent die een zwarte persoon vermoord en de wereld is te klein. BLM is de domste, hypocrieste organisatie ooit. En de mensen die er achteraan lopen zouden een toontje lager moeten zingen.

  Het drijft op haat, wraak, jaloerzie en afgunst.

  Iedereen die gemanipuleerd is. Gefeliciteerd. Laat ons blanke met rust.

 107. Wat ik zoal lees in de reacties maakt het stuk van Danny eigenlijk zonder meer goed om te behouden.

  Het geeft aan dat de discussie in Nederland voornamelijk wordt gevoerd in de marge en het merendeel vooral vindt dat op basis van (discutabel te noemen) bronnen zijn/haar mening prevaleert over die van bijv. Danny.

  Die van mij (mening dan):
  Op basis van Statistieken is het zo dat er in de VS een disproportioneel gedeelte van fatale incidenten waarbij Politie zich schuldig maakt, plaats vindt op Afro-Amerikaanse burgers. Dit is echter gebaseerd op percentages die worden vergeleken, niet zozeer absolute aantallen. Als tegenargument kan worden aangedragen dat het aantal geweldsincidenten waarbij Afro Amerikaanse individuen zijn betrokken, evenzogoed een disproportie weergeven.

  Kijkend naar de historie van de VS, de algemene invulling van het maatschappelijke leven en de grondrechten voor bijvoorbeeld wapenbezit dan is dat op geen enkele wijze te vergelijken met de situatie in het overgrote deel van Europa.

  Stilstaan bij de zgn. BLM in dit kader is dan ook -hoewel uiterst sympathiek- niet echt aan de orde. Kijkend naar de situatie op de Dam en de manier waarop er voorbijgegaan wordt aan de laatste maanden van een land onder aanval van een virus, kan ik het argument van Danny wel begrijpen.

  Stilstaan bij de BLM is goed, mag (en moet) zeker in grote getale en onder de aandacht gebracht blijven worden, maar laten we de discussie dan wel zuiver houden. Of zoals Danny stelt: waarom de KOZP mening opvoeren tijdens een protest tegen politiegeweld in de VS?

  Daarnaast geeft Danny aan dat hij geen racisme ziet omdat hij het niet ondervindt. Dat je iets niet ondervindt betekend niet dat het er niet is. Echter kijk ik naar racisme is dat discriminatie op basis van ras/etniciteit. Laat ik het daarom breder trekken: Discriminatie op welke grond dan ook bestaat en wordt onderbewust door een grote meerderheid van de bevolking (op één of meerdere punten) gepraktiseerd. Veelal gevoed door (ongegronde) angst voortkomend uit onwetendheid en stereotypes. Welke voortkomen uit de voorstelling daarvan in alle uiterste spectra en kanalen van de media. Ongetwijfeld zijn hier meerdere gedragsstudies naar gedaan, maar laat ik het zo interpreteren:
  Danny wijst op zijn gebrek aan ervaring van discriminatie:
  Stel je leeft in goede harmonie in Rotterdam met je buurt, in het overgrote deel van Rotterdam is dit (sinds Leefbaar van Fortuyn) gespreid en multicultureel. Het is dan ineens heel vreemd dat mensen die je voorheen als mensen zag en beoordeelde (positief of negatief), ineens een kleur en ‘verleden’ hebben waar je invulling aan miet geven. Iets wat zonder context grievend kan zijn, is in context misschien acceptabel en nu weer onacceptabel omdat de meute dat Nu eenmaal zo vindt.

  Afstand nemen van een slavernij verleden op een publieke manifestatie gericht tegen Amerikaans politiegeweld, dit omdat je na 1990 als kind van twee blanke ouders in Lelystad bent geboren klinkt niet alleen idioot, dat is het ook. Daarnaast is dit de zogenaamde rode lap. Mensen als Danny mogen de mening die ze hebben niet meer geven zonder zich daarvoor ineens dienen re schamen.

