Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bormans: Meer ruimte voor (fysiek) onderwijs in periode 2

Gepubliceerd: 12 October 2020 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op de hogeschoollocaties is het deze onderwijsperiode rustiger dan gepland. De maximale bezettingsgraad wordt niet gehaald dus komende periode is er meer ruimte voor (praktijk)onderwijs op locatie. 

Sinds de zomervakatie wordt er op de Hogeschool Rotterdam weer fysiek onderwijs aangeboden. Vooral omdat de meeste panden smalle gangen hebben, is de maximale capaciteit van de HR-gebouwen vastgesteld op veertig procent van de normale bezetting. Die capaciteit wordt vooral gebruikt om onderwijs aan te bieden dat studenten niet thuis kunnen volgen zoals het vaardigheidsonderwijs in laboratoria en werkplaatsen. Daarnaast is er voornamelijk fysiek onderwijs voor eerstejaars studenten.

‘De komende onderwijsperiode kan er meer onderwijs op locatie ingeroosterd worden, ook voor tweedejaars.’

De bezetting van veertig procent wordt niet gehaald, bevestigt collegevoorzitter Ron Bormans in Corona TV. ‘De Hogeschool Rotterdam is na de zomervakantie op kousenvoetjes begonnen aan onderwijs op locatie’, vertelt hij. ‘Er was een zekere terughoudendheid om fysiek onderwijs te organiseren. Roosteraars zijn aan de veilige kant gaan zitten om niet over de maximale bezetting van veertig procent heen te schieten. De komende onderwijsperiode kan er meer onderwijs op locatie ingeroosterd worden, ook voor tweedejaars.’

Overigens komt de lagere bezetting van de panden niet alleen door de roostering, maar ook doordat de hogeschool onderwijs aanbiedt in een aanzwellende tweede golf aan coronabesmettingen. Bormans: ‘Net als in de regio Rotterdam Rijnmond lopen op de Hogeschool Rotterdam de besmettingscijfers ook op en moeten medewerkers thuisblijven met bijvoorbeeld verkoudheidsklachten. Er zijn al situaties geweest waarbij de studenten in de klas zaten en een medewerker moest besluiten niet naar de hogeschool te gaan. Dan kom je in de vervreemdende situatie terecht waarin studenten hun laptopjes open in de klas digitaal les kregen van de docent die thuiszat. En dit soort keuzes zullen docenten vaker moeten maken, zeker nu het griepseizoen eraan komt.’

‘Er hebben zich nog geen clusters met corona-besmettingen voorgedaan op de hogeschool.’

Bormans is optimistisch over de manier waarop het onderwijs op locatie nu plaatsvindt en hoopt dan ook niet dat de hogeschool het komende jaar de deuren zal moeten sluiten zoals in maart en april het geval was. Bormans: ‘We staan permanent in contact met partijen om ons heen om te monitoren of er ingewikkelde situaties ontstaan, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer. Dat overleg geeft niet aan dat we in de buurt komen van kritische waarden met betrekking tot de overbelasting van het ov. Daarnaast heeft de hogeschool wel te maken met zieke studenten en medewerkers, maar dat waren allemaal op zichzelf staande gevallen. Er hebben zich nog geen clusters met corona-besmettingen voorgedaan op de hogeschool.’

De prioriteit ligt volgens de bestuurder de komende tijd bij het overeind houden van het vaardigheidsonderwijs op locatie. Bormans: ‘Met hoorcolleges en werkgroepen kan je spelen: die kunnen offline en online. Dat is in het geval van het vaardigheidsonderwijs niet zo. We moeten dus met elkaar ons best doen om dat door te laten gaan en de grootste kritieke factor daarin zijn de docenten. Wanneer die uitvallen, kan het onderwijs niet doorgaan. Als we naar hogere ziekteverzuimpercentages gaan, zal het hier en daar passen en meten worden om alles door te laten gaan als gepland.’

Tekst: Tosca Sel
Foto: Frans Hanswijk

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Bormans: Meer ruimte voor (fysiek) onderwijs in periode 2

  1. meer ruimte voor fysiek onderwijs? Donderstraal toch op man! Ik heb sinds deze week alle colleges en projecten online. Maar ondertussen wel verwachten dat we voor elke vak een groepsopdracht maken en dat we dezelfde kwaliteit leveren als voor Corona… ik ken de helft van mijn klas geen eens….
    Ik maak me oprecht zorgen of ik op een fatsoenlijke manier mijn diploma ontvang aan het einde van dit schooljaar…

  2. @Wanbeleid, Er is toch niemand die zegt dat jij met jouw projectgroep niet fysiek mag afspreken. Als jij ervaart dat dat beter werkt kan dat toch gewoon!

  3. We missen het leukste deel van deze baan en zijn superblij dat met mondkapjes en kleine teams er op 1,5 meter onderwijs op locatie gegeven kan worden #samentegenhetvirus

  4. @ wanbeleid: ik snap dat het lastig is. Iedereen ervaart hinder. Maar kijk ook even naar de spelregels (Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden) als je reageert. Oplossingen zoek je met elkaar en niet door tegenover elkaar te staan.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top