Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inning collegegeld gaat door, over oplossing financiële problemen studenten wordt nagedacht

Gepubliceerd: 26 March 2020 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De HR blijft in ieder geval tot 1 juni online lesgeven, en een vraag die studenten bezighoudt is: moet ik nou wel of niet mijn collegegeldtermijn betalen?

Hoofdredacteur Tosca Sel in gesprek met collegevoorzitter Ron Bormans
Profielen-hoofdredacteur Tosca Sel in gesprek met collegevoorzitter Ron Bormans

Collegevoorzitter Ron Bormans is duidelijk: ‘De inning van het collegegeld gaat gewoon door. Wij hebben als HR niet het formele recht om eigenhandig de incasso’s van het collegegeld stop te zetten.’ Dus de volgende termijn van het collegegeld wordt geïnd volgens planning.

De roep van studenten om het collegegeld tijdelijk de schrappen, omdat ze geen onderwijs volgen, weerlegt hij. ‘Het onderwijs wordt aangeboden in een andere gedaante. Nu niet in een fysiek, maar virtueel klaslokaal.’ Bormans benadrukt dat ook de HR kosten blijft maken. ‘Iedereen blijft bij ons in dienst, de gebouwen blijven voor een deel open en we maken kosten in de ICT voor de opbouw van het online-onderwijs.’

Studenten in financiële problemen

Bormans snapt dat studenten in financiële problemen kunnen komen doordat ze bijvoorbeeld geen bijbaan meer hebben. Maar hij geeft aan wat terughoudend te moeten zijn over dit onderwerp; de omvang van dergelijke kosten is groot dat het behoorlijk belastend kan zijn voor de hogeschool.

Bovendien vindt hij het feit dat studenten niet kunnen werken en extra kosten maken – bijvoorbeeld omdat ze langer collegegeld moeten betalen door uitloop – meer een maatschappelijk vraagstuk. ‘Dit vraagstuk zal van een antwoord moeten worden voorzien door de minister en de Tweede Kamer. Het is nu te vroeg om vanuit de hogeschool de verantwoordelijkheid te nemen van deze mogelijke financiële problemen.’

Overmacht op overmacht

De collegevoorzitter hoopt dat de overheid met een ruimhartig beleid komt, en dat studenten met financiële problemen kunnen worden geholpen via het profileringsfonds. Dit fonds is er voor studenten die door overmacht in financiële problemen zijn gekomen. ‘Je ziet dat ook wij als hogeschool de dupe zijn van overmacht, dus er stapelt zich hier overmacht op overmacht.’

Door de ‘exceptionele omstandigheden’ moet eerst worden gekeken naar landelijk beleid, stelt hij. ‘Dan rest de vraag in welke mate er landelijk beleid wordt gevoerd en in welke mate de rijksoverheid vindt dat wij stappen moeten zetten. Als er dan nog problematiek is, van een vorm van overmacht die door ons gecreëerd is, zullen wij die verantwoordelijkheid op ons nemen.’

Bekijk het interview:

Tekst: Asli Kösker
Beeld: Hogeschool Rotterdam

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Inning collegegeld gaat door, over oplossing financiële problemen studenten wordt nagedacht

  1. Wat ik hier tussen de regels door lees is dat de Hogeschool ook het profileringsfonds niet beschikbaar stelt voor studenten tijdens de coronacrisis. Klopt dit?
    Iedereen wordt natuurlijk geraakt door deze situatie, maar als beide de HR en het Ministerie voor Onderwijs geen verantwoordelijkheid neemt..wat moeten we dan?

  2. Ik snap heel goed dat je niet zomaar een betalingsverplichting kan opschorten.
    Maar daar tegenover staat wel dat iedereen straks economische zwaar geraakt wordt en wij als 4de jaars (bijna) startende student achteraan staan.

    Blijkbaar is er voor het bedrijfsleven veel financiële steun maar mogen studenten meer gaan lenen om dit middelmatige thuis onderwijs te volgen waarmee het nog maar de vraag is of er geen studie achterstand ontstaat.

    Mij werd ooit beloofd dat door het leenstelsel de kwaliteit omhoog zou gaan, die is ook niet nagekomen, en nu mag ik nog meer gaan lenen (want geen werk) voor onder de streep nog slechter onderwijs met de vraag of dit überhaupt voldoende gaat zijn om de desbetreffende vakken te op niveau te halen.

    In deze context vind ik de vraag voor het opschorten van het collegegeld ineens heel logisch. Mijn toekomst is met een studie schuld al niet rooskleurig, maar dit doet het hem echt.
    Ik overweeg eigen tijdelijk te stopen en na deze crisis weer door te gaan, want wie weet hoelang dit zal gaan duren….

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top