  Wat ik wil zeggen is dat dit land een heleboel donkere kanten heeft waar het groot mee is geworden, maar die een causaal verband hebben met de welstand waarin het overgrote deel van de mensen nu opgroeide en kritiek leveren.
  Discriminatie op basis van Ras/geloof/sexe/geaardheid is afschuwelijk, het bestaan ervan is niet te ontkennen, maar het onderdrukken van een mening, welke dit dan ook is niet heel veel anders.

  Neem de huidige “beeldenstorm” als uiting hiervan, Karel Doorman een zeeheld uit de recentere geschiedenis. Was wel admiraal ten tijde van het KNIL en het KNIL heeft zich voor en na de Indonesische onafhankelijkheid niet echt voorbeeldig gedragen. Ofwel volgens de een is hij een zeeheld die zich hard heeft gemaakt voor de Nederlandse en andere bevolkingen die werden bedreigd door gevaar van buitenaf, voor de ander stond hij symbool voor een repressief koloniaal bewindt. Alle Shoarmazaken kunnen niet langer meer Sphinx heten want de Sphinx is gemaakt door slavenarbeid. Kijk je goed genoeg dan is wr altijd wat te vinden, Dus in plaats van Danny te veroordelen voor zijn mening, omdat een zelfverklaarde spijtoptant van bnnvara je daartoe oproept, probeer zelf een mening te formuleren en kijk hoe je zelf met je medemens omgaat en niet naar hoe anderen dit zouden interpreteren.

  Mvg,
  Een blanke, hoger opgeleide in de provincie geboren en opgevoede hetero man.

 108. Danny, wat een goed stuk! Mijn complimenten. Geen enkele (etnische) groep heeft een monopolie op racisme of discriminatie. In het leven is niet iedereen lief tegen je. Dat kan zijn doordat je groen, geel, blank of zwart bent, maar ook omdat je flaporen of overgewicht hebt om maar eens een dwarsstraat te noemen. Fact of life. Daarmee wil ik het geenszins goedpraten, maar het is mens eigen en verandert helaas niet door , met of zonder rellen, te demonstreren. Institutioneel racisme bestaat in Nederland gelukkig niet. Godzijdank. Onze voorouders hebben vooral in de 17e eeuw dingen gedaan, waar we nu heel vreemd tegenaan kijken. Toen waren slaven simpelweg ‘resources’. Met het oog van nu verschrikkelijk, maar dat maakt een gemiddeld blank persoon uit die tijd geen slecht mens. Hun nakomelingen (wij dus) 300-400 jaar later al helemaal niet. Laten we vooral even normaal blijven doen met z’n allen en het verleden laten voor wat het is. Wanneer je voorouders 200 jaar geleden als slaaf hebben geleefd is dat een gekke gedachte, maar ik ga er gemakshalve even vanuit dat je hen niet persoonlijk gekend hebt, dus ik snap de woede en het verdriet niet zo goed, maar dat kan aan mij liggen. Het voelt een beetje alsof ik ga eisen dat het Colosseum in Rome wordt afgebroken, omdat men daar vroeger blanke slaven heeft laten vechten tegen leeuwen en elkaar. Ik voel me gekwetst!

 109. Willem Piekaar, een betoog waar geen speld tussen te krijgen is.

 110. Ik snap niet hoe je zo’n bekrompe ignorant blik op deze situatie kunt hebben.
  Als witte man en ik correct hierbij je woordgebuik blank (lees je hier misschien ook over in)
  Heb je nog zo veel meer research te doen voor je hier een stuk over kunt schrijven.
  Ik snap niet dat deze tekst ooit is goedgekeurd door HR.

 111. ‘Het nare in Nederland is dat dit soort verkeerde mensen een podium krijgen om goedkoop te kunnen scoren. Het zijn altijd de gekken die de aandacht trekken.’

  Spot on maat. Een zeer bekrompen stukje met tenenkrommende uitspraken. Lees alsjeblieft af en toe en boek en praat met wat mensen die buiten je eigen bubbel staan. Dat helpt dit soort opinie stukken te voorkomen.

  Succes !

