Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen aangifte tegen studenten die ongepaste appjes stuurden 

Gepubliceerd: 9 June 2020 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

In februari waren er op de Hogeschool Rotterdam twee incidenten waarbij studenten antisemitische en pornografische afbeeldingen deelden in appgroepen met medestudenten. De hogeschool zei toen aangifte te gaan doen, maar ziet daar nu van af. 

Begin februari werden er tientallen ongepaste afbeeldingen gedeeld in een appgroep met circa tweehonderd internationale studenten van het Erasmus University College (onderdeel van de Erasmus Universiteit). De afbeeldingen zijn gedeeld door studenten die lid zijn van roeivereniging Skadi, onder hen ook studenten van de Hogeschool Rotterdam.

In dezelfde week vond in een andere appgroep, een ‘klassenapp’ met HR-studenten, iets soortgelijks plaats: studenten deelden aanstootgevende afbeeldingen en ook daar werd melding van gemaakt.

‘Misselijk geweest’

Collegevoorzitter Ron Bormans heeft de berichten ingezien en reageerde geschrokken. In een interview met Profielen zei hij toen: ‘De afbeeldingen waren zo ranzig dat ik er een half uur misselijk van ben geweest.’

De zes studenten is toen voorwaardelijk de toegang tot de gebouwen ontzegd en ze moesten zelf een disciplinaire maatregel bedenken om hun schuld te betuigen. Daarnaast zou de HR aangifte doen. Dat is tot op heden niet gebeurd en gaat ook niet meer gebeuren.

Door coronahectiek blijven liggen

Door de hectiek rondom de coronacrisis is de aangifte blijven liggen. Bormans: ‘Het is natuurlijk niet goed dat die aangifte is blijven liggen en we hebben de zorgvuldige afweging gemaakt of we die nu alsnog zullen doen. Tegelijkertijd zien we dat de studenten tot inkeer zijn gekomen en voldoende reflectief zijn geweest op hun eigen gedrag. Zij hebben laten zien dat ze er echt spijt van hebben en ervan geleerd hebben. Vanwege het pedagogisch effect van de maatregelen en de tijd die wij er zelf overheen hebben laten gaan, hebben wij besloten om tegen deze studenten geen aangifte meer te doen.’

‘Waardevolle lessen getrokken uit gedrag’

Eén groep studenten heeft direct publiekelijk spijt betuigd en de andere groep is actief aan de slag gegaan om andere studenten te laten leren van deze casus. Zij hebben de afgelopen maanden een spel ontwikkeld om in de klas het gesprek met elkaar te leren voeren over online burgerschap en discriminatie. Bormans: ‘Als hogeschool keuren we discriminatie in alle vormen stellig af. In dat licht vinden we het belangrijk dat de studenten waardevolle lessen hebben getrokken uit hun eigen gedrag en dit hebben omgezet in een methode waarvan anderen ook kunnen leren.’

CMI directeur Heleen Elferink heeft naar aanleiding van de casus – die zich afspeelde op haar instituut – een podcast gemaakt met als doel dat ook docenten hogeschoolbreed zich bewust worden van wat zich in studie-appgroepen afspeelt. Beluister de podcast.

Tekst: Tosca Sel

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top