 112. Prima stukje voor een blog. Niet heel diepgaand maar dat is volgens mij ook niet het doel van je betoog. Wat zijn er hier een hoop roeptoeters, ga alsjeblieft wat nuttigs doen en maak wat van je leven.

 113. Racisme? Nee! De discussie over racisme, blm of een mening van een persoon monddood maken door over “white privilige” te beginnen… zo triest. We discussiëren als mensen; blank, zwart of geel, maakt niet uit. Racisme bestaat? Ja. Is dat mijn schuld, Sander zijn schuld of jouw schuld? Denk het niet. Is wat blm doet goed? Vaak wel, soms niet. Rellen, slopen en wat er in enkele steden in Amerika gebeurd is gewoon crimineel. Heeft niets met blm te maken.
  Wat zou het fijn zijn als mensen hun mening mogen geven. Wat zou het fijn zijn, wanneer je een andere mening hebt dan de rest, dat je dit mag uiten zonder veroordeeld te worden.

  De mensen in deze reacties zijn over het algemeen zo overtuigd van hun gelijk. Ik vind dit eng. Wanneer is er sprake van racisme? Als jij dit vind? Als een mens van kleur dit vindt? Of als er aangifte is gedaan en de rechter, na onderzoek, dit vindt? Waarom mag er geen kritiek zijn op blm? In mijn Nederland is er vrijheid van meningsuiting. Mag je zeggen dat in jouw omgeving weinig racisme te zien is. Dat de houding en instelling van een persoon ook heel veel doet. Dat blm misschien ook wel een vorm van racisme is. Dat blm in ieder geval blank en zwart niet dichter bij elkaar wil brengen, maar juist de nadruk legt op verschillen en tegenstellingen. Mag gezegd worden dat… vul zelf maar in. Moet een mening altijd onderbouwd zijn met feiten? Een mening is een mening. Een feit is een feit. Voor mij is het een feit dat ik een mening mag hebben die afwijkt van de grote meute. Houdt de mens scherp en de discussie interessant.

 114. Danny, dank voor je moedige stuk. Laat je niet muilkorven door mensen die geen andere meningen tolereren. Als er geen ruimte meer is voor nuance gaan we richting een totalitaire staat. Vertrouw op je eigen gezonde verstand en ga niet mee in dit circus aan massahysterie dat gevoed wordt door misvattingen, valse premissen en kuddegedrag. Wees trots op je afkomst, je cultuur en het land waar je in woont. Laat je niet koeioneren door salondemonstranten en moraalridders. Kniel nooit voor deze bullebakken! Ik ben trots om in dit land geboren en getogen te zijn als kind van niet-westerse ouders. Ik weet hoe het ook kan zijn in andere landen en culturen, we hebben het (te) goed in Nederland. De zwijgende meerderheid is het met je eens. Blijf kritisch!

 115. Overigens zag ik relatie tot deze discours een heel erg interessant, alsook relevant stuk van D. Chappelle getiteld 846, waarin de situatie zoals deze nu in Amerika plaats vindt haarfijn en begrijpelijk wordt uitgelegd, door iemand die er midden in staat. Kijk en luister en zet dat kader eens af tegen de situatie die Danny beschrijft. En vraag je dan eens af wat nu precies de discussie is die gevoerd moet worden en op welk platform. Bijvoorbeeld de absurde schets van de afscheidswedstrijd van Kobe (Bryant) mogelijk een rem op een escalerend conflict is gebleken.

  Ofwel het afscheid van Messi valt samen met de ontwikkelingen rondom Mitch Henriquez’ overlijden, waardoor de escalatie wordt tegengegaan.

  Het is overigens ook een stukje inzicht in het gegeven dat protesteren en hiermee willens en wetens een mogelijk risico op heropleving van de COVID pandemie niet gelijk te stellen aan het stelselmatig ontkennen en maskeren van geweld jegens verdachten van een Afro Amerikaanse achtergrond. In een geval is het een relatief spontane gebeurtenis (welke door de organisatie achteraf ook niet als zodanig was geraamd) tegenover een weldoordacht en diep geworteld probleem binnen een authoriteit binnen een natie.

  Mvg,

 116. Danny, ik wil je ook al een aantal keer met een goed geargumenteerd betoog, je een hart onder de riem steken met het uitsteken van je nek, maar de ik kom, zonder ook maar een spelregel te negeren niet eens door de blijkbaar links georiënteerde moderator heen. Ik gebruik liever geen krachttermen, maar er wordt hier behoorlijk op mening gediscrimineerd naar mijn mening. Zeker als ik lees hoe sommigen behoorlijk op de man mogen spelen. Dus plaats dit alsjeblieft wel even moderator of beargumenteer je weigering van mijn mening of geef het hem anders privé door. Die Danny vindt ik gewoon een held en dat wil ik graag even uiten, met of zonder argumenten!!!

 117. Hi HansJelmer,

  De enige andere reactie die ik van jou in het systeem kan vinden is: ‘Willem Piekaar, een betoog waar geen speld tussen te krijgen is.’
  En die hebben we goedgekeurd. Net als deze.

  Grts Tosca

 118. Oké, vreemd, omdat mijn reacties in de wacht stonden voor moderatie en daarna verdwenen, maar zeker bedankt voor je actie en reactie. Ik wilde nl mijn steun betuigen aan Danny door aan te geven dat ik zijn argumenten snap. De negatieve reacties op zijn betoog vind ik getuigen van misplaatst negatieve lading aanbrengen aan een voor hem normale mening. Dat hij vind dat de demonstratie op de Dam niet had mogen plaatsvinden omdat hij liever geen extra corona doden wil en hij veel doden erger vindt dan 1 dode lijkt mij alleen maar te waarderen. Dat hij aangeeft dat er op de Dam wordt geroepen dat zwarte Piet in november in zijn gezicht gaat worden geschopt vind ik erg relevant. Een kinderfeest in Nederland en misdadig politie optreden in Amerika zou je wat mij betreft nooit met elkaar in verband moeten brengen. Het zou je zoon of dochter maar zijn die in november in zijn of haar gezicht wordt geschopt door zo’n oproep tot geweld. Dat Danny nog nooit racisme heeft ervaren is toch top. Hij zegt niet dat het niet bestaat. Ikzelf geloof wel dat er racisme bestaat, maar dan bij iedereen. Daar is geen monopolie op. Ik denk zelf dat de anti racisten de grootste racisten zijn. Anti racisten leggen voortdurend op alles een negatieve lading. Die kunnen ongeveer van elke neutron een elektron maken. Zo is mij altijd uitgelegd dat A4 wit is en mijn familie blank. De A4 is inmiddels gedigitaliseerd, maar ik heb mezelf nooit gezien als een A4, maar als biologisch blank. Ik speelde een spelletje kolonisten met familie, maar tegenwoordig mag dat niet meer. Ik at vroeger negerzoenen, kan niet meer. Tegen blanke vla zal inmiddels ook wel een procedure lopen. Als je niet in deze pas wil meelopen ben je een racist. Het hypocriete is dat de meeste blanke mensen geen lading willen en ook geen lading opgelegd willen krijgen en gewoon als blanke willen worden gezien. Het schept dus een tegenstelling tussen blanke en witte mensen, mensen die standbeelden omverwerpen en zij die ze aanschouwen, zij die kolonisten spelen en zij die Catan spelen, zij die negerzoenen eten en zij die Buiszoenen eten. En nee het interesseert mij 0 als iemand mij kaaskop noemt, daar zit nog geen lading op. Waar ik me wel over opwind is dat Danny voor dom wordt versleten door zijn critici. Die critici zouden eens in de spiegel moeten kijken. Al zou Danny nl dom zijn dan heeft hij nog steeds recht op zijn welgemeende mening. De geschiedenis bestuderen kan heel leerzaam zijn, maar ik begrijp hem wel dat als je de geschiedenis voor je eigen mening wil inzetten dat je de geschiedenis heel makkelijk naar je hand kunt zetten. Leed kwam in de geschiedenis voor in vele gedaanten en is nog steeds een issue. Qua leed is het leed dat de dommere schepselen onder ons wordt aangedaan door ons allen nog altijd vele malen groter dan de meest gediscrimineerde persoon van Nederland. Als je dat niet gelooft zou die persoon maar eens een weekje de plaats van een Nederlands slachtvarken moeten laten innemen en hem vragen wat ie erger vindt. De waarheid heeft verschillende kanten en die wordt momenteel erg opgedrongen door een kant. Dus hulde aan Danny dat hij ook de andere kant laat zien. Dus niet meer trots zijn op je hoeveelheid pigment, waar je niks aan kunt doen( misschien alleen als je er iets voor doet op de zonnebank ofzo) en je gelijk op je superieure aantallen hersencellen beroepen, waar je soms ook weinig aan kan doen, dat is allebei even dom wat mij betreft. Hopelijk komt mijn betoog nu dan wel door? Met vriendelijke groet.

 119. Wat Danny zegt is zijn mening, en of je het er nou eens bent of niet: persvrijheid is in de kern de vrijheid om je mening te mogen geven. Ik support profielen dan ook om meer van dit soort blogs te publiceren. Waarom? Omdat alle meningen er toe doen! Met de nadruk op alle. Lezen over iemand anders zijn/haar mening en deze proberen te begrijpen is een eerste stap naar een vreedzame wereld 🙂

 120. Het kritisch benaderen van de mensen rondom BLM begint zo ongeveer fascistische vormen aan te nemen. Zelfs oproepen om mensen en programma’s (financieel) te boycotten omdat ze zich niet goed genoeg uitspreken tegen racisme en grappen durven te maken op een harde manier. De persoon Arie Boomsma vindt zichzelf dusdanig superieur dat het boven racisme uitsteekt. Hij voelt zich niet alleen verheven ten opzichte van donkere mensen, maar ten opzichte van alle mensen. Hij zal mensen vertellen hoe ze op iets moeten reageren, hij zal mensen vertellen hoe ze gezond moeten leven, hij zal mensen vertellen hoe ze hun problemen moeten oplossen. En daarbij vooral er ook over publiceren en aanschuiven bij programma’s zodat mensen zien hoe superieur Arie Boomsma is. Dit overstijgt racisme, dat is gewoon eng. Er zijn nu eenmaal mensen die er niet van houden dat er radicaal gereageerd wordt, zoals Akwasi deed en ook al is het voor een goed doel. Misschien is het goed wat er gebeurt rondom Johan Derksen. Datgene wat hier relatief klein rondom de blog van Danny ontvouwde, ontvouwt zich nu groot en met commerciele impact. Ik hoop dat het eraan bijdraagt dat er een discussie op gang komt wat ons weer naar de middle of the road kan brengen met betrekking tot wat er allemaal gaande is. Alleen dan ontstaat er verbinding en kunnen we echt samen verder.

 121. @ Isabel

  Ik denk dat er bij elke krachtige protestbeweging naar mate er meer momentum is het risico op doorgeschoten ‘politieke correctheid’ bestaat. Iets vergelijkbaar zien wij ook bij de #metoo beweging.

  De columnist van RTL ligt zijn mening over die doorgeschoten politieke correctheid in een goed geschreven en beargumenteerd blog toe. Hierdoor geeft die columnist alle ruimte om hier inhoudelijk over te discussiëren.

  Vergelijk dat met het blog van Danny. Ik vindt het niet heel raar dat een mening die op dergelijk slecht beargumenteerde wijze geuit wordt volledig neergesabeld wordt.

  Twee geografen kunnen mooi discussies hebben over de exacte afplatting van de aarde bij de polen. Echter kan je moeilijk stellen dat als een geograaf een flat earther wijst op de domheid van diens aanname dat die daarmee het tegengeluid van monddood maakt.

  Er zijn genoeg uitingen van mensen die op grond van goede argumenten kritiek hebben op BLM. Het blog van Danny waar de discussie in deze comments over gaat valt wat mij betreft evident niet in die categorie.

 122. 100% eens Danny. En zeer verhelderend geschreven.
  Laat je niet intimideren door hyperventilerende, schuimbekkende aandachts gekkies. Of door opmerkingen als:
  “Ik snap niet dat deze tekst ooit is goedgekeurd door HR.”

  Een kleine 70 jaar terug zei men dat als volgt:

  “Ik snap niet dat deze tekst ooit is goedgekeurd door het Politburo.”

  Verder leuk al dat demonstreren, maar gaat er ook nog gewerkt worden? Ik heb er ondertussen 70 uur opzitten deze week.
  En voor menig lezer die ondertussen een (racistisch) beeld van mij heeft geschetst van een domme, blanke, empathieloze bouwvakker: ook daarin is uw standpunt (hilarisch) onjuist.

 123. De blog en de reacties die zijn geplaatst zijn mooie voorbeelden van wat in de praktijk gebeurt. Dus negeren en accepteren moeten we niet doen. Maak het bespreekbaar en doe er ook wat aan dat begint bij jezelf als persoon.

  En trouwens dit probleem los je niet in een dag op. Het enige nadeel van blogs en de reacties die er met verschillende nuances worden geplaatst is dat we de problemen niet oplossen. Het vraagt een radicale aanpak en deze begint bij dag 1 van een kind en ook wat er op school wordt meegegeven aan geschiedenislessen (ook de leerkracht heeft hier een aandeel in). Probeer de geschiedenislessen te gebruiken om fouten in het verleden te benoemen zodat de toekomstige generaties ervan kunnen leren (Dan krijg je helaas een nieuwe discussie zoals de excuses die onze koning maakte tijdens het staatsbezoek in Indonesië en andere gevoelige onderwerpen). Belicht ook andere onderwerpen over de geschiedenis zoals de bijdrage van overzeese migranten (Indiërs, Marokkanen etc.) die voor onze vrijheden vochten. Benoem de meerwaarde en wees trots op een ieder!

  Daarnaast mag de politiek ook haar steentje bijdragen dit door discussies over integratiebeleid te nuanceren (dit is niet mislukt) en daarnaast moet de politiek ook ophouden dat je als tweede of derde generatie Nederlander (van buitenlandse komaf) nog moet integreren. Wij zijn er en gaan nooit weg (we zijn thuis) tenzij je je laatste adem uitblaast. Deal wijt it!

  Zolang we de gesprekken niet gaan voeren en dit niet omzetten in daden dan blijven we hangen in een vicieuze cirkel. We moeten deze cirkel doorbreken en dat begint bij opvoeding en educatie.

  Tot slot wil ik nog meegeven dat ik het misselijkmakend vind als mensen het hebben of wit en zwart. Je bent niet wit of zwart dus houd daar mee op want als je een donor nodig hebt kijk je ook niet naar de huidskleur van van de donor.

 124. In ons kleine Nederlandje …

  Worden net als in de rest van de wereld, naast mensen met een ander kleurtje, ook kleine mensen, hele grote mensen, dikke mensen, schele mensen, stotterende mensen, manke mensen, al oudere mensen, verlegen mensen, ADHD en ADD mensen, andere sexuele-geaardheid mensen, minder slimme mensen, juist hele slimme mensen of gewoon omdat je bent zoals je bent, dikwijls anders aangekeken….
  En toch probeert iedereen er in ons landje het beste van te maken.

  In ons kleine kikkerlandje..
  Is Aboutaleb burgemeester van Rotterdam en Marcouch van Arnhem….
  Wonen er in Amsterdam meer dan 180 nationaliteiten…
  Won Humberto Tan ooit de Televizierring en het Perfecte Plaatje….
  Is Spong een beroemde advocaat….
  En maken Braboneger , Theo Maassen of Najib heel Nederland aan het lachen.

  In ons piepkleine landje..
  Is Khadija Arib voorzitter van de Tweede Kamer….
  Ali B het populairste gezicht van The Voice of Holland….
  Zijn Depay, Dumfries en Wijnaldum topspelers in Oranje….
  Was Gullit de aanvoerder van het succesvolste Oranje ever…
  En Sanders onze troetelbeer bij de Leeuwinnen….
  Martina een sprintende bigsmile import-antillaan….
  En Ozcan Akyol een topcolumnist in het AD. ….

  In ons Nederlandje..
  Zijn politieagenten op straat wit, bruin , geel of zwart …
  Hebben leraren hippe baarden, kale koppen of dragen hoofddoeken….
  Is de slager en groenteboer Nederlands, Turks. Antilliaans, of Marokkaans….
  Heet de friettenteigenaar Corry, Hassan of ChengX….
  En de ober in de kroeg Willem en Khadijia ….
  Worden we in de sportschool gecoached door Admir of Ronnie….
  Onze muren gladgestreken door Wladimir of Jeroen…
  Eten we couscous bij Mo, shoarma bij Ali en rookworst bij de HEMA….
  Leren we Ethiopiers uit het AZC fietsen en laten zij ons bij de Zevenheuvelenloop weer zien hoe je echt hard moet rennen…
  Vieren we Braziliaans carnaval of met de buren het Suikerfeest mee, en hebben we de gay pride …

  In ons mooie Nederlandje….
  Kan iedereen bereiken wat ie wilt, worden mensen leiders en profs of wat dan ook om hun capaciteiten….
  klappen en juichen we voor mensen ongeacht de hoeveelheid pigment….
  en eten we waar we zin in hebben ongeacht de kleur van het snuutje dat boven de pannen hangt.

  Volgens mij hebben we het hier in Nederland over het algemeen best leuk met elkaar…
  Laten we dat dan ook zo houden …

 125. Beste Danny,
  Laat ik beginnen met je te complimenteren, omdat je zo dapper bent om jouw mening te ventileren.
  Je mening uitten in de huidige samenleving is niet iets waar je lichtvaardig over moet denken.
  Tegenwoordig moet je bang en voorzichtig met je mening omgaan omdat er altijd wel iemand is die zich gekwetst voelt.
  Deze gekwetste medemens, gesteund door allerlei beroeps activisten en de media voelen zich dan geroepen om je uit te maken voor racist of nog veel erger. Met een beetje pech slaat het verbale geweld daarna om in fysiek geweld. Om deze reden zijn er in Nederland nog nauwelijks mensen, inclusief ikzelf, die daadwerkelijk hun oprechte mening durven te uitten.

  Waar ik heel erg bang voor ben is dat de huidige discussie en de wijze waarop deze gevoerd wordt, tegenstelling creëert i.p.v. ze te benoemen en bestrijden. De hele discussie is een selffulfilling prophecy, die maar tot één ding kan leiden en dat is geweld. Nederland is een land waar iedereen dezelfde kansen krijgt. Nederland is een land waar de doorsnee blanke burger geen onderscheid maakt op basis van kleur. Natuurlijk, uitzonderingen bevestigen de regel. Helaas doet de huidige discussie vermoeden dat de doorsnee donkere burger dat wel doet.

  Ik hoop dat jouw moedige daad, je niet teveel in de problemen zal brengen. Heel veel sterkte en succes in de toekomst. Nederland heeft jonge mensen zoals jou nodig, kritische denkers die niet bang zijn om voor hub (waardevolle) mening uit te komen.

 126. Beste Danny,

  Je moet not heel veel geschiedenis huiswerk doen. Black Lives Matter is iets meer belangrijk dan White Lives Matter, omdat White Lives het eigenlijk veel makkelijker hebben gehad.

  Ik zou zeggen: schrijf het over…

  Veel sterkte met je column.

  Een blanke voormalig HR student.

 127. Laten we vooral ook niet vergeten dat ná de slavenperiode, de slavernij vanuit Nederland NIET STOPTE! Omdat SLAVERNIJ verboden werd haalde Holland mensen onder valse voorwendselen uit India naar Suriname om het werk van de slaven over te nemen. Omdat slaven verboden waren werden ze “CONTRACTARBEIDERS” genoemd (in de surinaamse volksmond “Kantraki’s”). Deze contractarbeiders moesten onder net zulke slechte omstandigheden werken als de SLAVEN en werden enorm uitgebuit. DIT WAS NA DE SLAVENTIJD. Toen de zwarte tot slaafgemaakten het beter kregen, waren oa. de bruine Indiërs aan de beurt. De nakomelingen van deze Indiase contractarbeiders kennen we nu als de HINDOESTANEN.

  De Hindoestanen hoor je tegenwoordig nauwelijks nog over deze periode, terwijl de BLM beweging zichzelf helemaal naar de voorgrond brengt. Dus met de stelling van @Danny: ALL LIVES MATTER, ben ik het volledig eens! De zwarte mensen uit oorspronkelijk Afrika zijn niet de enige in de geschiedenis die toentertijd door de blanken zijn uitgebuit in slechte omstandigheden. Maar ze zijn wel de enige groep de je er nog over hoort. Heel jammer dat hierdoor de geschiedenis van onder andere de HINDOESTAANSE DIASPORA wordt vergeten. Want ook dit is een onderdeel van de NEDERLANDSE GESCHIEDENIS!

  Dat neemt niet weg dat discrimininatie nog steeds een groot probleem is, waarover gesproken moet worden. Maar het wordt in de media nu gepresenteerd alsof het alleen een probleem van de zwarte mens is. Dat is niet zo! De bruine mensen, Hindoestanen, worden hier ook nog steeds mee geconfronteerd. Ik spreek uit ervaring. Kijk maar naar de arbeidsmarkt, sollicitaties, mensen in hoge posities, hoge functie enz. zwarte en bruine mensen moeten EXTRA hun best doen om hetzelfde te bereiken als de blanke medemens! En worden vaker benadeeld dan blanken, kijk maar naar de BELASTINGDIENST AFFAIRE. Slachtoffers zijn voornamelijk mensen met een migratieachtergrond.
  Dit zie je echt overal. Kijk maar hoeveel bruine mensen zie op televisie, hoor je op radio, zijn directeur, zitten in de politiek etc…? Heel heel weinig. Terwijl een groot deel van de Hindoestaanse gemeenschap HOOGGESCHOOLD is! Ja, echt waar! Toch zijn ze helaas vaak op de achtergrond, of lukt het gewoonweg niet om op bepaalde gebieden door te breken. Daarom als wij thuis een Hindoestaans iemand op tv zien is het altijd: “Oh kijk! Een Hindoestaan op tv! Wat goed van hem/haar!”.

  Anyway, hier moest ik aan denken toen ik ALL LIVES MATTER zag staan. Want daar ben ik het gewoon mee eens.

 128. NO LIVES MATTERS

  waarom zo ik moeten knielen voor een extreem linkse beweging omdat ik blank ben . en in een land ben geboren die in het verleden walgelijke dingen heeft gedaan ..moet ik dan maar die rugzak omhouden en boeten voor de daden die gebeurd waren voordat ik leefde.. dus ik niks mee te maken hebt gehad . dus onschuldig van bent ! derhalve dat ik toevallig in dit land ben geboren als blank persoon…… dat is racisme

 129. Weet je waar ik mij echt kapot aan erger tegenwoordig …… ! die Hypocriete burgelijken burgers van middenklassen van deze tijd..die overal wel een erg duidelijke mening over hebben en dat dus als een morele plicht zien om dit aan d kaak te stellen !… dus onrecht recht te zetten !! deze politiek correcte helden die .hun meningen uiten en geen tegenspraak dulden … Als volwassenen een discussie voeren ( dus naar elkaar luisteren en proberen tot een oplossing te komen is ondenkbaar … mocht er alsnog tegengeluid komen… zijn deze vredesduifjes erg gekwetst en voelen zich gelijk tot op het bot beledigt ! ze laten dan weten hoe dom andere zijn. dus met veel minachting en vooral zo respectloos mogelijk laten zij dat merken… zij weten toch immers wel beter hoe andere hun leven moeten lijden.. vaak extreem linkse bewegingen die zieltjes werven met pakkende teksten en hot items van de dag ! maar door manipulatie slim gebruikt worden voor belangen en doeleinde zonder dat zij er iets van gemerkt hadden..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top